2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
İnsan Kaynakları

İNSAN KAYNAKLARI UYGULAMALARI

Ziraat Bankası, sürekli değişim felsefesi kapsamında insan kaynakları alanında da mümkün olan en çağdaş uygulamaları hayata geçirmeye, yeni istihdam yaratmaya ve insan kaynağının eğitim ve gelişimine kaynak aktarmaya odaklıdır.

Ziraat Bankası, uluslararası rekabetin yoğun olduğu bir sektörde, en güçlü ulusal banka konumunu her yıl daha da ileriye taşımaktadır. Banka, sektördeki çok özel ve seçkin konumunu; özgün pazar bilgisi ve deneyimi ile müşterilerine doğru zamanda, doğru kanaldan, doğru değer önerileri sunan üst düzey insan kaynağına borçlu olduğunun bilincindedir.

Ziraat Bankası, benimsediği çağdaş insan kaynakları yönetim sistemi kapsamında yaptığı yatırımlarla, çalışan yetkinliğini artıracak geliştirme çalışmalarına 2023 yılında da devam etmiştir.

İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları
Tüm sektörlerde insan kaynakları birimleri; iş sürekliliği, kriz yönetimi ve çalışanların motivasyonunun sağlanmasıyla ilgili büyük sorumluluklar üstlenmektedir. Bu gerçekten hareketle Ziraat Bankası, koşullar gereği değişen taleplere yanıt verebilecek çalışan deneyimi oluşturmak amacıyla çalışanların ihtiyaçlarını ve motive eden unsurları anlamaya yönelik çalışmalar yürütmektedir.

Ziraat Bankası, çalışanların psikolojisinin performansa olan etkilerini analiz ederek aldığı sonuçlar doğrultusunda çalışanların psikolojik sağlamlığını artıracak eğitim faaliyetlerini online platformlarda sürdürmüştür. Bu kapsamda Banka, kriz yönetimi açısından bilgi akışını hızlandıracak uygulamalar geliştirmiş, buna bağlı olarak hızlı aksiyon alma kabiliyetini artırmıştır.

Sağlık sorunu yaşayan veya bu süreci yürütmekte zorlandığı tespit edilen her bir çalışanla bire bir iletişime geçilerek ihtiyaç ve talepleri karşılanmaya devam edilmiştir. Çalışanlara her koşulda yanlarında olunduğu hissettirilerek değişen koşullara yanıt verecek çalışan deneyimi oluşturulmaya çalışılmıştır.

Çalışan Profili
Bankacılığın ve uluslararası rekabetin gereklerini yerine getirerek modern ve güvenilir bankacılık hizmeti sunmayı amaçlayan Ziraat Bankası, 2023 yıl sonu itibarıyla toplam 25.904 çalışanı ile hizmet vermektedir.

Raporlama döneminde Banka çalışanlarının yaş ortalaması 38, hizmet yılı ortalaması ise 13 yıl olarak gerçekleşmiştir. Çalışanların %86’sı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimine sahiptir.

ZİRAAT BANKASI İNSAN KAYNAĞININ ÇALIŞMA YERİ, YAŞ GRUBU, GÖREV VE EĞİTİM DÜZEYİNE GÖRE DAĞILIMI

Genel Müdürlük, Bölge, Şube Dağılımı


Birim

Personel Sayısı

%

Genel Müdürlük

5.548

21,84

Bölge

276

1,05

Şube

19.986

76,75

Yurt Dışı

94

0,37

Toplam

25.904

100

Yaş Grubu Dağılımı


Yaş

Personel Sayısı

%

-30

3.354

15,41

30-50

21.102

78,76

51+

1.448

5,83

Toplam

25.904

100

Eğitim Düzeyi Dağılımı


Öğrenim Durumu

Personel Sayısı

%

Doktora

48

0,21

Yüksek Lisans

2.314

8,41

Lisans

17.752

67,15

Ön Lisans

2.245

9,13

İlk ve Orta Öğrenim

3.545

15,09

Toplam

25.904

100

Ziraat Bankası’nda çeşitli kademelerde görevlendirmek üzere 2023 yılında 2.701 yeni işe alım gerçekleştirilmiştir.

İşe Alım
Ziraat Finans Grubu, 2023 yılında bankacılık kariyerinde ilerlemek isteyen gençlere yönelik 2 ayrı işe alım sınavı düzenlemiştir. Ziraat Bankası’nın Uzman Yardımcısı ihtiyacı için 2023 Temmuz ayında; Müfettiş Yardımcısı ve Uzman Yardımcısı ihtiyacı için ise Aralık ayında sınav açılmıştır. Yıl içinde ayrıca Banka’nın iştiraklerinden Ziraat Katılım Bankası’nın Müfettiş Yardımcısı, Uzman Yardımcısı ve Servis Görevlisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere işe alım sınavları gerçekleştirilmiştir.

Ziraat Bankası; “Aday Memnuniyeti” ilkesi kapsamında, söz konusu sınavların öncesinde yeni mezunları, sınav heyecanını yenmelerine yardımcı olmak için çeşitli eğitimlerin ve görevlerin yer aldığı hazırlık eğitimine tabi tutmuş, sonrasında ise yapılandırılmış bir mülakat süreci ile seçme ve değerlendirme yapmıştır.

Aralık ayında gerçekleşen işe alım sınavı ile Bankacılık Okulu eğitimine başlamaya hak kazanan 133 Uzman Yardımcısı ve 20 Müfettiş Yardımcısının, 2024 yılının ikinci yarısında yeni görev yerlerine atanmak üzere eğitimleri devam etmektedir. Ziraat Bankası’nda çeşitli kademelerde görevlendirmek üzere 2023 yılında 2.701 yeni işe alım gerçekleştirilmiştir.

2023’de Yeni İşe Alımların Eğitim Düzeyi Dağılımı


Öğrenim Durumu

Personel Sayısı

Yüksek Lisans

7

Lisans

2.326

Ön Lisans

94

İlk ve Orta Öğrenim

274

Toplam

2.701

Kariyer Yönetimi
Ziraat Finans Grubu içerisinde, yurt içi ve yurt dışı iştirakler dâhil 36.549 çalışan bulunmaktadır. Ziraat Bankası, Grup çatısı altında görev yapan tüm çalışanlarına sunduğu etkin kariyer, ücret, eğitim ve gelişim olanakları ile faaliyet gösterdiği ülkelerin bankacılık sektöründe küresel bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Banka, Türkiye’de bulunan iştirak şirketlerinin yanı sıra yurt dışı iştiraklerinde de Ziraat İK uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.

Benimsediği şeffaf kariyer yönetimi anlayışı doğrultusunda yönetici adaylarını kendi bünyesinde yetiştiren Ziraat Bankası’nda 2023 yılında gerçekleşen unvanda yükselme uygulamaları çerçevesinde 2.480 personel bir üst unvana yükselmeye hak kazanmıştır. Ayrıca, Banka’nın Yönetici Aday Programı’nı başarı ile tamamlayan 150’yi aşkın personel, ihtiyaçlar doğrultusunda şubelere/birimlere yönetici pozisyonlarında atanmıştır.

Yıl içinde yurt dışı iştirak ve şube çalışanlarına yönelik unvanda yükselme yazılı sınav/mülakat süreci tamamlanmış, yükselmeye hak kazanan çalışanların bir üst unvana atamaları gerçekleştirilmiştir.

Kuruluş lisansı alınmış olan Cezayir Şubesi’ne Şube Yöneticisi ve Şube Yönetici Yardımcısı atamaları yapılmıştır.

Yeni kurulan Ziraat Finansal Teknolojiler Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri A.Ş. ve Ziraat Dinamik Bank A.Ş. iştirakleri için insan kaynakları süreçleri, politika ve prosedürler oluşturulmuş ve personel istihdamı sağlanmıştır.

Ziraat Bankası, Ziraat Teknoloji iştirakiyle koordineli olarak genç yeteneklerin kazanılması yönünde Bilge Adam, Uzun Dönem Stajyer ve Teknoloji Yıldızları projelerini uygulamaya başlamıştır.

Ziraat Bankası, yurt dışı şube ve iştiraklerinin personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinde seminerler düzenlemiştir. Bu seminerlerde Banka’nın, iştiraklerinin ve yurt dışı teşkilatının yabancı uyruklu öğrencilere tanıtımı yapılmış ve kendileri için düzenlenen uzman yardımcısı sınavına katılımları sağlanmıştır. Sınavda başarılı olan öğrenciler, 2023 Haziran ayında Uluslararası Bankacılık Okulu’ndan mezun olarak Ziraat Bankası’nın ilgili iş birimlerinde stajlarını tamamlamış, ardından iştirak ve şubelerde görevlerine başlamıştır.

Ücretlendirme Uygulamaları
Ziraat Bankası’nda ücretlendirme uygulamalarının Yönetim Kurulu adına izlenmesi ve denetlenmesinden Ücretlendirme Komitesi sorumludur. Komite, ücretlendirme politikası ve uygulamalarının Banka’nın etik değerleri ve stratejik hedefleri ile uyumunu risk yönetimi çerçevesinde değerlendirerek önerilerini Yönetim Kurulu’na iletmektedir.

Ziraat Bankası ile Öz Finans-İş Sendikası arasında 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar geçerli olan 4. dönem Toplu İş Sözleşmesi kapsamında, sendika üyelerine aylık ek ödeme yapılmasının yanı sıra izin başta olmak üzere çeşitli özlük hakları sağlanmıştır. Sendikalaşma oranının %90 seviyesinde olduğu Banka’da 2023 yılı ücret ayarlamaları Toplu İş Sözleşmesi’ne uygun olarak gerçekleştirilmiştir.

Ziraat Bankası, fazla mesaileri azaltmaya odaklanarak fazla çalışmaların takibi amacıyla devreye aldığı sistemin etkin kullanımına 2023 yılında da devam etmiş, çalışanların iş-özel hayat dengelerinin korunmasına hassasiyet göstermiştir.

Sağlık Yardımı Uygulamaları
Ziraat Bankası, özel hukuk hükümlerine tâbi çalışanlarına ve onların aile fertlerine, SGK’ya ek olarak özel sağlık hizmetleri de sunmaktadır. Bu kapsamda, Banka Yönetim Kurulu’ndan alınan yetkiler çerçevesinde, Sağlık Yardım Sandığı (Sandık) üyeleri için ise Sandık Yönetim Kurulu’ndan alınan yetkiler çerçevesinde tedavi yardımı sağlanmaktadır.

Ayrıca Ziraat Bankası, sağlık hizmeti sunucularıyla özel anlaşmalar yaparak tüm çalışanlarına duyurmaktadır. Bu çerçevede Banka mensuplarının ülke genelinde aynı kalitede ve uygun fiyatlarla sağlık hizmetine erişimlerini sağlamak amacıyla Şehir Hastanelerinden öncelikli sağlık hizmeti alınması hususunda Sağlık Bakanlığı ile mutabakat sağlanmış ve pilot hastane olarak Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nden hizmet alınmaya başlanmıştır. Ziraat Bankası, Özel Sağlık Sigortası uygulamasını tüm yurt dışı birimlerinde de yaygınlaştırmayı planlamaktadır.

2023 yılında personel çocuklarından ÇÖZGER (çocuklar için özel gereksinim raporu) ve RAM (Rehberlik ve Araştırma Merkezi) Raporu olanların eğitim, bakım ve gelişimine daha fazla katkı sağlamak amacıyla, 287 çocuğa her ay brüt 5.230 TL eğitim yardımı yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik Uygulamaları
Uzun süre Ziraat Bankası’na hizmet etmiş çalışanların emekli olurken daha memnun ayrılmalarını sağlamak ve emeklilik hayatlarına destek olmak amacıyla 2022 yılında tasarlanan yeni emeklilik projesinin uygulanmasına 2023 yılında da devam edilmiştir.

Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen büyük deprem felaketi sonrasında Banka’nın 10 ilde ikamet eden emekli personeli aranarak, ihtiyaç sahipleri belirlenmiş; bu kişiler ilgili birimlere iletilerek barınma, ısınma, giyim, gıda gibi talepleri karşılanmaya çalışılmıştır. Ayrıca depremzede emekli personele afet yardımı ödemesi gerçekleştirilmiştir.

Performans Yönetimi
Ziraat Bankası, uyguladığı Bireysel Performans Yönetim Sistemi’yle çalışanlarının objektif, ölçülebilen kriterler doğrultusunda dönemler itibarıyla kişisel başarı ve sıralamalarını tespit etmektedir. Sayısal bazlı ve yetkinlik bazlı olmak üzere iki temel boyutta kurgulanan performans sistemi aracılığıyla Banka’nın stratejileri sahaya aktarılmaktadır.

Müşteri odaklılık, kârlılık, verimlilik ve risk yönetimine ilişkin göstergelerin sayısal performans puanına önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Hedef, gelişim ve büyüklük boyutlarında yapılan ölçümler sonucu hesaplanan sayısal performans puanları ile belirlenen bireysel sıralamalar, performans prim ödemelerine temel oluşturmaktadır.

Bireysel performans değerlendirmelerine göre yapılan dönemsel performans prim ödemeleriyle; müşteri odaklı iş modelinin güçlendirilmesi, pazarlama ve etkinlik odaklı çalışma anlayışının yerleştirilmesi, çalışanların motive edilerek kurumsal bağlılıklarının artırılması, kurum hedefleri ile uyumlu bireysel başarıların maddi olarak ödüllendirilmesi amaçlanmaktadır.

Objektif, somut, sayısal, ölçülebilir kriterler doğrultusunda Ziraat Bankası Yönetim Kurulu tarafından belirlenen bütçe kapsamında, çalışanlara üçer aylık dönemlerde, Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında bireysel performans primi dağıtılmaktadır.

Banka’nın strateji ve hedefleri paralelinde, satış ağırlıklı olarak kurgulanan Bireysel Performans Yönetim Sistemi’nde primler, daha fazla katkı sağlayan çalışanların daha yüksek kazanç elde etmesine imkân sağlayacak şekilde hesaplanmaktadır. Prim hesaplamalarında, şube segment ve ölçeğine, bireysel performans sırasına ve görev pozisyonuna göre belirlenmiş farklı katsayılar kullanılmaktadır. Satış grubu çalışanlarına, her dilimde bireysel performans puanları ile doğru orantılı olarak farklılaşan tutarda prim hesaplanmaktadır.

Çalışanların motive edilerek kurumsal bağlılıklarının artırılmasını, kurum stratejileri ile uyumlu bireysel başarıların ödüllendirilmesini hedefleyen Ziraat Bankası, uygulamakta olduğu performans yönetim sistemi kapsamına 2018 yılından itibaren sayısal performans ölçümü yapılan birimler ile birlikte yetkinlik bazlı değerlendirme sistemini esas alarak tüm Genel Müdürlük birimlerini dâhil etmiştir.

Ziraat Finans Grubu temel anlayışı çerçevesinde, yurt içi iştiraklerde devam eden bireysel performans ve yetkinlik değerlendirme ile prim sistemi uygulamaları kapsamına tüm yurt dışı iştiraklerin de alınması çalışmalarında son aşamaya gelinmiştir. 2022 yılında prim sistemine geçilen Azerbaycan, Gürcistan, Bosna, Kazakistan ve Özbekistan iştiraklerine 2023 yılında Rusya iştiraki eklenmiş, yakın bir gelecekte diğer iştiraklerin de dâhil edilmesi planlanmaktadır.

2022 yılı 3. çeyreğinden itibaren yurt dışı şube çalışanları için de prim ödemelerine başlanmıştır. Önümüzdeki süreçte tüm iştirak ve yurt dışı şubelerde sonuçların takip edilerek sistemsel geliştirmelerin yapılması hedeflenmektedir.

Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik
Ziraat Bankası’nın insanı merkeze alan insan kaynakları politikasının hedefi, çalışanların geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktır. Banka, Sürekli Gelişim Felsefesi paralelinde, çalışanlarının çağın gereklerine ayak uydurabilen, değişime ve gelişime açık, takım çalışmasına yatkın, başarı odaklı, sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olmalarına önem vermektedir.

Ziraat Bankası faaliyet gösterdiği tüm coğrafyalarda insan haklarına saygılı olmaya odaklıdır. Çalışan istihdamında sadece işin gerekliliklerine uygunluk prensibini uygulayarak her türlü ayırımcılıktan kaçınan Banka, çalışanları arasında da ırk, din, dil ve cinsiyet ayrımı yapmamakta, personelin Banka içi fiziksel, ruhsal ve duygusal kötü muamele ile karşılaşmaması için önlemler almaktadır.

Çalışanlarına pozitif ve profesyonel bir çalışma ortamı yaratmak ve bunu sürdürmek Ziraat Bankası’nın temel prensipleri arasında yer almaktadır. Banka; çalışan istihdamı, terfi, kariyer gelişimi, ücret, yan haklar ve çeşitlilik gibi konularda küresel etik ilkelere uygun hareket etmekte; zorla çalıştırma, çocuk işçiliği, her türlü ayrımcılık ve tacize kesinlikle tolerans göstermemektedir.

Ziraat Bankası çalışanlarını kariyerleri boyunca desteklemekte, yaygın yurt içi ve yurt dışı şube ağı sayesinde tüm çalışanlarına iş tatmini sağlayacak kariyer imkânları sunmaktadır.

Kendilerine sağlanan eğitimleri tamamlayarak kariyer hedeflerine yönelik bilgi ve becerilerini geliştiren çalışanlar, farklı görev pozisyonları arasında hareket olanağına sahiptir.

Ziraat Bankası, insan kaynakları düzenlemeleriyle, bankacılık kariyerine farklı pozisyonlarda adım atan çalışanları için dikey kariyer yollarını, bulundukları unvan ve görev alanının özelliklerine göre açıkça belirlemiştir.

Ayrıca Banka, her bir görevin farklı değer yarattığının bilinci ile yeni uygulamaya aldığı görev pozisyonu yapılanması kapsamında, tüm çalışanlarına yatay kariyer fırsatlarıyla farklı görev pozisyonlarında çalışma imkânı yaratmaktadır.

Yöneticilerini de kendi bünyesinden yetiştirmeyi tercih eden Ziraat Bankası, çalışanlarına performans ve yetkinliklerinin yanı sıra bulundukları unvan gruplarına göre yükselme sınavlarına katılım ve eğitim olanakları sunmaktadır.

GÖREV POZİSYONLARI BAZINDA EĞİTİM DAĞILIMI


Görev

Doktora

Yüksek Lisans

Lisans

Ön Lisans

İlk ve Orta Öğrenim

Toplam

Üst Yönetici

2

6

9

 -

17

Yönetici

22

525

1.666

25

10

2.248

Yetkili

17

1.118

6.538

235

104

8.012

Asistan

7

553

6.333

984

721

8.598

Banko Asistanı

 -

110

2.927

667

582

4.286

Destek Asistanı

 -

2

279

334

2.128

2.743

Toplam

48

2.314

17.752

2.245

3.545

25.904

Çalışan Memnuniyeti
Ziraat Bankası, en kıymetli kaynağı olan çalışanlarının memnuniyetini, mutluluğunu ve deneyimlerinin yönetimini önemsemektedir. Bu kapsamda Banka, çalışanlarının sadece kariyerini, finansal durumlarını ya da çalışma ortamlarını değil aynı zamanda hayata dair beklentilerini ve kaygılarını da yönetmelerine destek olmak amacıyla iletişim kanallarını güçlendirmeye devam etmektedir.

Ziraat Bankası, 2020 yılında başladığı “Mutluluk Barometresi” anketi uygulamasını, 2022 yılında seçenek havuzunu genişleterek yurt dışı şube ve iştiraklerinde de yaygınlaştırmıştır. Bu uygulama ile 2023 yılında da günlük olarak çalışanların nabzı tutulmuş, genel mutsuzluk nedenlerinin yanı sıra ankete katılan çalışanlarla yapılan bire bir görüşmelerle çalışana özel mutsuzluk nedenleri tespit edilmiş ve sorunların çözümüne yönelik planlar oluşturulmuştur.

Staj ve Kariyer Fuarları
Ziraat Bankası, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da üniversiteli gençlerle buluşmak amacıyla Kariyer Zirveleri’ne ve Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi iş birliği ile Bölgesel Kariyer Fuarları’na katılım sağlamıştır.

Ayrıca 2023 yılında yaklaşık 2 bin üniversite öğrencisine CBIKO Staj Seferberliği kapsamında Banka birimlerinde staj imkânı sunulmuştur. Katılım sağlanan organizasyonlar ve stajlar ile üniversiteli gençlerin kariyer farkındalıklarının artırılması, Banka’nın işveren marka değerinin güçlendirilerek yetenekli gençlerin Banka’ya kazandırılması amaçlanmıştır.

2024 Projeksiyonu
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte iş süreçlerinin dijitalleşmesi ve yeni neslin çalışma hayatından beklentilerinin artması, özellikle işe alım, kariyer yönetimi ve yetenek yönetimi süreçlerinde çalışan deneyimine yönelik yeni tasarımları gerektirmektedir.

Bu gerçekten hareketle Ziraat Bankası; süreçlerin değişen ihtiyaçlara daha hızlı cevap verebilecek şekilde çevik bir yapıya dönüştürülmesi, çalışan memnuniyetinin artırılması, çalışan deneyimine yönelik süreçlerin tasarlanması, dijitalleşmenin artırılması ve veri analitiğinin kullanılmasıyla ilgili çalışmalarını gelecekte de sürdürecektir. Bu kapsamda Banka’nın 2024 yılında da öncelikli projeleri, çalışan deneyimi tasarımlarının, akıllı teknolojilerin İK süreçlerine entegre edilmesine yönelik olacaktır.

İNSAN KAYNAĞI VE EĞİTİM

Ziraat Bankası, “İnsan Kaynağına Yatırım ve Öğrenen Organizasyon” stratejisi çerçevesinde çalışanlarının gerek mesleki bilgi ve becerilerinin gerekse kişisel yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik eğitimlere ve gelişim faaliyetlerine önem vermektedir.
Ziraat Bankası, çalışanlarının gelişimine katkı sağlayarak ve değer katarak iş hayatının her döneminde yanlarında olmakta, yetenekleri keşfetmeyi, verimli şekilde değerlendirmeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Banka, zengin eğitim içeriklerini, farklı kullanıcı ihtiyaçlarını gözeterek çeşitlendirmiş ve pek çok kanaldan çalışanlarına aktarmıştır.

Eğitim Faaliyetleri
Çalışanlarına sürekli mesleki ve kişisel gelişim olanakları sunan Ziraat Bankası, 2023 yılında kişi başı ortalama 24,24 saat sınıf içi eğitim ve 34,59 saat e-eğitim sağlamıştır.

Banka’da çalışanlara yönelik gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ve gelişim programları aşağıda yer almaktadır:

2023 yılında 189 katılımcı ile 5 hafta süreli Yönetici Okulu Eğitim Programı gerçekleştirilmiş, 13 adet e-sertifika programı devreye alınmış ve çalışanların kullanımına sunularak mesleki gelişimlerine katkı sağlanması amaçlanmıştır.

Yıl içinde ayrıca, çalışanların yetkinliklerinin artırılması amacıyla aşağıda yer alan özel sertifika programları düzenlenmiş ve eğitimlerini tamamlayan çalışanlar sertifika almaya hak kazanmıştır. Bu kapsamda;

tamamlamıştır.

Ziraat Bankası, eğitim programlarının akademik yönünü geliştirmeyi ve bu programlar vasıtasıyla çalışanlarının aynı zamanda yüksek lisans diploması almalarını hedeflemektedir. Bu çerçevede Banka, ülkemizin köklü bir kurumu ve değeri olan Ankara Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen Bankacılık Okulu lisansüstü programlarına 2023 yılında da devam etmiş, yılı içinde 19 Banka personeli programdan mezun olmuştur.

Teknolojinin eğitim alanında yaygınlaştırılması
Ziraat Bankası, “Dijital Çözümler” stratejisi ile uyumlu olarak eğitim alanında da son teknoloji ve uygulamaları takip etmektedir. Bu çerçevede Banka; düşük maliyetle, kısa sürede daha fazla personele eğitim verme imkânı tanıyan, çalışanların diledikleri zaman ve yerde ulaşabildikleri e-eğitimlere giderek daha büyük önem vermektedir.

Ziraat Bankası, e-eğitim kataloğunu Banka’nın temel, fonksiyonel ve yönetsel yetkinliklerine göre yeniden yapılandırmış ve birimlerin desteğiyle çalışanların mesleki gelişimlerine katkı sağlayan yeni içerikler ile genişletmiştir. 6.000’in üzerinde içerik bulunan e-eğitim kataloğu, kendisini mesleki ya da kişisel olarak geliştirmek isteyen tüm çalışanlar için ilgi çekici birçok e-eğitim, video, ses dosyası ve doküman sağlamaktadır.

E-eğitim kataloğundan en az bir eğitim tamamlamış 7.000 çalışanı bulunan Ziraat Bankası, ayrıca “MIT Liderlik ve Gelişim Programı”nı yöneticilerin kullanımına açmıştır.

Banka içi paylaşımı artırmak, çalışanların bilgi ve deneyimlerini diğer çalışanlara aktarmalarını sağlayan “Ziraatli-yorum” bloğunu 2023 yılında 8.070 çalışan kullanmış ve bloğa 29 yeni yazı eklenmiştir.

Yasal mevzuat doğrultusundaki eğitimlerden biri olan “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi”ne ilişkin eğitimlere 2023 yılında çalışanların %75’i katılım göstermiştir.

Ziraat Bankası web sitesinde müşteriler ve çocuklar için özel eğitimler yer almaktadır. Çocukları tasarruf konusunda bilinçlendirmek ve temel finansal kavramlarla tanıştırmak için “Miniklere Özel E-eğitimler” sunulmaktadır. Bu eğitimde, “Para-Banka Adası, Tasarruf Adası, Kredi ve Kredi Kartı Adası, Bütçe Adası” temaları ile çocuklar; para ve banka ilişkisi, bankaların işleyişi, internet ve telefon bankacılığı, kredi ve kredi kartı bilinci, paradan elektriğe ve suya kadar tüm kaynakların tasarruflu kullanımı konularında eğlenerek bilgi sahibi olmaktadırlar.

Web sitesinde ayrıca müşteriler için güvenli kredi kartı kullanımı ve tarım sigortaları konularındaki eğitimler de bulunmaktadır.

Banka’da staj yapan üniversite öğrencilerinin gelişimine katkıda bulunmak ve stajda geçirdikleri süreyi verimli şekilde değerlendirmelerini sağlamak amacıyla ilk adım dijital platformu uygulamaya alınmıştır. Dijital platformda, pek çok farklı konuda 100’ün üzerinde video, e-eğitim, okuma materyali vb. içerik öğrencilerin kullanımına sunulmaktadır.

İnsan kaynaklarında ödüllerle teyit edilen başarılı uygulamalar
Ziraat Bankası, 2023 yılında düzenlediği eğitim programlarıyla 1 Ulusal, 4 Uluslararası olmak üzere 5 büyük ödül kazanmıştır.

Eğitim Teknolojileri Kullanımı ile Eğitim Yönetim Sistemi, En İyi Yetkinlik ve Beceri Gelişimi kategorisinde Veri Okulu Eğitim Programı ve En İyi Liderlik Gelişimi kategorisinde Yönetici Okulu ve Yönetici Eğitimleri, dünyanın en prestijli kurumlarından olan Brandon Hall tarafından bronz ödüle layık görülmüştür.

Bankacılık Okulu Programı, Türkiye’de kurumsal yetişkin eğitim ve gelişimi alanında en prestijli ödül olan TEGEP (Türkiye Eğitim Gelişim Platformu Derneği) Gençlerin İş Hayatına Katılımı ve Gelişimini Destekleyen Gelişim Programı kategorisinde EN İYİ ödülünü almıştır.

2024 yılı ATD* ödülleri Eğitim ve Gelişim kategorisinde “Bankacılık Okulu” programı ile “Excellence in Practice” ödülü kazanılmıştır. 2024 yılında Türkiye’den ödül alan tek kurum Ziraat Bankası olmuştur.

ATD, Amerika’da 1943 yılında kurulmuş, 2023 yılı itibarıyla 120’den fazla ülkeden 30.000’i aşkın eğitim ve gelişim profesyonelinin üyesi olduğu, uluslararası alanda Yetenek, Eğitim ve Gelişim sektörünün en prestijli derneğidir.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

Ziraat Bankası, çalışma ortamlarında iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi yönünde birçok düzenlemeyi hayata geçirmektedir.
Ziraat Bankası, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve bağlı yasal mevzuat ve düzenlemelere uyarak, sürekli gelişmeyi temel alan İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi dâhilinde sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Banka, çalışma ortamında var olan ya da dışarıdan gelebilecek sağlık ve güvenlik risklerini analiz ederek minimuma indirmek üzere çalışmalar yürütmektedir.

Banka içinde iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerinin düzenlenmesi, bu alanda çalışanlarda bilinç oluşturulmasına ve geliştirilmesine yönelik eğitim programları hazırlanması, iş kazası ve meslek hastalıklarından korunmak için gerekli önlemlerin alınması da Ziraat Bankası’nın odaklandığı konular arasındadır.

Bu kapsamda Banka, tüm birimleri için iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sunmak üzere kurulan ve gerekli donanım ve personele sahip olan Ortak Sağlık ve Güvenlik (OSGB) Birimleri’nden hizmet almaktadır.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda Ziraat Bankası’nın İstanbul Finans Merkezi yerleşkesinde yürütülen çalışmalar

İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu
29 Eylül 2023 ve 20 Aralık 2023 tarihlerinde işveren vekilleri ve kurul üyelerinin katılımla iki defa kurul oluşturulmuştur.

Acil Durum ve Tahliye

Risk Değerlendirmesi

İş Güvenliği Bina Denetimi

İş Ekipmanlarının Periyodik Kontrolü

İş Kazalarının Takibi

Ortam Ölçümleri
28/29/30 Kasım 2023 tarihlerinde “Bilgelab İş Hijyeni Test Analiz Ölçüm” firması tarafından İFM Kule-1’de aşağıdaki ortam ölçümleri yapılmıştır.

Alt İşveren Takibi

Aşağıda belirtilen çalışmaların yürütülmesi amacıyla alımı yapılan İSG yazılımının kurulum süreci devam etmektedir:

İstanbul Finans Merkezi yerleşkesindeki Ziraat Kuleleri’nin inşaat sürecinde; iş kazaları, buna bağlı ölüm ve yaralanma riskleri yüksek düzeyde dikkate alınmıştır. Bu kapsamda çalışanları İSG ile ilgili yasal hak ve sorumlulukları konusunda bilgilendirmek, maruz kalabilecekleri mesleki riskler ile bu risklere karşı almaları gereken tedbirleri öğretmek ve İSG bilinci oluşturarak işe uygun davranışlar kazandırmak amacıyla toplam 19 bin kişinin işe giriş eğitimi alması sağlanmıştır.

İnşaat şantiyesinde 90 İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyoneli görev almakta, 4 İş Yeri Hekimi ve 2 Sağlık Memuru içeren bir revir hizmet vermekte ve 7/24 ambulans bulunmaktadır.

up
down