2023 ENTEGRE FAALİYET RAPORU
Logo
Ziraat Bankası İştiraklerinde 2023 Yılı

Ziraat Bankası’nın kurumsal iştirak stratejisi; Ziraat Finans Grubu müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını bir bütün olarak karşılamak amacıyla entegre çözümler üretmek üzerine kurgulanmıştır.

Verimlilik temelleri üzerine inşa edilen iştirak politikası
Ziraat Bankası, verimlilik temelleri üzerine inşa ettiği iştirak politikası çerçevesinde, ulusal ve uluslararası arenada rekabet üstünlüğü yaratan bir iştirak portföyü oluşturmuştur. Banka, Türkiye finans sektörünün çeşitli alanlarında faaliyet gösteren yurt içi iştiraklerinin yanı sıra yurt dışı iştirak bankaları aracılığıyla hem yerel hem de küresel çapta hizmet vermektedir.

Banka bu çerçevede;

hedeflemektedir.

Ziraat Katılım, ikinci yurt dışı şubesini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde Somali Mogadişu’da açmıştır.

YURT DIŞI İŞTİRAKLER

Almanya
Ziraat Bank International AG faaliyetlerine 1964 yılında temsilcilik olarak başlamış, 1988 yılında şubeye dönüşmüştür. 2001 yılından bu yana banka olarak faaliyetlerine devam etmektedir. Banka, müşterilerine her türlü bankacılık hizmetini sunabilmektedir.

Ziraat Bank International AG’nin halen Berlin, Duisburg, Frankfurt, Hamburg, Hannover, Köln ve Münih’te şubeleri bulunmaktadır.

Bosna Hersek
Faaliyetlerine 1997 yılında başlayan ZiraatBank BH d.d. Bosna Hersek’in tamamı yabancı sermayeli ilk bankasıdır. Banka, 2023 yıl sonu itibarıyla ülke genelinde 18 şube ve 17 ofisten oluşan 35 hizmet birimi ile hizmet sunmaktadır.

Karadağ
Ziraat Bank Montenegro AD, Temmuz 2015’te faaliyetine başlamıştır. Banka Podgorica’da bulunan Genel Müdürlüğü ve Podgorica, Bar ve Budva Şubeleri ile hizmetlerine devam etmektedir.

Rusya
Ziraat Bank (Moscow) JSC 1993 yılında kurulmuştur. Bankanın merkezi ve tek şubesi Moskova’dadır.

Azerbaycan
Ziraat Bank Azerbaycan ASC, 2015’te faaliyetlerine başlamıştır. Banka Bakü’de bulunan Genel Müdürlüğü, Merkez, İçerişehir, Gence, Sumgayit, Ahmed Recepli, Azadlık, Samed Vurgun ve 2023 yılında açılan Babek şubeleri ile hizmet vermeye devam etmektedir. Banka, kurumsal ve bireysel segmente yönelik geniş ürün yelpazesinin yanında iki ülke arasındaki ticaretin finansmanı ve işlemlere aracılık konusunda aktif rol oynamaktadır.

Kazakistan
1993 yılında kurulan ve Genel Merkezi Almatı’da olan Kazakhstan Ziraat International Bank (KZI Bank); Almatı’da iki, Astana, Çimkent, Aktau, Atirau, Karaganda ve Türkistan şehirlerinde birer olmak üzere toplam 8 şubesi ile müşterilerine hizmet vermeye devam etmektedir.

Özbekistan
Özbekistan’ın ilk yabancı sermayeli bankası olan UTBANK JSC, Ziraat Bankası ve Agrobank’ın (Özbekistan) eşit paylı ortaklığı ile 1993 yılında Taşkent’te kurulmuştur. 2017 yılında Agrobank’ın Banka’daki hisselerinin tamamı Ziraat Bankası’na devredilerek UTBANK JSC’nin %100 hissesi Ziraat adına tescillenmiştir. Banka, faaliyetlerine “Ziraat Bank Uzbekistan JSC” adı ve Kurumsal Şube/Taşkent, Operu, Yunusabad, Semerkant, Fergana, Andican ve 2023 yılı içerisinde açılan Buhara şubesi olmak üzere 7 şubesi ile devam etmektedir.

Gürcistan
Ziraat Bankası’nın 1998’de hizmet vermeye başladığı Gürcistan’da Tiflis, Batum ve Marneuli şubeleriyle yürütülen bankacılık faaliyetleri 2 Mayıs 2017’den itibaren banka çatısı altında birleştirilerek, JSC Ziraat Bank Georgia kurulmuştur. 2018 yılında Tiflis’te Tsereteli Şubesi, 2019 yılında Kutaisi Şubesi, 2020 yılında ise Gldani ve Varketili şubeleri faaliyete başlamış olup Banka toplamda 7 şube ile hizmet vermeye devam etmektedir.

Türkmenistan
Turkmen Turkish JSC Bank, Türk ve Türkmen ortaklığı olarak kurulmuştur. Merkezi Aşkabat’ta olan Banka’nın Bereketli, Daşoğuz, Kerki, Mary, Aşkabat, Türkmenabad ve 2023 yılı içerisinde açılan Balkanabad şubeleri bulunmaktadır.

YURT İÇİ İŞTİRAKLER

Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Kamu sermayeli ilk katılım bankası olarak 2015 yılında kurulan Ziraat Katılım Bankası, 2023 yıl sonu itibarıyla yurt çapındaki 189 şubesi ile hizmet vermektedir. İlk yurt dışı şubesini 2020 yılı Eylül ayında Sudan’da açan Banka, yurt dışındaki ikinci şubesini Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 29 Ekim 2023 tarihinde Somali Mogadişu’da açmıştır. Banka, katılım bankacılığı prensipleri doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir.

Ziraat Katılım, ekonomik kalkınmayı desteklerken çevreyi korumayı ve müşterileri, çalışanları, hissedarları ve toplum olmak üzere tüm paydaşları için değer yaratmayı amaçlamaktadır. Katılım bankacılığı ilkeleri doğrultusunda sunduğu finansal ürün ve hizmetlerin çevreye ve topluma etkisi olduğunun bilincinde olan Banka, faaliyetlerinde çevresel ve sosyal etkilerin doğru ve etkin yönetimine büyük önem vermektedir.

Ziraat Katılım, operasyonlarından kaynaklanan emisyonları azaltmaya yönelik çalışmaların yanı sıra sürdürülebilir finansman faaliyetlerini genişletmek ve finanse edilen emisyonları hesaplamak, azaltmaya çalışmak amacıyla çeşitli projeler yürütmekte ve gerekli geliştirme çözümlerini uygulamayı planlamaktadır.
Ziraat Katılım’ın sürdürülebilirlik stratejisi, Türkiye’nin ulusal hedefleri, özellikle ülkenin 2053 Net Sıfır hedefi ve Yeşil Düzen Eylem Planı ile uyumludur. Türkiye’nin belirlediği yol haritası doğrultusunda belirlediği sürdürülebilirlik yaklaşımıyla önemli bir konumda bulunan Banka, Sürdürülebilirlik Politikası’nı da oluşturmuştur.

Markaların sosyal medyada gösterdikleri performansın, tarafsız veriye ve veri analizine dayalı olarak hazırlanan Social Brands marka endeksi sonuçlarına göre değerlendirildiği Veri Analitiği Ödülleri’nde Katılım Bankaları kategorisinde Ziraat Katılım Bankası A.Ş. 2019, 2020, 2021, 2022 yılında olduğu gibi 2023 yılında da “Sosyal Medyanın En Etkin Katılım Bankası” ödülüne layık görülmüştür.

Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş.
Ziraat Portföy Yönetimi A.Ş. 2002 yılında kurulmuş, Sermaye Piyasası Kanununda yapılan değişiklikle 2015 yılında fon kurma yetkisini almıştır.

Ziraat Portföy, 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla kurucusu olduğu 77 adet Yatırım Fonu, 12 adet Borsa Yatırım Fonu, 4 adet Gayrimenkul Yatırım Fonu, 3 adet Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ile emeklilik şirketlerine ait 49 adet Emeklilik Yatırım Fonu yanında bireysel/kurumsal yatırımcıların portföylerini yönetmektedir.

Şirket’in yönettiği toplam portföy büyüklüğü; 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla Yatırım Fonlarında 357,6 milyar TL, Bireysel/Kurumsal yatırımcılar portföylerinde 291,4 milyar TL olmak üzere toplamda 649 milyar TL’ye ulaşmıştır. Ziraat Portföy, 2023 yılı Aralık itibarıyla %21 pazar payı ile sektör liderliğini sürdürmektedir.

Ziraat Portföy 2023 yılında TSPB tarafından “Emeklilik Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri 2022”, “Yatırım Fonları Portföy Büyüklüğü Lideri 2022” ve “Bireysel Portföy Yönetimi Büyüklüğü Lideri 2022” ödüllerine layık görülmüştür.

Ziraat Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
Sermaye piyasası işlemlerine aracılık faaliyetlerinde bulunmak üzere 1997 yılında kurulan Ziraat Yatırım’ın “Geniş Yetkili Aracı Kurum” statüsü bulunmaktadır.

Şirket 2023 yılında sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek mobil hizmetleri ön plana çıkarmış, böylece işgücünün verimli kullanılmasını sağlamıştır.

Müşterilere aylık olarak gönderilen hesap ekstrelerinin posta yolu ile gönderiminin kaldırılması ve hesap açılışlarının elektronik ortama taşınması ile maliyet, zaman tasarrufu elde edilmesinin yanında çevreye olumlu katkı yapılmıştır.

Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.
Ziraat Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Ziraat GYO), Türkiye gayrimenkul sektörünün gelişimine ivme kazandıracak ve ülkemiz için katma değer oluşturacak yenilikçi projeler ile sektöründe öncü şirketler arasında yer almak, yüksek yatırım değeri sunan özgün projeler geliştirerek istikrarlı bilanço büyümesi gerçekleştirmek, kurumsal değerlere bağlı yönetim anlayışıyla hissedarlarına en yüksek getiriyi sağlayacak projeleri hayata geçirmek amacıyla 1 Kasım 2016 tarihinde kurulmuştur. Şirket’in payları 6 Mayıs 2021 tarihinde Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır.

Ziraat GYO’nun en önemli yatırımı olan, inşaatına 2018 yılı Mayıs ayında başlanan, toplam 431 bin m² inşaat alanına sahip, 46 ve 40 katlı 2 blok ile 8 katlı podyumdan oluşan İstanbul Finans Merkezi (İFM) Ziraat Kuleleri Projesi’nin inşaatında son aşamaya gelinmiştir. 2023 yılı içinde Şirket ve Ziraat Bankası birimlerinin Ziraat Kule-1’e taşınmasıyla İstanbul Finans Merkezi’nde hayat başlamıştır. İnce işleri devam etmekte olan Kule-2’nin de 2024 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması planlanmaktadır.

İFM Ziraat Kuleleri Projesi; mimari tasarım ve yapımda mükemmeliyet, inovasyon ve sürdürülebilirlik alanlarında sergilediği üstün performansla, daha sürdürülebilir ve sağlıklı şehirler oluşturma konusunda kâr amacı gütmeden çalışan küresel bir kuruluş olan Yüksek Binalar ve Kentsel Yaşam Alanı Konseyi’nin (CTBUH) 2023 Mükemmellik Ödülü programı kapsamında “İnşaatta Mükemmeliyet” ödülüne layık görülmüştür.

2023 yılı içinde Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği tarafından düzenlenen 18. Gayrimenkul Zirvesi’nde “Toplam Kurumsal Yatırımcı Yüzdesi En Çok Olan GYO” ödülünü alan Ziraat GYO, yurt içi ve yurt dışında yer alan dengeli ve çeşitlendirilmiş portföyünden sağladığı istikrarlı kira gelirleri, güçlü özkaynak ve mali yapısı ile çevresel ve sosyal değerleri gözeten modern ve yenilikçi projelerini kesintisiz hayata geçirerek gayrimenkul sektörünün lider bir markası olarak büyümeyi ve ülkemiz için katma değer üretmeyi sürdürmektedir.

Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş.
8 Kasım 2018 tarihinde kurulmuş olan Ziraat GSYO, büyüme potansiyeli öngörülen girişimlere ortak olarak bu girişimlerin ihtiyacı olan büyümeyi ve ivmeyi sağlamakta, kurumsal ve stratejik bir plan çerçevesinde sektör bazlı güçlenmelerine yönelik faaliyetlerini sürdürmektedir.

Ziraat Teknoloji A.Ş.
Ziraat Teknoloji, kurulduğu 2001 yılından bu yana, Ziraat Bankası’na ve yurt içi/yurt dışı ortaklıklarına, uygulama geliştirme, sistem yönetimi, proje yönetimi ve teknoloji danışmanlığı alanlarında hizmet sunmaktadır.

Ziraat Teknoloji; Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa ve Kurtköy yerleşkelerinde bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark) ile İstanbul Finans Merkezi ve Ankara Varlık lokasyonunda faaliyetlerini sürdürmektedir.

ISO 9001 Kalite Yönetimi, 22301 İş Sürekliliği ve 27001 Bilgi Güvenliği şartları doğrultusunda geliştirdiği yazılım ve uygulamalarla Ziraat Finans Grubu’nun projelerinde önemli bir rol üstlenen Şirket, global bir çözüm ortağı haline gelmiştir.

2023 yılında, Ziraat Teknoloji’nin Esenyurt Veri Merkezi’nde soğutma sistemlerinde tercih edilen klima santrallerine özel Free Cooling çalışma modu sayesinde, yıllık yaklaşık %20 (2.000.000 kWh) enerji tasarrufu sağlanmıştır.

NOT: İştiraklerin yıl bazında faaliyet raporları kendi internet sitelerinden temin edilebilir.

Ziraat Bankası’na ve yurt içi/yurt dışı ortaklıklarına, uygulama geliştirme, sistem yönetimi, proje yönetimi ve teknoloji danışmanlığı alanlarında hizmet sunmaktadır.

up
down