2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS)

Sosyal sorumluluk duygusu ve toplumsal paylaşım ruhu ile hareket eden Ziraat Bankası, kültür ve sanata sağladığı destek zincirine her yıl yeni halkalar eklemektedir.
Ziraat Bankası, kültür, sanat, eğitim ve spor başta olmak üzere çeşitli alanlarda bireyi ve toplumu geliştirmeyi hedefleyen çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Özellikle toplumun kültürel birikimine katkıda bulunacak projelere imza atan Banka, sosyal sorumluluk anlamında üstlendiği misyonu her yıl bir adım daha ileriye taşımaktadır.

Ziraat Bankası, kendi bünyesinde barındırdığı müze, sinema ve sanat galerilerinin yanında, desteklediği çeşitli projelerle de topluma karşı sorumluluğunu yerine getirmektedir.

Ziraat Bankası “Sanat İçin Sanatın İçinde”
Kuruluşundan bu yana sanata ve sanatçıya verdiği önemi “Sanat İçin Sanatın İçinde” sloganıyla bütünleştiren Ziraat Bankası, 2.500’ü aşan eser sayısı ile Türkiye’nin içeriği en zengin heykel ve tablo koleksiyonlarından birine sahiptir. Banka, hazırladığı koleksiyon kitabı ve düzenlediği kapsamlı sergiler aracılığıyla koleksiyonunda bulunan eserleri toplumla paylaşmaktadır.

Ziraat Bankası Resim Koleksiyonu, Ziraat Bankası galerilerinde eserleri sergilenen sanatçılardan sağlanan yapıtlarla genişlemeyi sürdürmektedir.

Ziraat Bankası’nın ulusal ve uluslararası plastik sanatlara verdiği önemin kanıtı olan Ankara Kuğulu ve Çukurambar Sanat Galerileri ile İstanbul Tünel Sanat Galerisi, uzun yıllardır sanatseverlere hizmet sunmaktadır. Galerilerde bir sergi döneminde yaklaşık 30 sergi açılmaktadır.

Türkiye’nin ilk Bankacılık Müzesi
İtalyan Mimar Giulio Mongeri’nin tasarımıyla 1929 yılında inşa edilen Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası, Ankara’nın Ulus semtinde konumlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapıları arasında yer alan binanın zemin kat Şeref Salonu’nda Ziraat Bankası Müzesi bulunmaktadır. Ziraat Bankası’nın uzun yıllara dayanan birikimini ve deneyimini geleceğe aktarmak amacıyla 1981 yılında faaliyete başlayan Ziraat Bankası Müzesi, 2017 yılında tarihi binada başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında, zemin kata bodrum katın da dâhil edilmesiyle genişletilmiş ve Kasım 2019 tarihinde yeni yüzüyle tekrar ziyarete açılmıştır.

Türkiye bankacılık sisteminin; geçmişten bugüne ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve gelişim evrelerini gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika objeyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.

Ziraat Bankası Müzesi, fiziki ziyaretlerin yanı sıra üç boyutlu görüntüleme teknolojisiyle tüm bölümleri ve detayları dijital ortama aktarılarak hazırlanan ve Banka’nın internet sitesi üzerinden erişilen Sanal Tur imkânı da sunmaktadır. Bu kapsamda Müze, bilgisayar ve cep telefonu aracılığıyla da adım adım gezilebilmekte ve deneyimlenebilmektedir.
Ziraat Bankası, 2023 yılında İzmir Konak’ta bulunan tarihi binasında “Ziraat Bankası İzmir Sanat Müzesi”nin açılışını gerçekleştirmiştir. Çağdaş müzebilim gereklilikleriyle donatılarak hazırlanan Müzede, Banka’nın sanat koleksiyonundan seçilen 100’ü aşkın eser sergilenmektedir.

İzmir Sanat Müzesi; süreli sergi salonu, çocuk eğitim atölyesi ve dijital deneyim alanlarıyla İzmir’de sanat için yeni bir buluşma noktası oluşturmak ve şehrin kültür ve sanat yaşamına katkı sağlamak hedefiyle planlanmıştır.

Ziraat Bankası, ülkemizin bir bankaya ait ilk sanat müzesi olan İzmir Sanat Müzesi’ni Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak sunmanın gururunu yaşamaktadır.

Ayrıca Ziraat Bankası, İstanbul Finans Merkezi Ziraat Kuleleri’ndeki sergi salonunu 2023 yılında ziyarete açmıştır. İFM Galerisinde, 2023 yılının hem Cumhuriyetimiz hem de Banka için taşıdığı anlam ve öneme binaen, Banka’nın ev sahipliğinde “Osmanlı’dan Günümüze Bankacılık” sergisi düzenlenmiştir.

Sergide, Türkiye’de Cumhuriyet döneminden itibaren kurulan tüm bankalara dair bilgiler ve grafik düzenlemelerinin yanı sıra nesneler ve efemera belgeler de yer almaktadır.

Sosyal sorumluluk kapsamında eğitime destek
Ziraat Bankası’nın desteğiyle devam eden okul yapım işleri ile “Çocuklar Tatilde Okullar Tadilatta” sosyal sorumluluk projesi kapsamında kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alan okulların iyileştirilmesine yönelik çalışmalar ve okul yapımı projeleri 2023 yılında da devam etmiştir.

Spora kesintisiz katkı ve sponsorluklar
160 yıldır finans sektörünün yanı sıra Türk sporuna da kesintisiz katkı veren Ziraat Bankası, bu katkılarına 2023 yılında bir yenisini daha eklemiştir. Banka’nın sağladığı sponsorluk anlaşmasına göre TVF Başkent Voleybol Salonu, 10 yıl süreyle TVF Ziraat Bankkart Voleybol Salonu olarak isimlendirilecektir.
Uzun yıllardır sporu ve sporcuları destekleyen Ziraat Bankası’nın Ziraat Bankkart Spor Kulübü, 2023 yılı itibarıyla üst üste 3. kez;

olmuştur.

Ziraat Bankası’nın Türk futboluna katkı sağlamaya yönelik Ziraat Türkiye Kupası isim hakkı sponsorluğu, geçmişte olduğu gibi 2023/2024 sezonunda da devam etmiştir. Söz konusu sponsorluk bu sezonla birlikte 15. yılına girmiştir.

Ülkemizde ve dünyada verimliliğin artırılmasına katkı sağlayan teknolojik ürünlerin sergilenmesinin, bu çalışmaların geniş kitlelere ulaştırılmasının, verimlilik alanında farkındalık oluşturulmasının hedeflendiği, 02-04 Şubat 2023 tarihleri arasında Ankara ATO Congresium’da düzenlenen 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na Ziraat Bankası tarafından destek sağlanmıştır.

Ayrıca; Banka’nın sponsorluk desteği verdiği Türkiye İnovasyon Haftası; Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) organizasyonuyla, 23-25 Kasım 2023 tarihleri arasında Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenmiştir. Katma değerli üretim, teknoloji, girişimcilik ve finans alanlarına odaklanan bu etkinlik, ulusal ve uluslararası düzeyde ilgiyle takip edilmiştir.

Diğer çalışmalar
06 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinin sonucu olarak deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımıza çözüm sunabilmek amacıyla Ziraat Bankası’nın moral banka olma misyonu çerçevesinde depremden etkilen illerde aksiyonlar devreye alınmıştır. Bu kapsamda; birçok kamu kurum ve kuruluşunun katıldığı ve ülke olarak seferber olduğumuz kampanya ve etkinliklere Banka’nın destekleri devam etmektedir.

Banka tarafından deprem bölgesinde bankacılık faaliyetlerinin sürekliliği hızlı bir şekilde sağlanmıştır. Depremzede vatandaşlarımıza sunulan finansal kolaylıkların yanı sıra gıda, giyecek, barınma gibi temel ihtiyaçların da giderilmesi için gerekli aksiyonlar alınmış olup yapılan çalışmalar kamuoyu tarafından takdirle karşılanmıştır.

up
down