2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Sürdürülebilirlik Politikası

Sürdürülebilirliği değer zincirinin bütününde yaygınlaştırmaya, geliştirmeye ve yaşatmaya odaklı olan Ziraat Bankası, hayata geçirdiği ekonomik, çevresel, sosyal ve yönetsel (ÇSY) uygulamalarla Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmaktadır.

Ziraat Bankası, 2023 yılında sürdürülebilirlik politikasını güncellemiş ve web sitesinde kamuya açıklamıştır.
Ziraat Bankası; sürdürülebilirlik politikasında belirlenen genel çerçevenin ışığında rekabetçi, güçlü, piyasa değeri yüksek, dünya ile entegre bir banka olarak verimlilik ve sorumlu bankacılık prensiplerinin kılavuzluğunda sağlıklı büyümeye devam etmektedir.

Bu kapsamda Banka, sürdürülebilirlik performansını şeffaflık, hesap verebilirlik, yasalara uyum, etik bankacılık ilkeleri doğrultusunda sürekli geliştirerek diğer alanlarda olduğu gibi sürdürülebilirlik alanında da “Bir bankadan daha fazlası” olmaya kararlıdır.

Ürettiği ve biriktirdiği değerin çalışanları, müşterileri, hissedarları ve diğer paydaşlarıyla adil paylaşımını esas alan bir anlayışı benimseyen Ziraat Bankası, ekonomik performansının yanı sıra kurumsal, çevresel ve sosyal konularda kaydettiği gelişmeleri de şeffaf bir yaklaşımla paylaşmaktadır.

Ziraat Bankası sürdürülebilirlik politikasını oluşturan konu başlıklarının özetine aşağıda yer verilmektedir.

Paydaşlar* ve Ziraat Bankası
Ziraat Bankası; iş gücünde çeşitliliği entelektüel sermayesinin temel bir bileşeni kabul eder. Fırsat eşitliğini bozan cinsiyet, bedensel engel, kültürel, sosyal sınıf, görüş ve düşünce farklılıkları ile ayrımcılık ve eşitsizlikleri reddeder. Eğitim ve gelişimi, sürdürülebilirlik alanında kaydetmeyi hedeflediği aşamaların önemli bir unsuru olarak gören Banka, çalışanlarının sürekli gelişimine yönelik yatırımları hayata geçirir.

Müşteri ekseninde değer önerisi güçlü ürün ve hizmetleri, finansal kapsayıcılık prensibiyle toplumun her kesimine ulaştırmayı, müşteri memnuniyetini ve sadakatini geliştirmeyi hedefleyen Ziraat Bankası, finansal okuryazarlığı ve sürdürülebilirlik farkındalığını geliştirme çalışmalarını hayata geçirir.

Tedarikçilerle karşılıklı faydaya, saygıya ve dürüstlüğe dayalı ilişkiler geliştirmeye ve sürdürmeye öncelik verir.

*Çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler

Sürdürülebilirlik Politikası 
https://www.ziraatbank.com.tr/tr/yatirimci-iliskileri/kurumsal-yonetim/surdurulebilirlik-politikasi

Çevre ve Ziraat Bankası
Ziraat Bankası; doğrudan ve dolaylı çevre etkilerini kontrol etmeyi, iklim krizinin bir sonucu olarak gelişen riskleri doğru stratejiler ve teknolojilerle yönetmeyi ve sürekli iyileştirmeler sağlamayı hedefler.

Banka, sera gazı emisyonlarını ölçmeye ve azaltmaya yönelik yürüttüğü çalışmalarla, Türkiye’nin 2053 Net-Sıfır emisyon hedefine, Ulusal Katkı Beyanı’na ve paydaşı olduğu Paris İklim Anlaşması’nda öngörülen sıcaklık artışının 2°C’nin altında ve mümkünse 1,5°C seviyesinde tutulması küresel amacına doğrudan katkısını ortaya koyar.

Ziraat Bankası, enerji başta olmak üzere hizmet döngüsünde tükettiği tüm doğal kaynakların verimli kullanımına odaklanır ve enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından kullanmayı önceliklendirir.

Temiz su kaynaklarının yönetimini önemli ve öncelikli bir alan olarak gören Banka, suyun ve sıhhi koşulların herkes için erişilebilirliği ve sürdürülebilir yönetiminin güvence altına alınmasına gayret gösterir.

Topluma Katkı ve Ziraat Bankası
Ziraat Bankası, topluma değer katmaya ve toplumsal gelişmeyi çok yönlü bir yaklaşımla desteklemeye, yaygın sosyal etki yaratacak çalışmalarla devam etmeye odaklıdır.

Ürün, Hizmet ve Süreçlerde Sürdürülebilirlik
Ziraat Bankası; değişen müşteri talep ve beklentilerine cevap verme, doğru zamanda, doğru müşteriye, doğru değer önerisi sunma ve piyasaların sağladığı yeni iş olanaklarını verimli bir biçimde değerlendirme süreçlerinde çevresel ve toplumsal konuları da dikkate alır.

Müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını bir bütün olarak karşılamayı hedefleyen Banka, yurt içi ve yurt dışı iştirak bankaları, şubeleri ve finansal şirketleri ile entegre çözümler üretir.

Ziraat Bankası, KOBİ’leri, girişimcileri, kadın ve gençleri desteklemeye ve istihdamı artırmaya yönelik finansman paketleri hazırlar.

İş süreçlerini, sürdürülebilir teknoloji çözümlerinden faydalanarak mümkün olan her noktada dijital ortama taşımayı ve sürdürülebilirlik odağında geliştirmeyi hedefleyen Banka, dijital dönüşüm ile müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik, değer önerisi yüksek ürün ve hizmet sunumu ile en iyi dijital deneyimi sağlar.

up
down