TCMB, yüksek seyreden enflasyonla mücadele amacıyla politika faizinde artışlar yapmış, makro ihtiyati tedbirlerle para politikasını sıkılaştırma yoluna gitmiştir.
Alpaslan ÇAKAR
Genel Müdür
Kıymetli paydaşlarımız,
2023 yılı, küresel enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankaları tarafından sıkı para politikalarının uygulandığı ve artan jeopolitik risklerin gündemdeki yerini koruduğu bir yıl olmuştur. Ülkemizde de enflasyonun yüksek seyrine bağlı olarak TCMB tarafından politika faizinde artışlar yapılmasının yanı sıra makro ihtiyati tedbirlerle para politikasının sıkılaştırılması yoluna gidilmiştir.
Yurt dışı kaynaklı olumsuz gelişmelerin ve yüksek jeopolitik risklerin görüldüğü 2023 yılında, ülke olarak maalesef büyük bir deprem felaketi de yaşadık. Birçok vatandaşımızı ve değerli çalışma arkadaşlarımızı kaybettiğimiz, Kahramanmaraş ve çevresindeki 10 ilde meydana gelen, büyük hasara ve can kaybına yol açan 6 Şubat deprem felaketinin derin üzüntüsünü hala yaşamaktayız.
Bu elim olay sonrası yaralarımızı sarmak, bölgenin hızla toparlanmasına destek vermek amacıyla konteyner şubeler kurarak Bankamızın bölgedeki faaliyetlerini kesintisiz devam ettirdik. “Türkiye Tek Yürek” kampanyasına ve ilgili kurumlara sunduğumuz maddi katkının yanı sıra ertelemeler, ödemesiz dönemli ve uygun koşullu kredilerle de bölge halkına ve müşterilerimize kolaylıklar sağladık.
Ziraat Bankası, Ülkemizin kalkınması için gerekli finansman desteğini sunmaya etkin bir şekilde devam etmektedir.
Bankamız; 3,8 trilyon TL’ye ulaşan aktif büyüklüğü, 2,0 trilyon TL’ye yaklaşan nakdi kredi büyüklüğü ve yaklaşık 0,8 trilyon TL’lik gayri nakdi kredi büyüklüğü ile 2023 yılında da bankacılık sektörünün lider bankası olma konumunu sürdürmektedir.
Nakdi kredilerimizin %70’inden fazlası TL cinsi kredilerden oluşmakta ve TL kredilerimizin de %77’si reel sektörün finansmanı için kullandırılmış durumdadır. Reel sektörün finansmanında tarım, ihracat, imalat, yatırım ve KOBİ finansmanı alanlarını öncelikli olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.
Tarımsal yatırımların finansmanına ayrı bir önem verilen Bankamızda tarımda katma değeri ve verimliliği artırmaya, ithalatı azaltmaya, sanayileşmeyi geliştirmeye ve yapısal sorunları çözmeye yönelik bir politika izliyoruz. Tarım sektörünü tabana yaygın şekilde finanse ederken etkin yapılandırma uygulamaları ile sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir finansman sağlıyoruz.
Diğer yandan Ülkemizin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat yoluyla sürdürülebilir büyümesine katkıda bulunmaya yönelik finansman çözümleri tasarlıyoruz. Stratejik kurumlarla iş birliği içerisinde ürün paketleri hazırlayarak istihdam ve üretim konusunda önemli bir unsur olan KOBİ’lerin finansmanına ağırlık vermeye devam ediyoruz. Ayrıca ithal ikamesi ve katma değeri yüksek ürün imalatına ve ihracatçı firmalara yönelik destek paketleri ile cari dengeye katkı sağlamayı sürdürüyoruz.
Reel sektörün finansmanı için kullandırmış olduğumuz TL kredilerin yaklaşık %43’ü tarım kredilerinden oluşmaktadır. Tarım ekosisteminin finansmanında etkin banka olma stratejimiz doğrultusunda 2023 yılında tarım kredilerimizde yaklaşık %90 oranında artış sağladık.
Mevduat, %77’lik payla Bankamız bilançosunun finansmanında ana kaynak olmayı sürdürüyor.
Yurt dışından sağladığımız mevduat dışı fonlarla kaynak yapımızı çeşitlendirmekte, bu kaynakları da Ülkemizdeki ekonomik faaliyetlerin finansmanında kullanmaktayız. Söz konusu kaynakların toplam tutarı 11 milyar ABD dolarını aşmış bulunmaktadır.
2023 yılında sendikasyon kredimizi %103 oranında başarılı bir şekilde yeniledik. DPR programı ile 0,6 milyar ABD doları tutarında finansman sağladık. YP repo, Eurobond, post finansman ve ikili anlaşmalar gibi ürünler ile de kaynak temin ettik.
Dijital ekosistem geliştirme ve platform bankacılığı çalışmalarımız kapsamında, farklı sektörlerden firmalarla iş birlikleri yaparak bankacılık dışı ürün ve hizmetleri müşterilerimize sunduğumuz Süper Platform’u ve KOBİ’lerimizin dijitalleşmesine katkı sağlamaya yönelik Z-Dönüşüm Platformu’nu hayata geçirdik.
Dijital ekosistem geliştirme ve platform bankacılığı çalışmalarımızla müşterilerimize bankacılık dışı ürün ve hizmetler sunuyoruz.
Ülkemizin en geniş şube ve ATM ağına sahip Bankasıyız. Bankacılığın geleceğinin dijital bankacılıkta olduğu bilinci ile bu alanda da yatırımlarımızı ve geliştirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aktif dijital bankacılık müşteri sayımız 22 milyon kişiye ulaştı. İnternet Şubemizde ve mobil bankacılık uygulamalarımızda kolaylık ve güvenlik konularında sürekli yenilikler ve iyileştirmeler yapmaktayız.
Bireysel müşterilere, dijital kanallar aracılığıyla tüm bankacılık işlemlerine sade, güvenilir, hızlı ve daha kolay erişim sunan Bankamızın dijital şubesi Süper Şube’nin de müşteri sayısı 750 bine ulaşmıştır.
Dijital ekosistem geliştirme ve platform bankacılığı çalışmalarımız kapsamında, farklı sektörlerden firmalarla iş birlikleri yaparak bankacılık dışı ürün ve hizmetleri müşterilerimize sunduğumuz Süper Platform’u ve KOBİ’lerimizin dijitalleşmesine katkı sağlamaya yönelik Z-Dönüşüm Platformu’nu hayata geçirdik.
Dijital bankamız Ziraat Dinamik Banka A.Ş. için kuruluş iznini aldık, organizasyonel yapılanma, süreç ve sistem geliştirme çalışmalarını tamamlanma aşamasına getirdik. Ayrıca, Ziraat Finansal Teknolojiler Elektronik Para ve Ödeme Hizmetleri A.Ş. için de 2024 yılı başında faaliyet izni almış durumdayız.
Kredi kartı, banka kartı, üye işyeri alanlarında da yaptığımız yeniliklerle müşterilerimizin işlemlerini çok daha kolay ve avantajlı şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı oluyoruz.
2023 yılında Bankamızın sürdürülebilirlik çalışmalarında da önemli adımlar attık. Sürdürülebilirlik Politikamızın güncellenmesi ve bu alandaki organizasyonel yapılanmamızın oluşturulması ile ilk kez CDP (Karbon Saydamlık Projesi) raporlaması yapmaya başlayarak çalışmalarımıza hız kazandırdık.
İştirak stratejimiz doğrultusunda geliştirdiğimiz sinerji sayesinde müşterilerimizin finansal ihtiyaçlarını entegre çözümlerle, bir bütün olarak karşılıyoruz.
Yurt içindeki farklı finansal ihtiyaçlara yönelik iştiraklerimiz ve yurt dışındaki iştirak banka ve şubelerimiz ile hem yerel hem de global müşterilerimize finansal hizmetleri ulaştırıyoruz. Yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz ülkelerde şube ağının genişletilmesi, sistem ve süreç geliştirmeleri, bazı yurt dışı şubelerimizin iştirak bankaya dönüştürülmesi ve portföyümüze yeni ülkeler eklenmesi konularında çalışmalarımız devam etmektedir.
2023 yılında Bankamızın sürdürülebilirlik çalışmalarında da önemli adımlar attık. Sürdürülebilirlik Politikamızın güncellenmesi ve bu alandaki organizasyonel yapılanmamızın oluşturulması ile ilk kez CDP (Karbon Saydamlık Projesi) raporlaması yapmaya başlayarak çalışmalarımıza hız kazandırdık. Bankamız önümüzdeki dönemde de ulusal ve uluslararası gelişmeleri yakından takip ederek bu alandaki uygulamalarını devam ettirecektir.
Ziraat Bankası, Ülkemizin lider bankası olmanın sorumluluğunu taşıyarak istikrarlı büyümeye odaklanmıştır. Bankamız gelecek dönemlerde de müşterilerine finansal alandaki desteğini artıracak, ekonomimize ve müşterilerimize yüksek katma değer sağlayacak şekilde finansal çözümler sunacak, en önemli aktifi olarak gördüğü personelinin özverili çalışmaları ile faaliyet göstermeyi sürdürecektir. Geçmiş başarılarımızdan güç alırken, bize bu başarıyı getiren ilkelerimize bağlı kalmak suretiyle, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına hazırız.
Cumhuriyetimizin 100. yılı, Bankamızın 160. yaşı kutlu olsun.