Sürdürülebilirlik Raporu 2013

Sorumluluk Sahibi Bir Kurumsal Vatandaş

Sorumluluk

Ziraat Bankası için kurumsal yönetim ve yasalara tam uyum, sürdürülebilir ekonomik performans ile etik ve dürüst rekabetin teminatı; paydaşların menfaatlerini dengelemenin ve geliştirmenin en temel aracıdır.

Ziraat Bankası, yasalara uymaya, şeffaflığa, etik değerlere ve hesap verebilirliğe büyük önem vermekte ve tüm faaliyetlerini bu doğrultuda icra etmektedir.

Ziraat Bankası için kurumsal yönetim ve yasalara tam uyum, sürdürülebilir ekonomik performans ile etik ve dürüst rekabetin teminatı; paydaşların menfaatlerini dengelemenin ve geliştirmenin en temel aracıdır.

Ziraat Bankası’nda hedeflere ulaşmak ne kadar önemli ise onlara nasıl ulaşıldığı da aynı derecede önemlidir.

Her bir Ziraat çalışanının, Banka adına alacağı her kararda ve hayata geçireceği her icrada kanunları, etik değerleri ve dürüstlüğü gözetmesi beklenmektedir. Bu yalın gerçek, Yönetim Kurulu’ndan Türkiye’nin en uzak köşesinde çalışan banko asistanına kadar herkes için geçerlidir.

Ziraat Bankası’nın kurumsal yönetim yapılanması
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu 9 üyeden oluşmuştur ve üye sayısı Kurul’un faaliyetlerinin etkin bir şekilde organize edilebilmesine olanak sağlayacak seviyededir. Yönetim Kurulu Başkanlığı ile Genel Müdürlük görevleri farklı kişiler tarafından yürütülmektedir.

Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeleri hakkında bilgi için bkz. 2013 Faaliyet Raporu 64-67. sayfalar.

Genel Müdür, Ziraat Bankası’nda günlük işin sevk, idare ve koordinasyonundan en geniş anlamda, tam yetkili ve sorumlu olan kişidir. Banka’da her biri belirlenmiş bir konudan sorumlu olan 10 genel müdür yardımcısı görev yapmaktadır. Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, Ziraat Bankası Üst Yönetimi’ni oluşturmaktadır.

Ziraat Bankası Üst Yönetimi hakkında bilgi için bkz. 2013 Faaliyet Raporu 68-71. sayfalar.

Ziraat Bankası kamu sermayeli bir bankadır. Banka’da gerçek kişi nihai hakim pay sahibi bulunmamaktadır.

Ziraat Bankası’nda 4 komite faaliyet göstermektedir.
Ziraat Bankası’nın Türk Ticaret Kanunu, Bankacılık Kanunu ile ilgili diğer hükümler uyarınca oluşturduğu komiteler, Kredi Komitesi, Denetim Komitesi, Kurumsal Yönetim Komitesi ve Ücretlendirme Komitesi şeklindedir. Banka Yönetim Kurulu, ihtiyaç halinde veya gerek görülmesi durumunda başka komiteler kurmaya yetkilidir.

Ziraat Bankası’nda faaliyet gösteren komiteler hakkında bilgi için bkz. 2013 Faaliyet Raporu 76. sayfa.

Ziraat Bankası’nda iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi faaliyetleri
Ziraat Bankası’nda iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi faaliyetleri; görev ve sorumlulukları ayrıştırılmış, organizasyonel açıdan birbirinden bağımsız, koordinasyon içinde çalışan Teftiş Kurulu Başkanlığı ile İç Kontrol ve Risk Yönetimi Grup Başkanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Banka’nın tüm birim ve şubeleri ile denetime tabi iştiraklerini kapsayacak şekilde tesis edilmiş olan organizasyonel yapılanma,

amaçlamaktadır.

Ziraat Bankası Teftiş Kurulu Başkanlığı, kadrosundaki 167 müfettiş ile uluslararası iç denetim standartları doğrultusunda faaliyet göstermektedir.

Ziraat Bankası’nda İç Kontrol faaliyetleri, “Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelik” kapsamında, yurt içi ve yurt dışı şubeler, bölge yöneticilikleri ile Genel Müdürlük birimlerinin faaliyetlerini kapsayacak şekilde yapılandırılmıştır.

Yurt dışında bulunan tüm şubelerde iç kontrol faaliyeti, yıllık olarak hazırlanan ve Denetim Komitesince onaylanan kontrol planları doğrultusunda yürütülmektedir.

Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmeliğin 18. maddesi çerçevesinde uyum kontrolleri faaliyetleri de iç kontrol bünyesinde yürütülmekte olup, bu kapsamda, Banka’nın gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeyi planladığı tüm faaliyetleri ile yeni işlem ve ürünlerin, kanuna ve ilgili diğer mevzuata, Banka içi politika ve kurallar ile bankacılık teamüllerine uyumu kontrol edilmektedir.

Ziraat Bankası’nda risk yönetimi
Ziraat Bankası’nın risk yönetimi faaliyetlerindeki temel yaklaşımı, Banka bütününde risk kültürünün yerleştirilmesi, hem sistem, hem de insan kaynağının sürekli olarak iyileştirilmesi suretiyle, risk yönetimi fonksiyonunun en iyi uygulamalara yaklaştırılmasıdır.

Risk yönetimi faaliyetleri;

temel başlıklarını kapsamaktadır ve nihai hedef uluslararası en iyi uygulamalara uyum sağlanmasıdır.

Ziraat Bankası’nda iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi faaliyetleri hakkında detaylı bilgi için bkz. 2013 Faaliyet Raporu 78-80 sayfalar.

Ziraat Bankası’nda suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi çalışmaları
Ziraat Bankası’nda suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine ilişkin çalışmalar web sitesinde kamuoyuyla paylaşılmış olan politika kapsamında ve yürürlükteki yasalara uygun olarak yürütülmektedir. Banka, yönetimin ve personelin söz konusu standartlara tam ve eksiksiz uyumunu sağlamak suretiyle ürün ve hizmetlerinin suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanı amacıyla kullanılmasını engellemeye kararlıdır.

Ziraat Bankası’nda “Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik” uyarınca oluşturulan Uyum Programının yürütülmesi ve bu konularla ilgili olarak düzenlenen mevzuatla belirlenen görev, yetki ve sorumluluklar Denetim Komitesi tarafından yerine getirilir.

 “Müşterini Tanı” prensibi çerçevesinde faaliyetlerini yürütmekte olan Ziraat Bankası, müşterilerin ve müşteriler adına hareket eden kişilerin kimlik tespitlerinin yapılmasını ve gerekli tüm kayıtların eksiksiz tutulmasını temel hedeflerinden biri olarak kabul etmiştir.

Ziraat Bankası’nda geçerli olan politikalar
Ziraat Bankası Yönetim Kurulu tarafından kabul edilerek yürürlüğe alınan politikalar Banka’nın kurumsal yönetim yapısının işleyişi açısından büyük önem taşımaktadır.

Bilgilendirme Politikası
http://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/YatirimciIliskileri/Documents/BilgilendirmePolitikasi.pdf

Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi Politikası
http://www.ziraatbank.com.tr/tr/Bankamiz/YatirimciIliskileri/Documents/AMLPolitika.pdf

Aşağıdaki konular Ziraat Bankası intranetinde tüm personelin erişimine açık olan İK mevzuatı içerisine entegre edilmiştir:

Ziraat Bankası’nın Çevre Politikası, Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında oluşturulmuştur.

Ziraat Bankası Yatırımcı İlişkileri Birimi
Ziraat Bankası bünyesinde faaliyet gösteren Yatırımcı İlişkileri Birimi, olası bir halka arz durumunda, pay sahipleriyle ilişkileri yürütmek ve mevzuatın belirlediği şeffaflığı sağlamak adına çalışmalarını yürütmektedir. Birim başta bilgi alma ve inceleme hakkı olmak üzere pay sahipliği haklarının korunması ve kullanılmasının kolaylaştırılmasında etkin rol oynamaya hazırdır. Bu kapsamda, Banka, henüz halka arz olmasa da halka arz olan bir şirket gibi alması gereken aksiyonları yerine getirmeye kararlıdır.

www.ziraatbank.com.tr adresinde yer alan kurumsal web sitesi, kamuoyunun en güncel bilgi ile aydınlatılması konusunda önemli rol oynamaktadır. Ziraat Bankası, halen halka açık olmamakla beraber Kurumsal Yönetim İlkelerinin gereğinin büyük bölümünü karşılamakta ve ilgili bilgi ve belgeleri web sitesinde Türkçe ve İngilizce olarak sunmaktadır. İnternet sitesinde ticaret sicil bilgisinden güncel ortaklık ve yönetim yapısına, esas sözleşmeden özel durum açıklamalarına, finansal raporlardan faaliyet raporlarına kadar çok sayıda belge yer almaktadır.