2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mesajı

2023 yılı, küresel ekonomik büyümede yavaşlamanın sürdüğü, bununla birlikte ekonomilerde sert iniş olasılığının azaldığı bir yıl olmuştur.

Burhaneddin TANYERİ
Yönetim Kurulu Başkanı

Değerli paydaşlarımız,

2023 yılı, küresel enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankaları tarafından faiz artırımları yapılan, sıkı para politikaları uygulanan, küresel ekonomik büyümede yavaşlamanın sürdüğü, jeopolitik risklerin gündemde kalmaya devam ettiği, bununla birlikte ekonomilerde sert iniş olasılığının azaldığı bir yıl olmuştur.

Enflasyon, 2023 yılında dünya gündemini meşgul eden konuların başında gelmiştir.

Enerji ve emtia fiyatlarının gerilemesinin etkisiyle enflasyonun, birçok ülkede beklenenden daha hızlı gerilemesine rağmen, uzun dönem ortalamalarının ve merkez bankalarının hedeflerinin üzerinde seyrettiği görülmüştür.

ABD’de sıkı para politikası yanında, bankalarla ilgili sıkıntılar ve borç tavanı krizi gibi gelişmelere karşın, özel tüketim harcamalarının ve iş gücü piyasasının güçlü seyri ile ekonomik büyüme 2022 yılına göre hızlanmıştır.

Euro Bölgesi ekonomisinde ise düşük tüketici güveni, yüksek enerji fiyatlarının olumsuz etkileri, imalat sektörü ve yatırımlardaki zayıflık, bölge genelinde ekonomik aktivitenin yavaşlamasında etkili olmuştur. Özellikle Avrupa’nın imalat sanayi ve ihracat odaklı en büyük ekonomisi olan Almanya ekonomisi, 2020 yılındaki salgından bu yana 2023 yılında ilk kez sınırlı da olsa bir daralma kaydetmiştir.

Geçen yılın ilk 3 çeyreğinde faiz artırımları yapan ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB), son çeyrekte faizleri sabit tutmuştur. 2024 yılında Fed’in faiz indirimlerine başlayabileceği, ECB’nin ise faizleri uzun süre yüksek seviyede tutmaya devam edeceği tahmin edilmektedir.

Asya tarafında ise bölgeye yön veren Çin ekonomisinde, küresel ekonomideki yavaşlama, yerel yönetimlerin borç sorunu ve gayrimenkul sektöründe devam eden borç sıkıntılarına karşın ekonomi yönetiminin kapsamlı parasal ve mali gevşeme adımlarıyla ülke ekonomisi, 2023 yılı genelinde beklentilerin üzerinde toparlanma sergilemiştir.

Küresel enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan parasal sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkileri ile jeopolitik risklerin, 2024 yılında küresel ekonomik büyüme üzerinde baskı oluşturması beklenmektedir. Enflasyonda gevşemenin sürmesi ve küresel merkez bankalarının faiz indirimlerine başlaması halinde ise küresel ekonomik büyümenin olumlu yönde etkileneceği öngörülmektedir.

Türkiye ekonomisi, olumsuz jeopolitik gelişmelere ve büyük deprem felaketine rağmen güçlü bir performans göstermiştir.

2023 yılında Türkiye ekonomisi, küresel ekonomideki gelişmeler ve Şubat ayında meydana gelen depremlerin olumsuz etkilerine karşın güçlü bir büyüme performansı sergilemiştir. Özellikle net ihracat ve yatırımlardaki toparlanma ile turizm sektöründeki olumlu görünüm, büyümeyi destekleyen başlıca unsurlar olmuştur.

Yıl sonu itibarıyla istihdamdaki iyileşme belirginleşirken, depremlerin etkileri ile tek seferlik ödemeler hariç tutulduğunda bütçe açığı, Maastricht Kriterinin ve Orta Vadeli Plan (OVP) hedefinin altında kalmıştır.

11 ilde meydana gelen ve hala derin üzüntüsünü yaşadığımız depremlerde birçok vatandaşımızı ve çalışma arkadaşımızı kaybettik. Bankamız bu süreçte ihtiyaç duyulan destek ve kolaylıkları uygulamaya almak suretiyle depremlerin olumsuz etkilerinin hafifletilmesine yönelik gerekli katkıyı sağlamıştır. Bu vesile ile deprem bölgelerinde gönüllü ve özverili çalışmalarıyla faaliyetlerimizin kesintisiz devam etmesini mümkün kılan çalışanlarımıza bir kere daha teşekkür ediyoruz.

Ekonomi yönetimimiz uyguladığı uyumlu para ve ekonomi politikaları ile enflasyonla mücadeleyi kararlı bir şekilde devam ettirmekte, büyümenin dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını sağlayacak, kaynakları üretken ve verimli alanlara yönlendirecek adımlar atmaktadır. Bu çerçevede para politikasında kademeli faiz artışları gerçekleştirilerek makro ihtiyati düzenlemelerde sadeleşmeler uygulanmış, seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alınmıştır.

Etkin ekonomi politikasıyla birlikte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ülke kredi notu görünümünde yukarı yönlü revizyonlar yaptıkları görülmüş, ülke CDS risk priminde belirgin düşüşler kaydedilmiştir. Ayrıca, yabancı sermaye girişlerinde önemli artışlar yaşanmış ve TCMB’nin rezervlerinde yükselişler gözlenmiştir.

Ziraat Bankası, Ülkemizin istikrarlı büyümesine sunduğu katma değeri yükseltmeyi 2023 yılında da sürdürmüştür.

Bankamız, yurt içinden ve yurt dışından sağladığı kaynaklarla reel sektörü finanse etmeye, öncelikli olarak üretim, tarım, KOBİ finansmanı gibi alanlara ağırlık vermeye devam etmektedir.

2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yılını kutlamanın verdiği mutluluk ve onurun yanı sıra Bankamızın da 160. faaliyet yılını tamamlaması, bizler için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Ziraat Bankası, belirlediği stratejiler doğrultusunda, her yerde ve her zaman etkin finansal hizmetler sunmaya, Ülkemiz ve tüm paydaşları için katma değer üretmeye kararlıdır.

Bankamızın bu yıl gösterdiği başarılı performansta emeği olan, başta çalışanlarımız olmak üzere bütün paydaşlarımıza, değerli katkıları için şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ederim.

up
down