Sürdürülebilirlik Raporu 2013

Genel Müdür'ün Mesajı

Bankamız, 2014 yılında sürdürülebilirliği tüm yönleriyle yeniden yorumlamış ve günümüz gerçekleri ışığında Sürdürülebilirlik Politikasını geliştirerek ilan etmiştir.

Hüseyin AYDIN
Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür

Değerli paydaşlarımız,

2013 yılında Ziraat Bankası'nın 150. kuruluş yıldönümünü paydaşlarımızla bir arada, coşku ve gurur ile kutlamış bulunuyoruz. 2013, aynı zamanda, Bankamızın sürdürülebilir geleceği açısından önem taşıyan adımları kararlılıkla ve cesaretle atmaya devam ettiğimiz bir değişim yılı olmuştur. Ziraat Bankası'nda yoğun bir tempoda ve tüm ekibimizin özverili mesaisi ile yürüttüğümüz Değişim ve Dönüşüm Projesi, önemli bir aşamaya ulaşmış, küresel rekabette tam donanımlı ve güçlü bir konumda yer almamızı hedefleyen dönüşümümüz başlamıştır.

 “Hep birlikte daha iyiye” ve “Hep birlikte hedefe doğru” sloganlarıyla hayata geçirdiğimiz 100’ü aşkın projeye, 2014 yılında küresel dönüşüm çalışmalarımız eklenmiş; “Hep birlikte daha ileri” ifadesinde özetlediğimiz sürdürülebilir geleceğimizin kodları, kurumsal yapımıza ve kültürümüze kalıcı bir biçimde işlenmeye başlamıştır.

Türk bankacılık sektöründe bugüne dek hayata geçirilen en kapsamlı yeniden yapılanma projelerinden biri olan Değişim ve Dönüşüm Projesi, esas olarak katma değer üretme gücümüzü geliştirmeyi hedefleyen bir kurumsal sürdürülebilirlik projesidir.

Ziraat Bankası’nın sürdürülebilirlik politikası ve yaklaşımı
Bankamız, 2014 yılında sürdürülebilirliği tüm yönleriyle yeniden yorumlamış ve günümüz gerçekleri ışığında Sürdürülebilirlik Politikasını geliştirerek ilan etmiştir.

Sürdürülebilirlik Politikamız gereği, sürdürülebilirliği değer zincirimizin bütününde yaygınlaştırmaya, geliştirmeye ve yaşatmaya odaklıyız.

Ziraat Bankası, sürdürülebilirlik vizyonunu, “150 yıllık bir süreçte inşa ettiği rakipsiz deneyim ve bilgi birikimini; ekonomiye, çevreye, topluma katkı sağlamak üzere kullanmak, paydaşları için kalıcı değer üretmek, sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik prensipleri ile dünya ölçeğinde rekabetçi bir banka olmak” şeklinde tanımlamaktadır.

Bankamız, Sürdürülebilirlik Politikası kapsamında hayata geçireceği kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarıyla, Değişim ve Dönüşüm Projesi’nin üreteceği kaldıraç etkisini orta ve uzun vadede daha da artırmayı öngörmektedir. Sürdürülebilirlik Yaklaşımımız gereği sorumluluklarımızı, çevreye ve topluma olan yükümlülüklerimizle dengeli ve kararlı bir şekilde yönetmeye odaklıyız. Bu durum, başta çalışanlarımız olmak üzere tüm paydaşlarımızla açık, samimi ve sürekli bir diyalog içinde bulunmamızı gerektirmektedir.

Sürdürülebilirliğin evrensel kabul görmüş ilkelerini iş modelimize entegre etmeyi hedefleyen projeler geliştirmeyi ve hayata geçirmeyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda ulusal ve uluslararası ölçekte sürdürülebilirlik inisiyatiflerinde aktif görev üstlenmeyi hedefliyoruz. Paydaşlarımızla işbirliğini, kapasitemizi geliştirmek ve toplumdaki bilinci artırma adına da önemli bir açılım olarak algılıyoruz.

Ziraat Bankası, sektörünün doğal bir lideri olarak, geleceğin yapılanmasında ve sürdürülebilirliğin yeni standartlarının belirlenmesinde aktif olarak görev almaya kararlıdır ve bu konuda uluslararası platformlarda paylaşacağı engin bir bilgi birikimine ve deneyime sahiptir. Aynı zamanda, Ziraat Bankası’nın kurumsal sürdürülebilirlik alanında atacağı adımların, ülkemizde farklı sektörlerden çok sayıda şirketi cesaretlendireceğine ve kılavuzluk edeceğine inanıyoruz.

3 aşamada sürdürülebilirlik
Kurumsal sürdürülebilirliğin büyüme üzerindeki kaldıraç etkisinden faydalanma planımızı 3 aşamalı olarak yapılandırmış bulunuyoruz. Birinci ve halen devam etmekte olan aşamada sürdürülebilirlik standartlarına uyumu, Değişim ve Dönüşüm Projesi kapsamında büyüme açılımını destekleyen bir unsur olarak kabul etmiş durumdayız. Sürdürülebilirlik Politikamızın ilanıyla birlikte, 2012 yılından bu yana gözettiğimiz ekonomik sürdürülebilirliğe ek olarak, çevresel ve toplumsal boyutların benimsenmesi ve farkındalığın geliştirilmesi çalışmalarımıza devam ediyoruz.

İkinci aşamada, sürdürülebilirliği Ziraat Bankası değer zincirinde derinlemesine içselleştirme sürecine geçeceğiz. Bu aşamada hayata geçireceğimiz çalışmaların ortak iki odağı, sürdürülebilirlik kriterlerinin Banka hizmet döngüsünde etkinliğin ve verimliliğin geliştirilmesinde artan oranda kullanılması ve başta müşteriler olmak üzere tüm paydaşlar nezdinde sürdürülebilirlik algısının yaygınlaşmasının desteklenmesi olacaktır.
Sürdürülebilirliğin tüm Ziraat Finans Grubu’nda yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve yaşatılması son ve süreklilik arz edecek olan bir sentez aşamadır. Küresel dönüşümünü tamamlayacak olan Ziraat Bankası, bu üçüncü aşamada entegre bir hizmet sağlayıcı olarak küresel ölçekteki rakipleriyle her koşulda rekabet edebilecek ve varlığını ileriye taşıyacaktır.

3 aşamalı sürdürülebilirlik, iç içe geçmiş ve aslında hiç bitmeyecek bir döngüdür. Burada önemli olan ortaya koyacağımız güçlü irade, şeffaflık, paylaşım ve icradır.

Öngörülerimiz
Kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları bize önemli fırsatlar sunmaktadır. Bunların başında Ziraat Bankası’nın küresel rekabet gücüne yapacağı katkılar gelmektedir. Uluslararası güncel standartlara uyum, uluslararası fonlama maliyetlerinden yatırımcı ilişkilerine kadar bir dizi alanda artı değer katacak ve Grubumuzun gücünü pekiştirecektir. Önümüzdeki bir diğer fırsat, Grup ölçeğinde uygulayacağımız sürdürülebilirlik projelerinin, ölçek ekonomisi sayesinde çok daha yaygın ve kalıcı bir değer üretmemizi ve bu değeri paylaşmamızı sağlayacak olmasıdır. Sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında gelişmesini beklediğimiz çalışan katılımı ve gönüllülüğünü bir diğer fırsat olarak görüyoruz. Çalışan katılımını ve gönüllülüğü teşvik edecek sosyal sorumluluk projelerinin geliştirilmesi hem rol model olarak Ziraat Bankası’nın duruşunu güçlendirecek, hem de insan kaynağımızın aidiyetini destekleyecektir.

Önümüzdeki dönem, herkes için fırsatlar olduğu kadar rekabet ve riskler de barındırmaktadır. Çevresel konularda artan beklentilerin ve paydaşların hızla değişen taleplerinin bir sonucu olarak, kurumsal sürdürülebilirlik alanını tüm iş kollarında rekabetin yaşanacağı bir saha olarak görüyoruz.

Sürdürülebilir bir gelecek için
Müşteri odaklı, rekabetçi, güçlü, piyasa değeri yüksek, dünya ile entegre bir banka olma hedefiyle ilerlemekte olan Ziraat Bankası, değişen ve gelişen dünyanın önceliklerini kendi öncelikleri olarak görmektedir.

Ziraat Bankası, sürdürülebilirliğin doğru algılanması ve yorumlanması kapasitesine sahip, güçlü ve köklü bir kurumdur. Bankamız, piyasa ve rekabet trendlerini öngörme ve doğru yaklaşımlarla cevaplayabilme gücünü kullanarak rol model olmaya ve en iyi uygulamalara imza atmaya kararlıdır. Ziraat Bankası aynı zamanda sorumluluk sahibi bir kurumsal vatandaş olarak, çevresel ve toplumsal konularda, sürdürülebilirlik döngüsünün bugün olduğu gibi gelecekte de düzgün bir şekilde işlemesi adına çalışmaya devam edecektir.

Sürdürülebilir yarınlar için işbirliğine, liderliğe ve aksiyona ihtiyaç duyulmaktadır. Ziraat Bankası, her zaman olduğu gibi, bu süreçte üzerine düşeni eksiksiz yerine getirecektir.

150 yıllık geçmişimizde, çalışanlarımızın sonsuz emek ve çabasının bir sonucu olarak ürettiğimiz kalıcı değeri ve yarınlara dair hedeflerimizi bu ilk sürdürülebilirlik raporumuzda sizinle paylaşıyor olmanın mutluluğu içerisindeyiz.

Katkılarınız, desteğiniz ve teveccühünüz için teşekkürlerimi sunarım.

Saygılarımla,