Sürdürülebilirlik Raporu 2013

Üretilen ve Paylaşılan Değer

Ziraat Bankası'nın Toplumdaki Rolü
Yaklaşık 25 bin kişiye iş imkanı sunan, on milyonlarca müşterinin hayallerinin gerçeğe dönüşmesini destekleyen, ülkede tasarruf açığının azaltılmasında önemli pay sahibi olan Ziraat Bankası kurulduğu günden itibaren topluma pozitif katkı yapmaktadır.


Şevket Dağ - Boğaziçi
Y.B. 1933

Bugün Türkiye çapında 400’ü aşkın ilçe ve beldede tek finansal hizmet sağlayıcı olarak hizmet sunan Ziraat Bankası, topluma katkısını farklı eksenlerde ortaya koymaktadır. Banka, topluma değer katmaya ve toplumsal gelişmeyi çok yönlü bir yaklaşımla desteklemeye, yaygın sosyal etki yaratacak çalışmalarla devam edecektir.

Kültürel değerleri korumak
Ziraat Bankası, 150 yıldır toplumsal paylaşım ruhu ile hareket ederek kültür ve sanata sürekli destek sağlamaktadır.

Sanata destek bir Ziraat geleneğidir.
Kuruluşundan bu yana sanata ve sanatçıya verdiği önemi, “Sanat İçin Sanatın İçinde” sloganıyla bütünleştiren Ziraat Bankası, farklı sanat dallarında etkinliklerde bulunmaya ve desteğini sunmaya devam etmektedir.

Ziraat Bankası sanata verdiği destek zincirine 1990’lı yıllardan itibaren yeni halkalar eklemiş, Mithatpaşa, Kuğulu, Tünel ve Kızıltan Ulukavak Sanat Galerileri ile Ömer Nafi Güvenli Sergi Salonu’nu sanatseverlerin kullanımına sunmuştur. 2012/2013 sezonunda Ankara Kuğulu ve Mithatpaşa Sanat Galerileri ile İstanbul Tünel Sanat Galerisi’nde açılan 42 adet sergi, 40 bini aşkın sanatsever tarafından ziyaret edilmiştir.

Ek olarak; Ziraat Bankası, 2013 yılında vizyona giren ve sosyo-kültürel açıdan ülkemiz tarihinin belli bir dönemini anlatan “Kelebeğin Rüyası” filmine sponsor olmuştur.

Türkiye’nin ilk bankacılık müzesi
20 Kasım 1981 tarihinde açılan Ziraat Bankası Müzesi, Ankara’nın Ulus Semtinde bulunan tarihi Genel Müdürlük binasının Şeref Salonu’nda yer almaktadır. Cumhuriyetin hemen her aşamasına bizzat tanık olmuş Banka’nın 150 yıllık köklü geçmişinin sergilendiği müze, Türkiye’de açılan ilk bankacılık müzesidir.

Başlangıcından bugüne kadar Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal, eğitsel değişimini ve geçmişten bugüne yaşadığı gelişimi gösterme özelliğine sahip olan Ziraat Bankası Müzesi’nde, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika obje, tarihi bir atmosfer içinde ziyaretçilere sunulmaktadır.

Ziraat Bankası önümüzdeki dönemde Ulus Genel Müdürlük Şeref Salonu’nda yer alan Bankacılık Müzesi’ni çağdaş bir konsept ile hazırlamakta olduğu Ankara Adakale kreş binasındaki yeni alanına taşımayı hedeflemektedir. 710 m2 olması planlanan yeni sergileme alanı, Ziraat Bankası’nın zengin kültür ve sanat koleksiyonundan çok daha büyük bir kesitin ziyaretçilerle paylaşılmasına olanak sunacaktır.

Müzenin taşınması ile birlikte, Ulus’taki Şeref Salonu, tarihi misyonuna uygun olarak düzenlenecek ve tarihe tanıklık etmeye devam edecektir.

Topluma katılan değeri geliştirme çalışmaları: Ziraat Bankası Resim Koleksiyonu
Ziraat Bankası, kuruluşundan başlayarak kültür ve sanatın gelişip yaygınlaşmasını kalkınma programına dahil etmiştir.

Açıldığı günden başlayarak, dönemin ünlü sanatçılarına heykel ve büyük boyutlu resimler ısmarlayarak koleksiyon yapan ilk kurum Ziraat Bankası’dır. Banka’nın sanat birikimi Türk resim ve heykel sanatı tarihinin göstergesidir ve çok büyük bir sanatsal değere sahiptir.

Ziraat Bankası Koleksiyonu’nu oluşturan yapıtlar, 19. yüzyılın başlarında değişen Osmanlı toplumunun tarihsel izlerini belirleyen, gelişimini kapsamına alan örneklerle başlamakta ve günümüze kadar süren değişimlere tanıklık eden sanatın gelişim örneklerini sunmaktadır. Koleksiyon, ayrıca resim ve heykel sanatının, zaman içinde geçirdiği gelişimi ve sanatsal evreleri belirleyen resim ve heykelleri bünyesinde barındırmaktadır.

Ziraat Bankası Koleksiyonu, romantik manzara duyarlılığından, izlenimci ve sembolist yorumlara; ekspresyonist yaklaşımlardan, kübizmin izinde gelişen arayışlara, Paris Ekolü’nün soyut hareketine kattığı atılımlardan lekesel soyutlamalar ve geometrik soyut ekspresyonlara, geleneksel kaynaklar ve sosyal gerçeklikler üzerine kurulan kompozisyonlardan, çağcıl atılımlara, modernizmin izini ve izmlerini izleyen sanatçıların yapıtlarına sahiptir.

Ziraat Bankası, koleksiyon yapma bilincine örnek oluştururken sanatsal kıstaslara uyumlu, yöntem ve sistemlerle destekli, bilinçli, doğru ve sağlıklı koleksiyon yapmanın anlamını ve sonuçlarını belgeleyen Koleksiyon kitabıyla ve düzenlediği kapsamlı sergilerle koleksiyonunda bulunan eserleri toplumla paylaşarak, toplumun kültürel gelişimine öncü olmaya kararlı olduğunu kanıtlamıştır.

Eserlerini Ziraat Bankası galerilerinde sergileyen sanatçılardan alınan yapıtlarla, çoğunluk yağlıboya olmak üzere suluboya, guaj, pastel, baskı, seramik ve heykellerin de bulunduğu Koleksiyon 2.500’ü aşan eser sayısı ile her geçen gün daha da zenginleşmektedir.

Ziraat Bankası, bünyesinde bulunan bu değerli eserleri şu anda restorasyon çalışmaları devam eden İstanbul, Cağaloğlu’ndaki eski tarihi binasında sanatseverlere sunmak üzere önümüzdeki dönemlerde Ziraat Bankası Resim ve Heykel Müzesi ile kültür ve sanata desteğini sürdürecektir.

Ziraat Bankası başta Ankara ve İstanbul olmak üzere çok sayıda ilde Türk mimarlık tarihine geçmiş binalara sahiptir ve onları değerli bir miras olarak korumaktadır.

1910’dan sonra inşa edilen ve koruma altında bulunan Banka’ya ait 52 adet tescilli bina, halen aktif olarak kullanılmaktadır. Söz konusu binaların tadilatları orijinal mimari tasarımına sadık kalınarak yapılmakta ve kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunulmaktadır.

Banka'nın bir sosyal sorumluluk projesi olarak Türk futboluna katkıda bulunması, toplumun sağlıklı yarınlara sahip olması için atılan bir adımdır.
5 sezon

Banka, futbolun kitleler üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak, 2009/2010'dan başlayarak beş sezon boyunca Türkiye Kupası'nın isim hakkını devralmıştır.

Ziraat Türkiye Kupası ile spora destek
Banka, futbolun kitleler üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak, 2009/2010’dan başlayarak beş sezon boyunca Türkiye Kupası’nın isim hakkını devralmıştır. Banka’nın bir sosyal sorumluluk projesi olarak Türk futboluna katkıda bulunması, toplumun sağlıklı yarınlara sahip olması için atılan bir adımdır. Bu durum, her geçen gün artan holiganizme karşı futbolseverlere dostluk mesajı veren ve 2013 yılında yayınlanan Ziraat Türkiye Kupası Futbol Makinesi reklam filmi ile daha da pekişmiştir.

Ziraat Türkiye Kupası Futbol Makinesi’ne iki birincilik
Ziraat Türkiye Kupası Futbol Makinesi, Yılın Spor Endüstrisi Ödülleri’nde iki ödül almıştır. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “Marka Algısında Spor” başlıklı Türkiye Spor Endüstrisi Zirvesi’nde; 4 dalda ve 12 branşta Yılın Spor Endüstrisi Ödülleri’nin belirlendiği ödül töreninde Ziraat Türkiye Kupası Futbol Makinesi Reklamı, Yılın Spor İletişimi ve Yılın Spor İletişim Mesajı kategorilerinde iki birincilik kazanmıştır.

Bilimsel yayınlara destek
2012 yılında başlayan “Yunus Emre Enstitüsü 100 Türkiye Kütüphanesi Projesi” ile dünyanın farklı ülkelerinde 100 Türkiye Kütüphanesi kurulmasına destek olunarak bilimsel çalışmalara önemli katkılar sağlanmıştır.

Çocuklar Tatilde, Okullar Tadilatta
“Çocuklar Tatilde, Okullar Tadilatta” sosyal sorumluluk projesi ile kalkınmada öncelikli bölgelerde yer alan okulların iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Ziraat Bankası proje kapsamında okulların eksikliklerini gidererek ülkemizin geleceği çocuklarımızın eğitim yuvalarının düzeltilmesine önemli katkılar sağlamaktadır.

2013 yılında, Ziraat Bankası’nın altın sponsorluğunda düzenlenen Uluslararası 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi’nde çocuk bildirgesi hazırlanmış ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.

Seyyah - Ulu Çınarın İzinde Projesi
Ziraat Bankası’nın desteği ile 2012 yılında başlayan ve 2013 yılında devam eden proje kapsamında özellikle ekonomik durumu zayıf olan çocuklar ve gençler bir araya getirilerek, kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunulmuştur.

Kadınlar için Mesleki Eğitim Projesi ile ekonomik açıdan yetersiz koşullara sahip kadınlar ile genç kızlara mesleki beceriler kazandırılmıştır.

Topluma katılan değeri geliştirme çalışmaları: 2013 TRT Belgesel Ödülleri
Ziraat Bankası, 2013 yılında düzenlenen TRT Belgesel Ödülleri’nde sponsor olarak yer almıştır.

Ziraat Bankası Özel Ödülü’nü kazanan belgeseller
Uluslararası kategori
"Rawer" Yönetmen: Anneloek Sollart (Hollanda)

Ulusal kategori
Ziraat Bankası Özel Ödülü iki filme paylaştırılmıştır.
"Tutku: Meriç Sümen" Yönetmen: Mehmet Şafak Türker
"Boğaziçi Balıkları" Yönetmenler: Burak Dal-Bahriye Kabadayı Dal

Çocuklara yönelik e-eğitimler
Son yıllarda azalan kaynaklar, ekonomik zorluklar, kirlenen çevre ve yarattığı sıkıntılar sebebiyle tasarruf her geçen gün önemi artan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ziraat Bankası, çocukları tasarruf konusunda bilinçlendirmek ve içinde yaşadığımız dünya ile barışık bir geleceğe yatırımda bulunmak için çocuk eğitimleri hazırlamıştır. Banka’nın web sayfası üzerinden sunulan interaktif uzaktan eğitim modülleri ile bütün çocukların eğlenirken öğrenmeleri, bilinçlenmeleri ve gelişimlerine katkı amaçlanmaktadır.

Bilgi Adaları Serisi başlığı altında sunulan Para-Banka Adası, Tasarruf Adası, Kredi ve Kredi Kartı Adası, Bütçe Adası eğitimleri ile çocuklara para ve banka ilişkisi, bankaların işleyişi, internet ve telefon bankacılığı, kredi ve kredi kartı bilinci ile paradan elektriğe ve suya kadar tüm kaynakların tasarruflu kullanımı konularında bilgi verilmektedir.

Çiftçilere yönelik e-eğitimler
Ziraat Bankası’nın tarıma destek misyonuna paralel olarak çiftçilere yönelik bilgilendirme amaçlı eğitimler kullanıma sunulmuştur.

Modern sulama yöntemleri konulu eğitimle çiftçileri damla sulama gibi verimli ve çevreye daha az zarar veren sulama yöntemleri ile tanıştırmak ve hangi ürün için hangi yöntemi kullanmaları gerektiği konusunda bilgilendirmek hedeflenmiştir. Böylece, çiftçilerin maliyetleri azalacak, kontrolsüz ve aşırı sulamanın çevreye vereceği zarar minimuma indirilecek ve su kaynakları daha verimli kullanılacaktır.

Tarım Sigortaları konulu eğitim ile tarımda sigortanın önemi aktarılarak çiftçilerin çeşitli risklere karşı bilinçlenmeleri, beklenmedik durumlarda ortaya çıkacak maddi kayıpların telafisi ile tarım konusundaki faaliyetlerine devam edebilmeleri hedeflenmiştir.

Çevre duyarlılığı
Vakıfların sosyal sorumluluk anlayışı ile üniversiteli gençlerin dikkatini çevre konusuna çekmek ve konu ile ilgili olarak kamuoyunun tüm kesimlerini bilgilendirmek amacıyla Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nca düzenlenen çevre konulu Yeşil Kamera Kısa Film Festivaline, etkinliklere ve dergi başta olmak üzere birçok yayına destek verilmiştir.

Gelecek dönem hedefleri:

  • Bankacılık Müzesi’nin, çağdaş bir konsept ile hazırlanan ve Ziraat Bankası’nın zengin kültür ve sanat koleksiyonundan çok daha büyük bir kesitin ziyaretçilerle paylaşılmasına olanak sunacak Ankara Adakale kreş binasındaki yeni alanına taşınması.
  • Ziraat Bankası Resim ve Heykel Müzesi’nin açılması.