2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Çevresel ve Sosyal Etkilerin Yönetimi

Çevrenin korunmasını sağlayacak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini azaltacak yatırım projelerini desteklemeyi sürdüren Ziraat Bankası, her bir projeyi özel olarak değerlendirerek, çevresel ve sosyal riskleri asgari düzeye indirmeyi amaçlamaktadır.

Kredi değerlendirme süreçlerinde gözetilen çevresel ve sosyal etki ve riskler
Çevresel ve sosyal etki ve risklerin etkin şekilde değerlendirilmemesi ve yönetilememesi hem bankalar hem de yatırımcı firmalar için itibar kaybına ve finansal risklerin oluşmasına yol açmaktadır. Bu nedenle kredi değerlendirme süreçlerinde finansal, teknik ve ekonomik konuların yanı sıra çevresel ve sosyal etki ve risklerin de göz önüne alınması ve uygun şekilde yönetilmesi büyük önem taşımaktadır.

Bu gerçeğin farkındalığıyla Ziraat Bankası, sürdürülebilirliğin evrensel kabul görmüş ilkelerini iş modeline entegre etmek hedefiyle “Kredilendirme Faaliyetlerinde Çevresel ve Sosyal Etki Yönetimi Politikası” oluşturmuştur. Çevresel ve sosyal etki yönetimi esaslarını belirleyen bu politika ile Banka, finansman sağladığı projelerin yüksek çevresel ve sosyal katkı içermesini gözetmektedir.

Söz konusu politika kapsamında yatırım tutarı 50 milyon ABD dolarının üzerinde olan projelere yönelik kredi talepleri çevresel ve sosyal açıdan değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

Yıllık bazda alınan çevresel ve sosyal risk değerlendirmesi uygulama ve izleme sonuçları, Banka’nın Sürdürülebilirlik Politikası doğrultusunda Sürdürülebilirlik Komitesi’ne sunulmaktadır.

Kredilendirme Faaliyetlerinde Çevresel ve Etki Yönetimi Politikası kapsamında çevresel ve sosyal açıdan 25 adet projenin değerlendirildiği 2023 yılında, Finanse Edilmeyen Faaliyetler (FEF) listesi nedeniyle reddedilen proje bulunmamaktadır.

RİSK KATEGORİSİ DEĞERLENDİRİLEN PROJE SAYISI


A

14

B

5

C

6

DEĞERLENDİRİLEN PROJELERİN SEKTÖREL DAĞILIMI


Sektör

Adet

İmalat

13

Enerji

7

Ticaret

3

Turizm

1

Taahhüt

1

Proje finansmanı çalışmalarıyla sürdürülebilirliğe katkı
Ziraat Bankası, ülke ekonomisi için katma değer üreten ve istihdamın artmasında önemli rol oynayan havalimanı, otoyol, köprü gibi büyük altyapı projeleri ile yenilenebilir enerji projelerini sağladığı finansmanla desteklemektedir.

Proje finansmanında olası çevresel ve sosyal etkileri de gözeten Banka, sorumlu bankacılık ilkesi doğrultusunda değerlendirdiği projelerin çevresel ve sosyal standartları karşıladığına ilişkin bilgi ve belgeleri yatırımcılardan talep etmektedir.

Ziraat Bankası, dâhil olduğu çok taraflı proje finansmanı işlemlerine bağlı kredi sözleşmelerinde, her bir projeyi özel olarak değerlendirmekte, çevresel ve sosyal riskleri bertaraf etmek ve/veya etkilerini asgari düzeye indirmeyi amaçlamaktadır. Banka bu çerçevede, uluslararası finans kuruluşlarınca da kabul görmüş ve proje danışmanları tarafından önerilmiş çevresel ve sosyal standartlar kapsamındaki taahhütlere uyumu gözetmektedir.

Ziraat Bankası, düzenlediği proje finansmanı sözleşmelerinde, müşterilerin bağlı bulundukları kanun ve mevzuat çerçevesinde çevresel ve sosyal konulara dair beyan ve taahhütler almakta, ayrıca beyan ve taahhütlere uyulmamasını temerrüt hali olarak kabul etmektedir. Bu kapsamdaki müşteri taahhütleri, çevre danışmanları veya yatırımcıdan temin edilen periyodik raporlarla düzenli olarak takip edilmektedir.

Depremden etkilenen TOA (Tahsili Olanaksız Alacak) müşterilerine yönelik faiz avantajları ve yapılandırma imkânı
Ziraat Bankası, ülkemizde yaşanan deprem felaketinden finansal olarak etkilenmiş TOA müşterilerine destek olmak amacıyla, Deprem Bölgesi-TOA’daki Bireysel Kredi Kartı, KMH ve Tüketici Kredilerinin Yapılandırılması konulu, 13 Aralık 2023 tarihli bir yönerge tasarlamıştır.

Söz konusu yapılandırmadan 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla Monosu veya AKS adresi/teyitli iletişim adresi 1. grup deprem afet bölgesi (Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye, Malatya illeri ile İslâhiye/Gaziantep ve Nurdağı/Gaziantep ilçeleri) illerinde bulunan ve tüketici kredileri, bireysel kredi kartı, bireysel KMH borçları bulunan gerçek kişi müşteriler faydalanabilecektir.

9.600 hesap ve 33 milyon TL’yi aşkın kaydi bakiye içeren bu kampanyanın sağladığı faiz oranları ve yapılandırma imkânları, çevresel ve sosyal etkileri açısından oldukça önemlidir.

Kampanya kapsamında sunulan avantajlara aşağıda yer verilmektedir:
1. Finansal Yükü Hafifletme

2. Toplumsal Dayanışma ve Adil Yaklaşım

3. Risk Yönetimi ve Uzun Vadeli İyileşme

up
down