2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Ziraat Bankası’nda Faaliyet Gösteren Komiteler ve Yönetim Kurulu Toplantıları

YÖNETİM KURULU ÜYELERİNİN HESAP DÖNEMİ İÇİNDE YAPILAN İLGİLİ TOPLANTILARA KATILIMLARI HAKKINDA BİLGİLER

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu; Türk Ticaret Kanunu, Bankacılık Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uyarınca kendisine verilen görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak ile yükümlüdür.

Yönetim Kurulu, Banka işleri gerektirdikçe Yönetim Kurulu Başkanı, Başkan Vekili veya bir üyenin çağrısı üzerine toplanmaktadır. Yönetim Kurulu 2023 yılında 40 toplantı yaparak 566 karar almıştır.
 
ZİRAAT BANKASI YÖNETİM KURULU

BAŞKAN
Burhaneddin TANYERİ

BAŞKAN VEKİLİ
Veysi KAYNAK

GENEL MÜDÜR VE ÜYE
Alpaslan ÇAKAR

ÜYE
Serruh KALELİ

ÜYE
Fazlı KILIÇ

ÜYE
Fatih AYDOĞAN

ÜYE
Feyzi ÇUTUR

ÜYE
Serdar KILIÇ

ÜYE
Dr. İsmail İlhan HATİPOĞLU

KOMİTELERİN FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER

DENETİM KOMİTESİ

ÜYELER
Fazlı KILIÇ
Yönetim Kurulu Üyesi

Dr. İsmail İlhan HATİPOĞLU
Yönetim Kurulu Üyesi

Komite’nin görev ve faaliyetleri; Banka’nın kendi sorumluluğunda bulunan denetim ve gözetim faaliyetlerine yardımcı olmak, BDDK tarafından düzenlenen mevzuatla belirlenen görev, yetki ve sorumluluklar ile Uyum programını yürütmek ve bu konularla ilgili olarak düzenlenen mevzuatla belirlenen görev, yetki ve sorumlulukları yerine getirmektir. Komite, Yönetim Kurulu tarafından görevlendirilen, icrai görevi bulunmayan ve nitelikleri BDDK tarafından belirlenen en az iki Yönetim Kurulu Üyesinden oluşmaktadır.

Denetim Komitesi 2023 yılında 24 toplantı yaparak 66 karar almıştır.

KREDİ KOMİTESİ

BAŞKAN
Alpaslan ÇAKAR
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

ÜYELER
Burhaneddin TANYERİ
Yönetim Kurulu Başkanı

Feyzi ÇUTUR
Yönetim Kurulu Üyesi

YEDEK ÜYELER
Fazlı KILIÇ
Yönetim Kurulu Üyesi

Fatih AYDOĞAN
Yönetim Kurulu Üyesi
Komite’nin görev ve faaliyetleri; Bankacılık Kanunu, Esas Sözleşme ve BDDK tarafından düzenlenen mevzuatta belirlenen görev ve yetkileri yerine getirmek, Yönetim Kurulu’nun kendisine devrettiği yetkiler çerçevesinde kredi açmak, kararlar almak ve Yönetim Kurulu’nca kredilerle ilgili verilen diğer görevleri yerine getirmektir. Komite, nitelikleri BDDK düzenlemelerinde belirlenen Yönetim Kurulu Üyeleri arasından seçilecek en az iki üye ile Banka Genel Müdürü’nden oluşmaktadır.

Kredi Komitesi 2023 yılında 21 toplantı yaparak 899 karar almıştır.

KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ

BAŞKAN
Serdar KILIÇ
Yönetim Kurulu Üyesi

ÜYE
Serruh KALELİ
Yönetim Kurulu Üyesi

Komite’nin görev ve faaliyetleri; Banka’nın kurumsal yönetim ilkelerine uyumunu izlemek ve denetlemek, bu konuda Yönetim Kurulu’na öneriler sunmak ve iyileştirme çalışmaları yapmak, yaptığı tüm çalışmaları yazılı hale getirerek kaydını tutmaktır.

ÜCRETLENDİRME KOMİTESİ

ÜYELER
Veysi KAYNAK
Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Feyzi ÇUTUR
Yönetim Kurulu Üyesi

Komite’nin görev ve faaliyetleri; ücretlendirme uygulamalarını Yönetim Kurulu adına izlemek ve denetlemek, ücret politikalarının Banka’nın etik değerleri ve stratejik hedefleri ile uyumunu sağlamak üzere ücretlendirme politikası ve uygulamalarını, risk yönetimi çerçevesinde değerlendirerek önerilerini Yönetim Kurulu ile paylaşmaktır.

BİLGİ SİSTEMLERİ STRATEJİ KOMİTESİ

BAŞKAN
Fatih AYDOĞAN
Yönetim Kurulu Üyesi

Bilgi Sistemleri Strateji Komitesi, Yönetim Kurulu adına BS strateji planı doğrultusunda BS yatırımlarının uygun bir şekilde yapılıp yapılmadığının ve Banka’nın iş hedefleri ile BS hedeflerinin birbiriyle uyumluluğunun gözetimini yürütür.

BİLGİ GÜVENLİĞİ KOMİTESİ

BAŞKAN
Fatih AYDOĞAN
Yönetim Kurulu Üyesi

Komite’nin görev ve faaliyetleri; BDDK tarafından düzenlenen mevzuatta belirlenen görev ve yetkileri yerine getirmek, bilgi güvenliği faaliyetlerini koordine etmek, bilgi güvenliği politikasının oluşturulması ve uygulanması faaliyetlerini yönetmektir.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ

BAŞKAN
Fazlı KILIÇ
Yönetim Kurulu Üyesi

Komite’nin görev ve faaliyetleri; sürdürülebilirlik uygulamalarının geliştirilmesi, planlanması, koordine edilmesi, sonuçların izlenmesi ve raporlanmasıdır. Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri arasından görevlendirilmektedir.

Komite, 1 Başkan ve 7 üyeden meydana gelmektedir.

İlk kez 2013 yılında oluşturulan Ziraat Bankası Sürdürülebilirlik Politikası metni, 30 Kasım 2023 tarih, 36/40 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile güncellenmiştir.

KREDİ İZLEME VE RİSK YÖNETİMİ KOMİTESİ

BAŞKAN
Ahmet ACAR
Genel Müdür Yardımcısı

ÜYELER
Mehmet Şükrü TAŞCI
Genel Müdür Yardımcısı

S. Şamil YILDIZ
Grup Başkanı

Murat KAHRAMAN
Bölüm Başkanı

Ahmet FAKI
Bölüm Başkanı

Ümit URFALIOĞLU
Bölüm Başkanı

Şahin UĞUZ
Bölüm Başkanı

Hasan ÖZTAŞ
Bölüm Başkanı

Uğur Can AYGIN
Bölüm Başkanı

Rehber BİRKAN
Bölüm Başkanı

Komite’nin görev ve faaliyetleri; kredi portföyünün periyodik olarak değerlendirilmesi, alınacak aksiyonların belirlenmesi ve izleyen dönemlere ilişkin stratejiler oluşturulması, Banka’nın faaliyetlerini yerine getirirken maruz kaldığı finansal risk türlerinin, risk yönetimine ilişkin politika ve stratejiler doğrultusunda gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi, risk yönetimi uygulamalarının izlenmesi ve geliştirilmesi ile Banka’nın karar alma mekanizmalarına girdi üretilmesidir.

GİDER YÖNETİMİ VE VERİMLİLİK KOMİTESİ

BAŞKAN
Süleyman YALÇIN
Genel Müdür Yardımcısı

ÜYELER
Yasin ÖZTÜRK
Genel Müdür Yardımcısı

Hüseyin ÖZUYSAL
Genel Müdür Yardımcısı

Himmet AKSOY
Grup Başkanı

Komite’nin görev ve faaliyetleri; Banka’nın aktif-pasif, gelir-gider kalemlerinin gelişiminin belirlenen bütçe ile uyumu, piyasa koşulları ve parametrelerdeki değişikliklere göre projeksiyonlar yapılması, verimlilik alanlarının belirlenerek gelişme alanlarının ortaya çıkarılması, operasyonel ve satın alma maliyetlerinin, reel gelir performansı ile birlikte değerlendirilerek optimum seviyede tutulması ile Banka hizmetlerinin müşterilere daha düşük maliyet ve daha yüksek müşteri memnuniyeti ile sunulmasıdır.
TFRS 9 KOMİTESİ

BAŞKAN
Süleyman YALÇIN
Genel Müdür Yardımcısı

Komite’nin görev ve faaliyetleri; karşılık (değer düşüklüğü) hesaplama sürecinde üst düzey yönetişimi sağlamak, TFRS 9 standartlarına uygun olarak gerçekleştirilen karşılık hesaplama sürecinde nesnellik ve tarafsızlığı temin etmek için çalışmalar yürütmektir.

Komite, 1 Başkan ve 8 üyeden meydana gelmektedir.

VERİ YÖNETİŞİM KOMİTESİ
Komite’nin doğal üyeleri; Veri Analitiği Bölüm Başkanı, ilgili iş birimleri ve Ziraat Teknoloji BT Mimari Grup Müdürü’dür. Komite’de gündem doğrultusunda ilgili Veri Sponsoru (Genel Müdür Yardımcıları), Ziraat Teknoloji Genel Müdürü, Grup Yöneticileri/Servis Yöneticileri, Teftiş Kurulu Başkanlığı, İç Kontrol Bölüm Başkanlığı, Uyum Bölüm Başkanlığı ve Hukuk Müşavirliği de yer almaktadır.

Komite’nin görev ve faaliyetleri; veri sahipliği ve sorumlulukları kapsamında olası uyuşmazlıkların çözümünü sağlamak, veri kalitesinin artırılmasına yönelik faaliyetlerin ve kalite gelişimini takip etmek ve yasal regülasyonlara uyum konusunda (KVKK, BDDK vb.) alınacak aksiyonları desteklemektir.

BİLGİ PAYLAŞIM KOMİTESİ
Komite; İç Kontrol Bölüm Başkanlığı, Uyum Bölüm Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Veri Analitiği Bölüm Başkanlığı birim temsilcilerinden oluşmaktadır. Paylaşımdan sorumlu ilgili iş birimi ile Varlık Sahibi iş birimi, paylaşım özelinde komitede yer almaktadır. Komite’ye Veri Analitiği Bölüm Başkanlığı başkanlık etmektedir.

Komite’nin görev ve faaliyetleri; BDDK’nın Sır Niteliğindeki Bilgilerin Paylaşılması Hakkında Yönetmeliği doğrultusunda, banka sırrı ve müşteri sırrı niteliğindeki bilgilerin paylaşımını koordine etmek ve gelen paylaşım taleplerinin uygunluğunu değerlendirerek bu değerlendirmeleri kayıt altına almaktır.
up
down