Sürdürülebilirlik Raporu 2013

Bu Rapor Hakkında

GRI ilkelerine uyum beyanı
Ziraat Bankası bu raporun, Küresel Raporlama Girişimi (GRI-Global Reporting Initiative) G3.1. ilkelerine ve A seviyesi içeriğe uygun olarak hazırlandığını beyan eder.

Raporun kapsamı
Bu rapor Ziraat Bankası tarafından yayınlanan ilk sürdürülebilirlik raporudur.

Rapor kapsamında, Banka’nın sürdürülebilirlik alanındaki faaliyetleri ekonomik, çevresel ve sosyal ana eksenlerinde; paydaşlar, kurumsal yapılanma, bankacılık, çevre, insan kaynakları ve toplum açılarından ele alınmıştır.

Banka’nın sürdürülebilirlik performansı hakkında paydaşlarına detaylı ve güncel bilgi sunmak amacıyla hazırlanan bu rapor, Ziraat Bankası’nın bilgi paylaşımı, raporlama ve şeffaflık geleneğini daha da ileriye taşımaktadır. Rapor, Ziraat Bankası’nın hesap verebilirlik ve şeffaflığın yanı sıra sürdürülebilirliği işinin her alanında içselleştirmeye yönelik çalışmalarını ortaya koymakta ve kurumsal performansı kayıt altına almaktadır.

Bu rapor, aynı zamanda, banka çalışanları ve geniş anlamda tüm paydaş kitlesi için bir araştırma ve öğrenme aracı olarak rol oynamakta, Ziraat Bankası çapında en iyi uygulamaların geliştirilmesine katkıda bulunmaktadır.

Raporda irdelenen konular, Ziraat Bankası’nın 2013 yılında gerçekleştirdiği sistematik ve denetime açık çalışmaların ışığında, paydaşların geri bildirimlerinin yanı sıra Banka Yönetim Kurulu ile üst ve orta düzey yöneticileri ile yapılan görüşmeler ve çalışma toplantılarının sonucunda tespit edilmiştir.
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu 30 Eylül 2014 tarihli toplantısında aldığı karar ile Banka’nın Sürdürülebilirlik Politikası’nı onaylamıştır.

Bu raporun içeriği, Ziraat Bankası’nın faaliyetleri ile sınırlıdır ve iştiraklerini kapsamamaktadır.

Ziraat Bankası tarafından yayınlanan diğer raporlarda yer verilen bilgiler, sürdürülebilirlik raporunun içeriğini tamamlayıcı niteliktedir.

Raporun dönemi
Bu rapor, aksi belirtilmediği sürece, 1 Ocak 2013 - 31 Aralık 2013 dönemini kapsamaktadır. Bu raporda yer alan veriler, Banka’nın ileride yayınlayacağı sürdürülebilirlik raporları için kıyaslama ölçütü oluşturacaktır.

Raporlama döngüsü
Ziraat Bankası, sürdürülebilirlik performansını yıllık bazda raporlamaya devam edecektir.

Raporlama yapısı ve bağımsız denetim
Ziraat Bankası’nın performansı çok sayıda kurum ve kuruluşun periyodik denetim ve onayından geçmektedir.

Bu kapsamdaki bilgiler aşağıda özetlenmiştir:

  1. Ziraat Bankası’nın finansal bilgileri yıllık bazda bağımsız denetime tabidir. 2013 yılı performansı Başaran Nas Bağımsız Denetim ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş. tarafından denetlenmiştir. (Bkz. 2013 yılı Faaliyet Raporu sayfa 82)
  2.  Ziraat Bankası’nın finansal bilgileri, BDDK ve Sayıştay denetimine tabidir.
  3.  Ziraat Bankası’nın bilgi sistemleri 2 yılda bir, bankacılık süreçleri ise yıllık bazda bağımsız denetime tabidir. (2013 yılı denetimleri PwC tarafından yapılmıştır.)
  4.  Ziraat Bankası’nda İç Denetim sistemi mevcuttur.
  5.  Ziraat Bankası’nın hesap ve işlemleri, TBMM KİT Komisyonu tarafından yıllık bazda denetlenmektedir.
  6.  Ziraat Bankası’nın insan kaynakları ile ilgili işlemleri, T.C. Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından denetlenmektedir.
  7.  Ziraat Bankası’nın tüketici işlemleri ve süreçleri, T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında denetlenmektedir.

Raporun yayın şekli
Ziraat Bankası Sürdürülebilirlik Raporu, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmıştır. Raporun PDF versiyonu: http://www.ziraatbank.com.tr/tr/YatirimciIliskileri/KurumsalYonetim/Sayfalar/SurdurulebilirlikRaporlari.aspx