2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Su Yönetimi

Gezegenimizin en önemli sorunlarının başında iklim değişikliği gelmektedir. Bu konuda açıklanan küresel istatistikler, temiz su kaynaklarının hızla azalmakta olduğunu işaret etmektedir.

Ziraat Bankası, sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak su alanında bilinçli ve dikkatli tüketim projeleri geliştirmekte ve hayata geçirmektedir.

Suyun sorumlu ve verimli kullanımı
Gezegenimizin en önemli sorunlarının başında iklim değişikliği gelmektedir. Bu konuda açıklanan küresel istatistikler, temiz su kaynaklarının hızla azalmakta olduğunu işaret etmektedir.

Bilimsel bulgular, Türkiye’nin de su fakiri bir ülke olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum, tüm vatandaşların su tüketiminde sorumluluk içerisinde davranmalarını gerektirmektedir.

Sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak Ziraat Bankası, su kaynaklarının verimli kullanımı ve etkin bir atık su yönetimiyle su tasarrufu konusunda ulusal ve uluslararası standartlara uyum göstermektedir.

Banka, 2023 yılında tadilatını tamamladığı 103 şubede, ıslak hacimlerde kullanılan vitrifiye ve bataryaların tasarım özellikleri sayesinde yaklaşık %40 oranında su tasarrufu sağlamıştır.

Atık suların yönetimi
Ziraat Bankası, yeni açacağı veya tadilata gideceği şubelerin bulundukları lokasyonlarda, ilgili yerel yönetimlerin atık su yönetim direktiflerine göre proje ve uygulama revizyonları yapmaktadır.

Banka’nın İstanbul Finans Merkezi’nde konumlu Ziraat Kuleleri’nin inşaat çalışmaları sırasında su ve atık su yönetimi titizlikle gözetilmiştir. Verimli sulama sistemleri seçilerek su kullanımının azaltılması hedeflenmiştir. Peyzajda, bitki türü çeşitliliği sağlanmış, yerel ve adapte olmuş bitkiler tercih edilmiş, kültür çimi kullanılmamasına dikkat edilmiştir.

Ziraat Kuleleri’nde bulunan soğutma sistemlerindeki yoğuşma suyunun bahçe sulamada kullanılması planlanmıştır. Gri suyun yeniden kullanımı için dönüştürme tesisi kurulmuş, oluşturulan sistemle şebeke suyuna duyulan ihtiyaç büyük ölçüde azaltılmıştır.

Göztepe Misafirhane Projesi ile Altunizade ve Erenköy Konut Projelerinde, EPA (ABD Çevre Koruma Kurumu) standartlarına uygun, verimli su armatürleri kullanılarak kullanıcı konforundan ödün vermeden su verimliliği sağlanması hedeflenmiştir. Gri suyun rezervuarlarda ve bahçe sulamada değerlendirilmesi planlanmıştır. Peyzaj yeşil alanlarında kültür çimi kullanılmamış, bunun yerine az su isteyen bitki türleri ve verimli sulama sistemleri projeye entegre edilmiştir.

Su ayak izi envanter çalışması
Ziraat Bankası’nın 2023 yılı su ayak izi envanter çalışmasının kuruluş sınırları; genel müdürlük binaları, para grup merkezleri, bölge müdürlükleri, yurt içindeki 1.744 şube ve yurt dışındaki 25 şubenin su kullanımlarını kapsamaktadır.

Hesaplama, “ISO 14046 Water Footprint” (ISO 14046 Su Ayak İzi) gereklerine uygun olarak hazırlanmıştır.

2023 yılında Ziraat Bankası’nda yürütülen faaliyetlerden kaynaklanan su tüketimi miktarına aşağıdaki tabloda verilmiştir.

2023 YILI TOPLAM SU TÜKETİMİ MİKTARI


Kaynak

Parametre

Birim

Toplam

Şebeke Suyu

Miktar

m3

348.697,25

İçme Suyu

Miktar

m3

6.946,38

Toplam Çekilen Su

Miktar

m3

355.643,63

Ziraat Bankası’nın su ayak izi envanter sonuçlarına dair detay bilgi aşağıdaki tabloda sunulmaktadır.

KİRLİLİK YÜKÜ, TÜKETİLEN VE KİRLETİLEN TOPLAM SU MİKTARLARI


Kaynak

Parametre

Birim

Toplam

Çekilen Su

Miktar

m3

355.643,63

Tüketilen Su

Miktar

m3

6.946,38

Deşarj Edilen

Miktar

m3

348.697,25

Kirletici Yükü

BOİ

Miktar

kg

17.434,86

KOİ

Miktar

kg

55.791,56

AKM

Miktar

kg

20.921,84

Ziraat Bankası’nın teorik kabullerle gerçekleştirilen 2023 yılı ISO 14046 Su Ayak İzi hesaplarının belirsizlik değerleri aşağıdaki tabloda verilmektedir.

SU AYAK İZİ BELİRSİZLİK TABLOSU


Kaynak

% Belirsizlik

Girdi Belirsizlik (Şebeke suyu + İçme suyu)

9,81

Çıktı Belirsizlik (Kanalizasyon)

10

Çıktı Belirsizlik (Kirlilik yükü)

3,3

up
down