2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Atık Yönetimi

Ziraat Bankası, Sıfır Atık Yönetmeliği doğrultusunda, faaliyetleri sonucu oluşan atıkların ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılması yönünde kapsamlı ve nitelikli çalışmalar yürütmektedir.

Sıfır Atık Yönetimi
12 Temmuz 2019 tarihli “Sıfır Atık Yönetmeliği” gereğince; Ziraat Bankası’nın yurt genelindeki tüm hizmet binaları ayrı birer “Tesis” olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Entegre Çevre Bilgi Sistemi’ne (EÇBS) tanımlanmıştır. Banka’nın hizmet binaları ve belirlenen “Tesis Sorumluları”na ilişkin bilgileri içeren “Tesis Bilgi Formları” ilgili İl Çevre Müdürlüklerine iletilmiştir.

Bu kapsamda, “Tesis” olarak sisteme tanımlanan yurt genelindeki toplam 1.820 hizmet binası için “Sıfır Atık Belgesi” başvurusunda bulunulmuş, 77 ilde toplam 1.476 hizmet binasına “Belge” alınmıştır. Tamamına yakını kalan 4 ilde bulunan 344 hizmet binası için yapılan belge başvurularının, ilgili İl Çevre Müdürlüklerince istenen ilâve kriterlerin tamamlanmasının ardından onaylanacağı bilgisi alınmıştır.

Sıfır atık uygulaması kapsamında ihtiyaç duyulan tek tip atık kumbaraları temin edilerek, kat sayısı ve kullanım alanları ile uyumlu olarak tüm birim ve şubelere gönderilmiştir. Söz konusu uygulamayla, 2023 yılı içerisinde toplam 37 ton geri dönüştürülebilir atık teslimi gerçekleştirilmiş ve birim/şubelerce sisteme girişi yapılmıştır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Sıfır Atık” konulu eğitim sunumu, Banka’nın eğitim portalı üzerinden ilgili personele atanmış ve süresi içinde tamamlanması sağlanmıştır.

Geri dönüşümle sağlanan kâğıt tasarrufu
Ziraat Bankası’nın tüm birim ve şubelerinin kullanmakta oldukları A4 fotokopi kâğıdı tüketim miktarı, 2023 yılında 213 bin paket olmuş, bir önceki yıla göre 35 bin paket (%14,11) azalma gerçekleşmiştir. Yıl içinde temin edilen kâğıdın tamamı %100 geri dönüştürülmüş malzemeden üretilmiştir.

Banka genelinde yıllar itibarıyla gerçekleşen A4 kâğıt tüketimi, yandaki tabloda gösterilmektedir.


Yıllar

Tüketim (paket)

Değişim (%)

2019

396.000

 

2020

282.000

-28,79

2021

243.000

-13,83

2022

248.000

2,06

2023

213.000

-14,11

Ziraat Bankası, birim ve şube arşivlerinde muhafaza edilen, yasal saklama süreleri sona ermiş evrak ve atık kâğıtların, geri dönüştürme amaçlı olarak anlaşmalı yetkili firmalara satışını yapmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında yaklaşık 853 ton atık kâğıdın geri dönüşümü sağlanmıştır.

Ziraat Bankası’nın gerçekleştirdiği dijital dönüşüm çalışmaları sonucunda, Banka birimlerinden Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan fiziki belge/rapor gönderimine ve doküman arşivlemesine son verilmiştir. Denetim ve inceleme/soruşturma raporlarının sisteme aktarılması, e-imza ve sanal arşiv uygulamasıyla 34 bin adet A4 kâğıt tasarrufu sağlanmıştır.

Aynı şekilde Şube Operasyonları kapsamında, 3 Ekim 2023 ile 13 Aralık 2023 tarihleri arasındaki çok kısa bir zaman diliminde, gerçek müşteri tanımlama sürecinin mobil onay ile tamamlanmasıyla 450 binden fazla, SMS onayı ile tamamlanmasıyla yaklaşık 1,6 milyon sayfa olmak üzere toplamda 2,1 milyon sayfa kâğıt tasarrufu elde edilmiştir.

Ayrıca yıl içerisinde, Yazışma uygulamasından dijital imza ve KEP ile yaklaşık 336 bin adet yazı gönderilmiş, yaklaşık 1,7 milyon adetlik kâğıt tüketimi engellenmiştir.

Diğer atıklar
Ziraat Bankası’nın birimlerinde ve şubelerinde bulunan arızalı BT ekipmanları, Banka servis merkezlerinde toplanarak tamir ve yenileme yapılmak suretiyle tekrar kullanıma kazandırılmaktadır.

Atık BT malzemeleri, sistem kabini ve klima gibi sac ağırlıklı malzemeler, akü ve hurda ATM cihazlarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan taşıma ve işleme ruhsatı bulunan şirketlere satışı yapılmaktadır. Böylece, atıkların çevreye zarar vermesinin önüne geçilmekte ve geri dönüşüm yoluyla hammadde olarak değerlendirilmesi sağlanmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında yaklaşık 72 ton atık malzemenin geri dönüşümü sağlanmıştır.

İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kuleleri’nin tasarımına, geri dönüştürülebilir katı atıkların ayrı toplanmasına yönelik atık toplama alanları ve katı atık geçici depolama alanı entegre edilmiştir. İnşaat faaliyetleri boyunca inşaat atıkları, aylık periyotlarla takip edilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilmiştir.

up
down