2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Özet Yönetim Kurulu Raporu

Verimlilik, etkinlik, kalite, etik değerlere bağlılık ve güven ile özdeşleşen Ziraat Bankası, Türkiye’de ve uluslararası piyasalarda saygın ve her zaman tercih edilen bir iş ortağı olarak konumlanmaktadır.
Ziraat Bankası, 160 yıl içinde inşa ettiği eşsiz bilgi birikimini kullanarak yarınların piyasasında rekabet edebilen, kaliteli hizmeti ile tercih edilen ve toplum için katma değer yaratan bir kurum olmaya devam etmektedir.

Ziraat Finans Grubu çatısı altında faaliyetlerini yürüten Banka, Türkiye’de bankacılık, sermaye piyasası aracılık işlemleri, portföy yönetimi, girişim sermayesi, gayrimenkul yatırım ortaklığı ve finansal teknolojiler alanlarında hizmet sunan geniş bir iştirak portföyüne sahiptir.

Ziraat Bankası, 17 farklı ülkede konumlu iştirak bankaları ve yurt dışı şubelerinin yanı sıra geniş muhabir banka ağı ile uluslararası alanda da etkinliğini her yıl daha ileriye taşımaktadır. Bu güçlü grup yapısı, Banka’nın entegre finansal hizmet sunma kapasitesini artıran en önemli destekçisidir.

Ziraat Bankası, 2023 yılında da başarılı finansal ve operasyonel sonuçlar kaydetmiş, yüksek verimliliğe odaklı iş modeli ile ülkemizin her yerinde müşterilerinin bankacılık hizmet ve ürün ihtiyaçlarını doğru hizmet noktalarından, zamanında ve uygun koşullarla karşılamaya devam etmiştir.

Ziraat Bankası’nın 2023 yıl sonu itibarıyla aktif büyüklüğü bir önceki yıla göre %64,4 artışla 3.800 milyar TL, özkaynakları ise %63,6 artışla 331,2 milyar TL olarak kaydedilmiştir. Sürdürülebilir kârlılığı önceliklendiren Banka’nın 2023 yılı özkaynak kârlılığı %34,5, aktif kârlılığı ise %3,0 olmuştur.

Etkin kredi süreçleri ile kredi kalitesini proaktif bir biçimde yönetmekte olan Ziraat Bankası, 2023 yılında da sağladığı finansman olanaklarıyla tarım, imalat, ihracat, enerji ve teknoloji yatırımlarını desteklemiştir. Banka’nın nakdi kredileri 2023 yılında %55,7 oranında artışla 2,0 milyar TL’ye yükselmiştir.

Bilançosuna giderek daha müşteri odaklı bir nitelik kazandıran Banka’nın toplam mevduatı 2023 yılında %68,8 oranında artarak 2,9 milyar TL seviyesine çıkmıştır. Banka, her yıl olduğu gibi 2023 yılında da toplam mevduattaki sektör liderliğini sürdürmüştür.

Ziraat Bankası, müşterilerinin ihtiyaç duyduğu ürün ve hizmetleri en doğru ve en kısa zamanda sunmak amacıyla tüm ekosistem ile iş birliği içerisinde çalışmaktadır.

Banka, yatırım veya işletme sermayesi finansmanı için teminat desteğine ihtiyaç duyan tüm KOBİ ve KOBİ dışı müşterilerine yönelik, hazine destekli “2023 KGF Destek Paketleri”ni devreye almış, 2023 yıl sonu itibarıyla 14 paket kapsamında toplam 66,7 milyar TL kredi kullandırılmıştır.

Ziraat Bankası; Yatırım Teşvik Belgesi (YTB) kapsamındaki yatırım finansmanı ihtiyaçlarının karşılanması için teminat desteğine ihtiyaç duyan müşterilerine yönelik “Yatırım Destek Paketi”ni uygulamaya almıştır. Bu çerçevede, 2023 yıl sonu itibarıyla 214 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

Ziraat Bankası ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında, ihracatçıların krediye erişiminde süreklilik sağlama amaçlı, uygun vade ve faiz oranı içeren “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” devreye alınmış, 2023 yıl sonu itibarıyla kullandırılan kredi tutarı 30 milyar TL olmuştur.

İhracatçı firmaların finansman ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik tasarlanan “İGE 100. Yıl Hazine Destek Paketi” çerçevesinde, 2023 yıl sonu itibarıyla 251 müşteriye toplam 780 milyon TL kredi kullandırılmıştır.

Çevresel kredi ürünlerinden “GES/Çatı, GES/Lisanslı, GES Yatırım ve İşletme Kredileri” kapsamında kullandırılan tutar yıl sonunda 16,6 milyar TL olmuştur.

2023 yılında Ziraat Bankası kaynaklarından tarım sektörünün finansmanına yönelik olarak 1.057 bin müşteriye 378,5 milyar TL kredi kullandırılmış, portföye kazandırılan yeni müşteri sayısı 229 bin olmuştur. Yıl sonu itibarıyla tarım kredilerinin bakiyesi 437 milyar TL’ye, kredili müşteri sayısı ise 1.207 bin kişiye ulaşmıştır.

Geniş bir müşteri kitlesine, şubeleri ve elektronik hizmet kanalları üzerinden bireysel bankacılık ürün ve hizmetleri sunan Ziraat Bankası, 2023 yılında 16,1 milyar TL konut kredisi kullandırmış, toplam konut kredisi portföyünü 107,6 milyar TL seviyesine ulaştırmıştır.

2023 yılında Ziraat Bankası’nın ihtiyaç kredileri 58,7 milyar TL kullandırım tutarı ile toplam 63 milyar TL’ye ulaşırken, taşıt kredilerinin yıl sonu bakiyesi 11,6 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.

2023 yılında Ziraat Bankası, 418 milyonu ABD doları, 784 milyonu Avro olmak üzere toplam 1,3 milyar ABD doları büyüklüğünde, Türkiye’de bir banka tarafından tek seferde sağlanan en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etmiştir. 25 ülkeden 52 bankanın katılımının sağlandığı, 367 gün vadeli bu kredi; Banka’nın uluslararası piyasalardan sendikasyon yöntemi ile sağladığı ikinci sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisi olma özelliğini taşımaktadır.
Ziraat Bankası, sorumlu bankacılık yaklaşımı çerçevesinde sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerine entegre etme faaliyetlerini aralıksız sürdürmektedir.

Bu kapsamda Banka, 2023 yılında Karbon Saydamlık Projesi’ne (CDP) bildirimde bulunmuş ve ilk sürdürülebilirlik raporlamasını tamamlamıştır. Ziraat Bankası, dünyanın en prestijli ve yaygın çevre girişimi olan CDP-Karbon Saydamlık Projesi tarafından yapılan değerlendirme sonucunda Su Güvenliği kategorisinde A-, İklim Değişikliği kategorisinde ise B puan alarak önemli bir başarı elde etmiştir.

Ulusal ve uluslararası gelişmeleri gözeterek 2023 yılında sürdürülebilirlik politikasını güncelleyen Ziraat Bankası, yıl içinde Sürdürülebilirlik Komitesi’ni de kurmuştur.

Ziraat Bankası, geleceğin hizmet modelleri çerçevesinde müşterilere her an ve her platformda yanlarında olacak hizmetler sunmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda Banka, kuruluş hazırlıkları tamamlanan Ziraat Finansal Teknolojiler Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para A.Ş.’yi (ZiraatPay) yakın zamanda faaliyete geçirmeyi planlamaktadır. Ayrıca, ülkemizde bir finans grubu sahipliğinde kurulan ilk dijital banka olan Ziraat Dinamik Banka A.Ş. için de BDDK’dan kuruluş izni alınmıştır.

Ziraat Bankası, gelecek dönemlerde de ülke ekonomisine katkıda bulunan, dışa bağımlılığı azaltacak, katma değeri yüksek, toplumsal refahın gelişmesine odaklı ürün, hizmet ve projeleriyle toplumun bütün kesimlerinin yanında olmaya devam edecektir.

up
down