Sürdürülebilirlik Raporu 2013

Çevre ve Ziraat Bankası

Çevre

Ziraat Bankası, örnek bir kurumsal vatandaş olarak, çevre konusundaki inisiyatiflerde öncülük etmek ve en iyi uygulamalara imza atmak hedefindedir.

Son yirmi yıldır çevre-ekonomik kalkınma ilişkisi tüm dünyanın en çok tartıştığı konuların başında gelmektedir. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, çok sayıda uluslararası inisiyatif, çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda faaliyetlerini sürdürürken, yürütülen çok taraflı müzakerelerde “çevreyi korumanın ekonomik kalkınma ve gelişmeden fedakârlık gerektirdiği” fikri ortaya atılmakta ve ilerleme yavaş gerçekleşmektedir.

Ziraat Bankası gibi iş dünyasının lider şirketlerine düşen temel görev, örnek birer kurumsal vatandaş gibi davranarak, çevre konusundaki inisiyatiflerde öncülük etmek ve en iyi uygulamalara imza atmaktır. Bu öncülük, çevre üzerindeki doğrudan etkilerin yanı sıra ürün, hizmet ve değer zincirinin bütününde oluşan dolaylı çevre etkilerinin kontrol altına alınmasını ve mümkün olan en düşük seviyelere çekilmesini gerektirmektedir. Diğer taraftan, Ziraat Bankası, çevrenin korunması ve iklim değişikliğiyle mücadeleyi, yeni iş olanakları sunacak bir açılım olarak görmekte, istihdamdan cari açığın düşürülmesine kadar bir dizi konuda katma değer üretilebileceğine inanmaktadır.

Ziraat Bankası, 2000’li yılların başından bu yana, iş modeli kapsamında tükettiği enerji, su, doğal gaz ve kağıt gibi doğal kaynakların optimizasyonuna ve tasarrufuna yönelik çalışmaların yanı sıra atıkların bertarafına yönelik projeler sürdürmektedir. Banka, 2014 yılında ilan ettiği Sürdürülebilirlik Politikası ile çevre üzerindeki doğrudan etkilerini yönetmeye dönük çalışmalarını, yeni ve sistematik bir yapıya kavuşturma sürecine girmiştir.

2000-2014

Ziraat Bankası, 2000'li yılların başından bu yana, iş modeli kapsamında tükettiği enerji, su, doğal gaz ve kağıt gibi doğal kaynakların optimizasyonuna ve tasarrufuna yönelik çalışmaların yanı sıra atıkların bertarafına yönelik projeler sürdürmektedir.

Ziraat Bankası’nın çevre hedefleri

  • Ziraat Bankası’nın Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında belirlenmiş ana çevre hedefi, bankacılık sektörünün ülkemizdeki en yaygın fiziki hizmet ağın sahibi ve en büyük işverenlerden biri olarak, doğrudan ve dolaylı çevre etkilerini kontrol etmek, doğru stratejiler ve teknolojilerle yönetmek ve sürekli iyileştirmektir.
  • Ziraat Bankası, karbon ayak izini ilk kez 2013 yılında ölçümlemiştir. Banka, bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde, hizmet döngüsü kapsamında ortaya çıkan sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik çalışmalarını sürdürecektir. İstanbul Finans Merkezi bünyesinde inşa edilmesi planlanan LEED sertifikalı yeşil ve akıllı yeni Genel Müdürlük binası bu anlamda sektörde en iyi uygulama olmaya adaydır.
  • Ziraat Bankası’nın hizmet ağını oluşturan fiziki unsurları (binalar, BT alt yapısı vb.) enerji başta olmak üzere tüm doğal kaynakların verimli kullanımı ilkesi altında yapılandırma çalışmalarına aralıksız devam edilecektir.
  • Ziraat Bankası, Türkiye’de yasal olarak belirlenmiş çevre standartlarına tam uyumun yanı sıra küresel en iyi uygulama ve standartların yaygınlaşmasını arzulamaktadır ve bu konudaki çalışmalarını paydaşlarıyla çok yönlü diyalog kapsamında sürdürmeyi hedeflemektedir.
  • Ziraat Bankası, müşteri ve tedarikçilerinin çevre konusundaki farkındalıklarının artmasını ve çevresel sürdürülebilirliğe değer katacak çalışmalarını yaygınlaştırmalarını önemsemekte ve teşvik etmektedir.

2013 yılı için hesaplanan Ziraat Bankası Genel Müdürlük toplam karbon ayak izi 7.298 ton olup, bunun 2.566 tonu doğrudan emisyonlardan, 4.732 tonu ise dolaylı emisyonlardan kaynaklanmaktadır.

 

ZİRAAT BANKASI 2013 ENERJİ TÜKETİMİ VE KARBON AYAKİZİ

Ziraat Bankası Genel Müdürlük Birimleri toplam doğrudan enerji tüketimi ve emisyonları
(Kapsam 1)

Genel Müdürlük

Doğrudan Enerji Tüketimi - GJ

Doğrudan Sera Gazı Emisyonları (Kapsam 1) - tCO2e

Doğalgaz

27.300

1.470

Motorin

13.061

1.015

Benzin

1.118

81

TOPLAM

41.479

2.566

 

Ziraat Bankası Genel Müdürlük birimleri toplam dolaylı enerji tüketimi ve emisyonları
(Kapsam 2)

Genel Müdürlük

Dolaylı Enerji Tüketimi - GJ

Dolaylı Sera Gazı Emisyonları (Kapsam 1) - tCO2e

Satın Alınan Elektrik

36.091

4.732

 

Ziraat Bankası Türkiye genelinde bölgesel ofisleri ve şubelerinin enerjisini ve emisyon verilerini takip etmektedir. Banka bölge ofisleri ve şubeleri için 2013 yılında motorin ve benzin tüketimini 112.971 GJ ve ilişkili doğrudan (Kapsam 1) emisyonlarını 8.731 tCO2e olarak hesaplamıştır. Banka ayrıca bölge ofisleri ve şubeleri için 2013 yılında elektrik tüketimini 60.026.389 kWh ve ilişkili dolaylı (Kapsam 2) emisyonlarını 28.332 tCO2e olarak hesaplamıştır.

ZİRAAT BANKASI 2013 SU ÇEKİMİ

Ziraat Bankası Genel Müdürlük birimleri toplam su tüketimi (m3).

Konum

m3

Genel Müdürlük Binaları - Ankara

82.283

Genel Müdürlük Binaları - İstanbul

9.468

GENEL MÜDÜRLÜK BİNALARI - TOPLAM

91.751

 

Doğal kaynak tüketimleri alanında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları

Kağıt tüketimi ve optimizasyon projeleri

Kağıt, bir finansal hizmet sağlayıcı olan Ziraat Bankası’nda en çok tüketilen sarf malzemesinin başında gelmektedir.

Ziraat Bankası 2013 yılında toplam 2.084 ton kağıt alımı gerçekleştirmiştir. Ziraat Bankası, kağıt tüketimini azaltmak adına dokümanların işlenmesi, iletilmesi, izlenmesi ve saklanması (arşivleme) konularında mümkün olan en çok noktada elektronik mecralardan faydalanmaya odaklı bir yaklaşım izlemektedir. Bu doğrultuda uygulamaya alınan çalışmalar sayesinde yıllık ortalama 25 milyon adet A4 kağıt tasarrufu sağlanmaktadır.

Ziraat Bankası’nda kağıt tüketimini azaltmayı ve etkinliği artırmayı öngören projelere ilişkin kısa bilgiler takip eden sayfada sunulmuştur.

Ziraat Bankası 2014 yılında ilan ettiği Sürdürülebilirlik Politikası ile çevre üzerindeki doğrudan etkilerini yönetmeye yönelik çalışmalarını, yeni ve sistematik bir yapıya kavuşturma sürecine girmiştir.

Ekspertiz raporlarının sistem üzerinden talep edilmesi, raporlanması ve arşivlenmesi:
Ziraat Bankası’nda 2011 yılı Kasım ayından itibaren ekspertiz raporlarının sistem üzerinden talep edilmesi, raporlanması ve arşivlenmesi sağlanmıştır.

Yeni sistem sayesinde, Banka çalışanlarının bankacılık işlemleri dışındaki operasyonel yükleri ve riskleri azaltılmış ve çalışma standartları iyileştirilmiştir. Düzenlenen raporların ayrı bir arşivlemeye ihtiyaç duyulmaksızın sistemde arşivlenmesi ve görüntülenmesi sağlanmış, gereksiz çıktı alınmasının önüne geçilmiştir.

Müşterilere e-posta ile dekont ve ekstre gönderme
2013 yılında Ziraat Bankası müşterilerine, Operasyon Merkezince gerçekleştirilen işlemlere ait dekontlar e-posta ile gönderilmeye başlanmıştır.

Merkezden toplu ekstre gönderimi projesi kapsamında ekstre gönderilmesi gereken ya da tarafına ekstre gönderilmesini isteyen müşterilere ekstreleri e-posta ile ulaştırılmaktadır.

Toplu fatura ödemeleri
Haberleşme hizmetine ait faturaların kağıt ortamı yerine elektronik olarak alınması yönünde çalışma başlatılmıştır. Haziran 2013’te ödenmesi gereken tüm telefon faturaları sisteme yüklenmiştir. 2013 yılı verilerine göre yıllık 163 bini aşkın fatura hacmi dikkate alındığında, atılan bu adımın kağıt tasarrufu adına çok değerli bir sonuç ürettiği izlenmektedir.

Kredi belgeleri
Sanal kredi dosyası projesi ile kredi teklifleri için hazırlanmakta olan kredi dosyalarının ortadan kaldırılması hedeflenmektedir. Kredi teklifi ile ilgili tüm evraklar sisteme taranacak ve ilgili/yetkili tüm birimler tarafından sistemden izlenebilecektir. Proje, kağıt kullanımının azaltılmasına önemli katkıda bulunacaktır.

Kredi tahsis kararı sürecinde, mevzuata göre alınması gereken diğer kurum ve kuruluşlardan sağlanan belgelerin, ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışma diğer kurumların kağıt tüketimini azaltmalarına katkıda bulunduğu gibi Banka’da süreçlerin hızlandırılmasını sağlayarak personel motivasyonunu ve müşteri memnuniyetini artırmaktadır.

Ocak 2013 itibarıyla yatırım yapan firmalardan istenen belge ve bilgiler, dijital ortamda temin edilmeye başlanmış, kağıt, işgücü, zaman ve mekan tasarrufu sağlanmıştır. Ayrıca firmaların mali analizi için kullanılan evrakların birimler arasındaki transferi de elektronik ortamda yapılmaktadır.

Ziraat Bankası’nda otorize kredi taleplerinde evrakın posta ve faks yoluyla gönderilmesi işlemine son verilerek sistem üzerinden başvuruya eklenmesi sureti ile elektronik ortamda gönderilmesi sağlanmıştır. Banka’nın tüm şubeleri 12 Mart 2013 tarihi itibarıyla Merkezi Tahsis yapısına geçirilmiştir.

Teftiş ve iç kontrol raporlarının sistem üzerinden hazırlanması
Uygulamaya alınacak yeni denetim ve kontrol modeli ile tüm raporlar sistem üzerinden düzenlenmeye başlanacak, fiziki evrak gönderimine son verilecektir. Projenin kağıt tasarrufuna önemli ölçüde katkı sağlaması beklenmektedir.

E-imza ve Sanal Teftiş Arşivi Projesi
E-imza ve Sanal Teftiş Arşivi Projesi ile ıslak imza yerine elektronik imza kullanımına ve dolayısıyla kağıtsız ofis ortamına geçiş sağlanacaktır. Proje ile sistemde oluşan denetim raporları ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın tüm dokümanları dijital olarak sanal teftiş arşivinde saklanacaktır. Ayrıca, yasal mercilerle yapılacak dış yazışmalarda raporların e-imza ile dijital olarak iletilmesi de hedeflenmektedir.

Kağıt tasarrufuna yönelik diğer çalışmalar

Ziraat Bankası, çevre üzerine olumsuz etkileri olan sarf malzemelerinde optimizasyon çalışmaları yürütmektedir.
Banka’da toner ve drum gibi sarf malzemeleri kullanan yazıcı ve faks cihazı türündeki ofis ekipmanlarının alımında toplam sahip olma maliyetine dikkat edilmekte, ürün fiyatının yanında 5 yıl süreli sarf malzemeleri de hesaplanarak alımlar gerçekleştirilmektedir. Bu suretle, ucuz olan cihaz yerine, sarf malzemelerinin çevreye olası zararı da maliyet içinde değerlendirilmekte ve satın alma kararı bu kriterler doğrultusunda verilmektedir. Ürün ömrü boyunca daha az sarf malzemesi kullanan cihazlar tercih edilerek, hem bu cihazların sarfından dolayı üretiminin daha aşağıda tutulmasına, hem de kullanımdan dolayı azalan atıkların çevreye olan olumsuz etki yoğunluğunun düşürülmesine katkı sağlanmaktadır.

2013 yılında “daha az toner kullanımı” amacına uygun olarak, toner tüketim ve giderlerini azaltan toner tasarruf yazılımı kullanılmaya başlanmıştır. Bu yazılım sayesinde Ziraat Bankası’nın toner giderlerinin yılda yaklaşık 100 bin ile 200 bin dolar arasında azaldığı hesaplanmıştır. İlave olarak, piksel optimizasyonu çözümü satın alınarak Banka’da çıkartılan tüm baskılarda yaklaşık %25 oranında toner tasarrufu sağlanmıştır. Toner salımının düşürülmesi ile çevreye yayılan kanserojen maddeler de azaltılmıştır. Ayrıca merkezi yönetimle toner seviyesi %20’ye gelen birim/şubelere toner sevkiyatının otomatik şekilde yapılması ile stok maliyetleri de düşürülmüştür.

Ziraat Bankası atık tonerlerin güvenli şekilde imhası için Çevre Bakanlığı’ndan ruhsatlı firmalar ile çalışmayı hedeflemekte olup bu konudaki sürecin 2014 yılında tamamlanması beklenmektedir.

Atık yönetimine yönelik çalışmalar

Atık kağıt
Ziraat Bankası 2003 yılından bu yana, birim ve şubelerinde bulunan ve yasal saklama sürelerini doldurmuş olan evrakların yanı sıra diğer atık kağıtları da tekrar kağıda dönüştürülmek üzere yetkili firmalara satmaktadır. Banka, böylelikle yeni kağıt hammaddesinin tüketilme miktarının aşağıya çekilmesine ve üretim faktörlerinin tüketimine olumlu katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda, Genel Müdürlük birimlerinden 2013 yılında 139 ton atık kağıt satışı yapılmıştır.

Hurda BT ve diğer malzemeler
Banka, atık BT malzemelerini (bilgisayar, yazıcı, fotokopi cihazı, klima vb.), sistem kabini gibi sac ağırlıklı malzemeleri, akü, GİM kabini ve hurda ATM cihazlarını Çevre Bakanlığı’ndan taşıma ve işleme ruhsatı bulunan firmalara satmaktadır. Böylelikle, atıkların çevreye zarar vermeleri engellenmekte, geri dönüşüme girerek hammadde olarak değerlendirilmeleri sağlanmaktadır.

Yangın söndürme cihazları
Ziraat Bankası, son kullanım tarihini doldurmuş yangın tüpleri kimyasallarının değiştirilmesi işleminde, ilgili kimyasalı toplama ve bertaraf etmeye yetkili firmalarla çalışmaktadır. Denetlenen ve yetkili firmalarla çalışılarak, kimyasalların, çevreye zarar vermeden en uygun şekilde imha sürecine girmesi sağlanmaktadır.

İnşaat projelerinde çevre etkilerinin kontrolü ve azaltılması çalışmaları
Ziraat Bankası’nın inşaat projelerinde kullanılan tesisat, elektrik aksamı, teçhizat, mobilya, tefrişat gibi malzemelerin işlevselliği, bölge ve yöresellik, geri dönüştürülme özellikleri Ar-Ge çerçevesinde irdelenerek çevreye zararlı etkisi en az olabilecek konseptler tercih edilmektedir.

Mimarlık ve mühendislikte sürdürülebilirlik kavramının projelere aktarılması ve beklenen sonuçlarının ortaya çıkması zamana bağlı bir döngü olup tüm yönleri ile somut olarak ölçülmesi uzun süreli bilimsel çalışmalarla gerçekleşmektedir.

2013 yılı içerisinde sürdürülebilirlik konsepti gözetilerek, 360 şube inşaatı tamamlanmıştır. Proje tasarımlarında ve uygulamalarda, seçilen ürünlerin klasik kullanımının ötesinde çevresel etkilerini de dikkate alan yenilikçi, endüstriyel malzemeler tercih edilmiştir.

Bina yıkımlarında geri dönüşüm ile tekrar kullanılabilecek malzemeler, daha maliyet aşamasında dikkate alınarak, doğal malzemenin geri dönüşümüne önemli ölçüde katkıda bulunulmaktadır. 2013 yılında yaklaşık 20 hizmet binasının kontrollü yıkımı yapılarak malzeme geri dönüşümü sağlanmıştır.

Ziraat Bankası, inşaat faaliyetlerinde ortaya çıkan çevre etkisini en aza indirmek adına atık malzemelerin belediyelerce gösterilen alanlara transferini denetlemektedir. Tüm inşaat işlerinde, yapı denetimleri vasıtasıyla inşaat artıklarının kontrollü bir şekilde şubelerden uzaklaştırılması sağlanarak çevreye pozitif katkıda bulunulmaktadır.

Ziraat Bankası, Ataşehir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yerleşkesinde inşa edeceği Ziraat Kuleleri projesi ile LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) Sertifikasını hedeflemektedir.

 

Çevreye katılan değeri geliştirme çalışmaları: LEED Sertifikalı yeni Genel Müdürlük Projesi
Ziraat Bankası, Ataşehir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yerleşkesinde inşa edeceği Ziraat Kuleleri projesi ile LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) Sertifikasını hedeflemektedir. LEED sertifikasyonu, bir yeşil bina sertifikasyon programı olup dünya çapında sınıfının en iyi uygulamalarına verilmektedir. Yeni Genel Müdürlük binasının çevresel eksende ön plana çıkan özellikleri arasında;

sayılabilir.

Enerji kullanımı azaltmaya yönelik inisiyatifler

Ziraat Bankası, enerjiyi verimli kullanan bir BT altyapısını sürdürülebilir kılmaya odaklıdır.
Ziraat Bankası, ihalelerde bilgisayar, çok fonksiyonlu yazıcı gibi cihazların enerji sarfiyatlarının toplam sahip olma maliyetini de dikkate almaktadır. Daha az enerji harcayan cihazların satın alınması amaçlanarak, ürün ömrü boyunca Banka’nın katlanacağı maliyetlerin aşağıya çekilmesine çalışılmaktadır. Bu yaklaşım, ülkemiz enerji ağından daha az enerji çekilmesini, dolaylı olarak da elektrik enerjisinin %22’sini hidroelektrik santralleri üzerinden sağlayan ülkemizde su kaynaklarının tasarrufuna katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Tüm BT donanımı satın alım ihalelerinde enerji tüketimi ihalenin sonucunu belirleyen önemli bir parametre olarak kullanılmaktadır. 5 yıllık toplam sahip olma maliyeti hesabında firmaların ihaleye katıldıkları ürünlerin enerji tüketimi dikkate alınmakta, enerji tüketimi düşük BT donanımları desteklenmektedir.

Donanım alımları kapsamında, Ziraat Teknoloji ile birlikte hazırlanan teknik şartname ve test prosedürlerinde satın alınacak olan donanımların performans testlerinin yanı sıra elektrik ölçümleri de dikkate alınmaktadır.
Test senaryosuna göre puanlama tablosunda elektrik için ayrı bir puantaj yapılmakta, enerji sarfiyatı ölçümleri uygun olan donanımlar tercih sebebi olmaktadır.

Yazıcı, fotokopi, tarayıcı ve faks ünitesi gibi dört farklı cihazın elektrik harcaması yerine çok fonksiyonlu yazıcı alınarak daha az enerji tüketen tek bir cihazın kullanımı yoluna gidilmiştir. Bu şekilde üçte iki oranında enerji tasarrufu elde edilmiştir.

İhalelerde e-imza uygulaması
İhalelerde zaman, personel ve araçların kullandığı yakıt ile kağıt tasarrufu sağlamak için e-imza uygulaması başlatılmıştır. Böylece işin görülmesi sırasında yakıt, kağıt gibi sarf malzemelerinin kullanımı ile bu anlamda doğaya verilen zararın ortadan kaldırılması, personelin ve zamanın başka işlere kanalize edilmesi hedeflenmiştir.

Video konferans yöntemi ile daha az seyahat
Ziraat Bankası Türkiye’nin her yerinde hizmet sunan geniş bir hizmet ağına sahiptir. Banka’da Genel Müdürlük birimleri ile ülke genelinde farklı bölgelerdeki birimlerin toplantıları video konferans yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin bir neticesi olarak Banka’nın ulaşım kaynaklı dolaylı çevre etkilerinde azaltım sağlanmaktadır.

Farklı coğrafyalardaki şubeler arasında sinerji
Müşterilerin farklı şehirlerdeki projeleri hakkındaki çalışma ve bilgiler, ilgili bölge/şube birimlerinden (Banka teknik personelleri ile birlikte) destek alınarak yapılmakta, yakıt, zaman ve işgücü tasarrufu sağlanmaktadır.

Merkezden denetim
Ziraat Bankası merkezden denetim ekibi tarafından aylık çalıştırılan birçok senaryo ile riskli işlemler tespit edilmekte ve herhangi bir fiziki evrak talep edilmeden sistem üzerinden gerekli kontroller gerçekleştirilmektedir. Bu uygulama kağıt tasarrufunun yanı sıra zaman, maliyet ve enerji tasarrufu da sağlamaktadır.

Araç alımlarında yakıt tüketimi kriteri
Ziraat Bankası araç alımlarında yakıt tüketimini de en az diğer kriterler kadar dikkate almaktadır. Satın alınan araçların kullandıkları yakıtlar alım sırasında sahip olma maliyeti içinde değerlendirilmekte, daha az yakıt tüketen araçların alınması için ihale sürecine kriterler eklenmektedir. Böylelikle çevre üzerindeki olumsuz etkilerin ve aynı zamanda ülkemiz fosil yakıt tüketiminin düşürülmesine dolaylı katkı sağlanmaktadır.

LED aydınlatmaya geçiş
Mümkün olan her noktada enerji verimliliğini hedefleyen Ziraat Bankası, diğer aydınlatmalara göre enerji tüketimi daha tasarruflu olan LED lamba sistemlerini, şubelerine, ışıklı reklam panolarına ve ATM konseptine yerleştirerek maliyetleri düşürmüş; zehirli gaz içerikli, insan sağlına zararlı floresan kullanımını en aza indirmiştir.

Mimari tasarımlarla sağlanan verimlilik
Mimari tasarımda doğal ışık kullanımını dikkate alan projeler üretilerek kaynak kullanımı kontrol edilmekte, çevreye zararlı malzeme kullanımı azaltılmakta, 2 yıl gibi kısa vadede kendini amorti eden uygulamalar tercih edilmektedir.

Yeni WAN yapısına geçiş
Yaklaşık 1 senedir süren, şube hatlarının yeni WAN yapısına geçirilmesi çalışmasının Mart 2014 sonunda bitirilmesi hedeflenmiştir. Çalışma sonunda hız artırımı gibi konularda donanım değişikliği gerekmeyecek, kablolama anlamında da sadelik sağlanacaktır.

Ziraat Bankası yaygın bir ATM ağına sahiptir. Banka, ATM izleme ve girişleri ile ilgili biyometrik sistemlerin fizibilite çalışmasını sürdürmektedir. Proje tamamlandığında, kabin sıcaklığı ve enerji tüketimi ile ilgili veriler merkezden izlenebilecektir. Ölçümler ile ilgili veriler elde edildikçe kullanım ayarlaması yapılabilecek, buna göre enerji harcama miktarının düşürülmesi söz konusu olabilecektir.

Şubelerin merkezden teftişi
Ziraat Bankası’nda Yeni Denetim Modeli’nin uygulamaya alınması ile birlikte, şubelerin denetiminin merkezden gerçekleştirilmesini sağlayacak Merkezden Teftiş Projesi hayata geçirilecektir. Söz konusu proje ile müfettişler şubelere gitmeden uzaktan denetim yapacaktır. Proje ile önemli ölçüde zaman, maliyet ve enerji tasarrufu sağlanması beklenmektedir.

Riskli işlemlerin teftiş senaryo ekibi tarafından tespiti
Teftiş senaryo ekibi tarafından Ziraat Bankası kurumsal risk algısına uygun olmayan işlemlerin tespitine yönelik olarak hazırlanan senaryolar ile binlerce işlem arasından riskli işlemler tespit edilerek müfettişlerce riskli işlemlere yoğunlaşılması sağlanacaktır. Proje, zaman, maliyet ve enerji tasarrufu sağlamayı hedeflemektedir.

Çevreye katılan değeri geliştirme çalışmaları: Ziraat Bankası Veri Merkezleri Projesi
Ziraat Bankası, veri merkezlerini güncel ihtiyaçların ışığında yeniden yapılandırmaktadır. Veri Merkezleri Projesi, BT alanında;

açısından ayrıştırma yapılarak, veri merkezlerinin, hizmetlerin birbirine bağımlılığını tanımlayarak tasarımını, inşaatını, kurulumunu ve taşınmasını amaçlamaktadır.

Proje ile sağlanacak olan kazanımlar şöyle özetlenebilir:

  1. Teknolojik olarak daha yeni ve güvenli bir yapıya geçiş - risk yönetimi anlamında gelişme
  2. Daha yüksek performansa sahip bir yapı
  3. Daha az enerji tüketimi.

Son dönemde ülkemizde ve dünya genelinde önemi artan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları konusunda, Banka'nın bilgi birikimi ve kapasitesini artıracak projeler yürütülmektedir.

1.724

Ziraat Bankası 2013 yılında, ozon tabakasına zararlı olmayan gaz kullanan, enerji verimliliği yüksek inverter teknolojisine sahip 1.724 adet split klima satın almıştır.

Güncel durumda, yıllık 6.570.000 kWs elektrik tüketen Ziraat Bankası Veri Merkezleri yenilendiğinde, yıllık tahmini enerji kullanımının 4.226.700 kWs seviyesine gerilemesi ve yıllık tahmini 2.343.300 kWs’lik enerji tasarrufu sağlanması hedeflenmektedir.

Bilgisayar Güç Politikası
Ziraat Bankası’nda 2005 yılında bölge, şube ve Genel Müdürlük birimlerinin kullandığı bilgisayarların enerji sarfiyatını optimize etmeyi hedefleyen Green IT projesi başlatılmıştır.

2013 yılında, uygulama kapsamında açık bilgisayarın kapatılması için 19.30, 21.30 ve 23.30’da kullanıcılara uyarı gönderilmiş; 60 saniye içerisinde müdahale olmayan durumlarda bilgisayarlar otomatik olarak kapatılmıştır. Diğer taraftan, Ziraat Bankası’nda bilgisayarların 10 dakika kullanılmaması durumunda monitörler uyku moduna geçmekte ve enerji tasarrufu sağlanmaktadır.

Çevre etkilerini azaltma çalışmaları kapsamında ayrıca…
Ziraat Bankası 2013 yılında, ozon tabakasına zararlı olmayan gaz kullanan, enerji verimliliği yüksek inverter teknolojisine sahip 1.724 adet split klima satın almıştır. Banka, ısıtma maliyetini düşürmek amacıyla, satın aldığı klimaların 212 adedini VRV/VRF standardında almıştır.

Ziraat Bankası, tedarik ihalelerinde şube ve birimlerin temizliğinde kullanılan malzemelerin insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen kimyasallardan üretilmiş olması koşuluna yer vermektedir. Hizmet binalarının temizliğinde kullanılacak temizlik araçları (elektrikli süpürge, paspas, cila makinesi, vb.) ile temizlik malzemeleri (deterjan, sabun, cila, dezenfektan, vb.) hizmet sağlayıcı firma tarafından sağlanmakla beraber, temizlik araçları ve malzemelerin uygunluğu Banka yetkilileri tarafından periyodik olarak kontrol edilmektedir.

Ziraat Bankası, çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltma çabaları doğrultusunda personel servis araçları için güzergah belirleme yazılımını devreye alarak daha kısa güzergahlar ve dolayısıyla yakıt tasarrufunu hedeflemektedir. En uygun maliyetle en yüksek hizmet kalitesine ulaşmayı amaçlayan projenin 2014 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Ziraat Bankası çevre üzerindeki dolaylı etkilerini verimli bir şekilde yönetmeye odaklıdır.

Ziraat Bankası’nın çevre üzerindeki dolaylı etkileri ürün ve hizmet sunumu sürecinde ortaya çıkmaktadır.

Banka yenilebilir enerji ve enerji verimliliği başta olmak üzere, çevre ve iklim değişikliğiyle mücadele açısından kilit öneme sahip iş kollarına finansman desteği vermekte, bu konularda uluslararası finans kuruluşları ile işbirliğine gitmektedir.

Banka’nın raporlama döneminde bu kapsamda yürüttüğü faaliyetler hakkındaki detaylı bilgiler raporun Müşteriler başlıklı bölümünde sunulmuştur (Bkz. Sayfa 33).

Dolaylı etkilerin sektörel uzmanlaşma ile daha etkin kontrolü
Ziraat Bankası genel stratejisine ve sürdürülebilirlik politikasına paralel olarak, sektörel uzmanlaşma odağında yeni bir yapılanmaya giderek ürün ve hizmetlerinin çevre ve iklim değişikliği üzerindeki dolaylı etkilerini daha etkin bir şekilde yönetmeyi öngörmektedir. Bu kapsamda Banka’da imalat, inşaat, tarım ve enerji yatırımlarına yönelik ihtisas birimleri oluşturulma aşamasındadır. Bu yeni yapılanmayla, Banka’nın sektörlere yönelik teknik ve mevzuat değişimleri ile teşvikleri çok daha yakından takip etmesi ve değer önerisi güçlü çözümlerle müşteriye gidebilmesi söz konusu olacaktır.

Özellikle son dönemde ülkemizde ve dünya genelinde önemi artan yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yatırımları konusunda, Türkiye’nin artan enerji ihtiyacının giderilebilmesi ve yenilenebilir enerji talebinin geliştirilmesi amacıyla, danışmanlık firmalarından destek alınarak ve bireysel çalışmalar da dahil edilerek Banka’nın bilgi birikimi ve kapasitesini artıracak projeler yürütülmektedir.

Gelecek dönem hedefleri:

  • Veri Merkezleri Projesi’nin tamamlanması.
  • Atık tonerlerin imhası konusunda Çevre Bakanlığı’ndan ruhsatlı firmalar ile çalışılması.
  • ATM’lerde enerji tasarrufu sağlayacak biyometrik sistemlerin kullanıma alınması.
  • Servis Araçlarının Güzergah Optimizasyonu Projesi’nin tamamlanması.
  • Ataşehir, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi yerleşkesinde inşa edilecek Ziraat Kuleleri projesi ile LEED (Leadership in Energy & Environmental Design) Sertifikasının alınması.
  • Sanal Kredi Dosyası Projesi’nin uygulamaya geçirilmesi.
  • Kredi tahsis kararı sürecinde, mevzuata göre alınması gereken diğer kurum ve kuruluşlardan sağlanan belgelerin, ilgili kurumlardan elektronik ortamda alınmasına yönelik çalışmaların tamamlanması.
  • Uygulamaya alınacak yeni denetim ve kontrol modeli ile tüm teftiş ve iç kontrol raporlarının sistem üzerinden düzenlenmeye başlanması.
  • Müfettişlerin şubelere gitmeden uzaktan denetim yapmasını sağlayacak Merkezden Teftiş Projesi’nin hayata geçirilmesi.
  • E-imza ve Sanal Teftiş Arşivi Projesi’yle ıslak imza yerine elektronik imza kullanılarak kağıtsız ofis ortamına geçiş sağlanması.
  • Tüm şube, bölge ve Genel Müdürlük birimlerinde faksların çıktı olarak değil elektronik ortamda alınması ve gönderilmesine yönelik çalışmaların uygulamaya geçirilmesi.
  • Şube hatlarının yeni WAN yapısına geçirilmesi çalışmasının tamamlanması.