2015 Yılının Değerlendirilmesi: Stratejiler, Gelişmeler ve Geleceğe Dair Hedefler
Ziraat Bankası, 2015 yılında 5,2 milyar TL kâr elde ederek 2014 yılsonuna göre %27,5 artış sağlamış, birçok kârlılık ve verimlilik göstergesinde olumlu bir performans göstermiştir.
katma değeri güçlü ürün ve hizmetler
112
2015 yılında 112 yeni şube açılmıştır.
Ziraat Bankası, 2015 yol haritası kapsamındaki faaliyetlerine kararlılıkla devam etmiş ve başarılı sonuçlara imza atmıştır.
Ziraat Bankası, belirlediği 7 temel hedef doğrultusunda, her segmentten müşterisine Kurumsal Bankacılık, Kitle Bankacılığı ve Uluslararası Bankacılık ana yapılanması kapsamında katma değeri güçlü ürün, hizmet ve çözümlerini artan oranda sunmuştur.
Ziraat Bankası, aynı süreçte, Ziraat Finans Grubu’nu oluşturan yurt içi ve yurt dışı iştirakleri ile Entegre Ortaklık Yönetimi yaklaşımı doğrultusunda mümkün olan en geniş ölçekte katma değer üretmeye odaklanmıştır.
Müşteri ağırlıklı bilanço yapısı, güçlü özkaynak bileşeni ve sürdürülebilir kârlılık hedefi ile büyüyen Ziraat Bankası, 2015 yılında 5,2 milyar TL kâr elde ederek geçen yılın aynı dönemine göre %27,5 artış sağlamış, birçok kârlılık ve verimlilik göstergesinde olumlu bir performans göstermiştir.
Tabana yaygın mevduat yapısı korunurken mevduat piyasasında sektörün geneli için olumsuz sonuçlar doğurabilecek yıkıcı rekabetten sakınılmış, mevduat dışı kaynakların çeşitlendirilmesi ile ilgili çalışmalar sürdürülmüştür.
Ziraat Bankası, Türkiye’nin 400’ü aşkın noktasında tek başına müşterilerine finansal çözümler sunmaya devam etmektedir. Yaygın yurt içi şube ağı, 2015 yılında 112 yeni şube açılışı ile daha da genişletilmiştir.
Dünyanın önde gelen yatırım ve finansman etkinliği şirketlerinden GFC (Global Financial Conferences) tarafından düzenlenen “Bonds & Loans Turkey 2015” etkinliğinde bu yıl Ziraat Bankası’nın finansmanında yer aldığı projelerden Gebze-İzmir Otoyolu, Dalaman Havalimanı, Kayseri Sağlık Kampüsü, Yeniköy Kemerköy Termik Santrali projeleri finale kalarak 4’ü birincilik olmak üzere yedi farklı kategoride 11 ayrı ödüle layık bulunulmuştur.
Kurumsal/Girişimci Bankacılık
2023 hedeflerine uygun olarak…
Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmayı hedeflemektedir.
Ziraat Bankası, bu hedef çerçevesinde, müşterilerine sunduğu kaynak, ürün ve hizmetlerle Türkiye’nin uzun vadeli gelişme ve kalkınma sürecinde artan oranda rol almakta; istihdama ve genel anlamda ekonomik büyümeye katkı sağlamaktadır.
Ziraat Bankası aynı zamanda sektörün lider, moral ve global bankası olma vizyonunu da gözetmekte; özellikle ülke ekonomisine katkıda bulunan, dışa bağımlılığı azaltacak, katma değeri yüksek, fizibilitesi uygun büyük ve orta ölçekli projelerin finansmanında öncü olmaya devam etmektedir.
Tüm sektörler ve ekonomik aktörlerle çalışma hedefi
Ziraat Bankası’nın temel hedeflerinden biri sektör ayırımı yapmaksızın tüm ekonomik aktörlerle çalışmaktır.
Tarımsal üretim, tarımsal sanayi ve endüstriyel üretimin finansmanının yanı sıra ticari kesimin ihtiyacı olan finansmanın sağlanması da son dönemde Ziraat Bankası’nın varlığını ve rekabet gücünü daha fazla artırdığı iş kolları arasında öne çıkmaktadır.
Ziraat Bankası’nda 22 kurumsal şube faaliyet göstermektedir.
Ziraat Bankası kurumsal şubelerinin hedefi, müşteri portföylerinin en verimli şekilde yönetilmesi ve aktif müşteri sayısının artırılmasıdır. Kurumsal şubeler, temsil ettikleri iş hacimleri ve müşteri sayısı ile Ziraat Bankası’nın bilançosu ve müşteri kompozisyonu içerisinde etkin ve öncü rol üstlenmeyi, 2015 yılında da sürdürmüşlerdir.
Reel sektörün finansmanında sektör ortalamasının üzerinde bir gelişim kaydedilmiştir.
Ziraat Bankası’nın 2015 yılında reel sektörün finansmanına sağladığı destek, sektör ortalamalarının üzerindedir. Kurumsal segmentte yer alan müşterilere kullandırılan nakdi krediler bir önceki yıla göre %44 artarak 68 milyar TL düzeyine, gayrinakdi krediler ise %45’lik bir artışla 53 milyar TL seviyesine ulaşmıştır.
Ziraat Bankası, 2015 yılında müşterilerde derinleşme ve buna bağlı ana/etkin banka olmak hedeflerine doğru yolculuğunda önemli başarılar kaydetmiştir.
Banka’nın temel odağı, Ziraat Müşterileri’nin Ziraat Finans Grubu’nun tüm üyeleri ile çalışmasını sağlamaktır. Grup ölçeğindeki sinerjik işbirliği arttığı ölçüde, reel sektörün yurt içi ve yurt dışı iş imkânlarına yönelik finansman gereksinimleri çok daha etkin karşılanacak ve Ziraat Bankası’nın sektördeki öncü ve lider konumu daha da güçlenecektir.
Doğru dağıtım kanallarından, doğru zamanda, doğru değer önerisi için
Ziraat Bankası, “Hep Birlikte Daha İyiye” sloganıyla başlattığı ve “Hep Birlikte Daha İleriye” sloganıyla devam eden değişim yolculuğunda, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, farklılaştırılmış bankacılık ürünlerini doğru dağıtım kanallarından, doğru zamanda, doğru değer önerisi ile sunma çalışmaları gerçekleştirmektedir.
Bu kapsamda ve Ziraat Bankası’nın “Müşteri Odaklı Bankacılık” anlayışı çerçevesinde, Banka Müşterisi Hizmet Modeli’nin uygulamaya başlanmasıyla, Banka Genel Müdürlüğü, Bölgeleri ve şubelerinde çok sayıda proje hayata geçirilmiştir.
Banka, kurumsal bankacılık ürün ve hizmetlerinin sektör ile rekabet edebilir ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilir düzeye getirilmesine yönelik olarak 2015 yılında esnek ödeme planı altyapısını devreye almıştır. Diğer taraftan dış ticaret işlemlerinden alınan komisyon ve masrafların fiyatlama altyapıları tamamlanmış ve sistemsel takibi sağlanmıştır.
İthalatın finansmanı amacıyla yurt dışından sağlanan Hermes, SEP, CERV ve GSM kredileri süreçlerinin sistemsel altyapı çalışmaları sona ermiş, 2016 yılı ilk yarısında devreye alınmaları planlanmıştır.
Serbest bölge şube süreçleriyle ilgili sistemsel ve mevzuatsal altyapı hazırlıkları, 2016 yılı başında faaliyete geçecek şekilde tamamlanmıştır.
Müşteri odaklı bankacılık anlayışı çerçevesinde kaliteli hizmet sunulabilmesi için ürün, sistem ve mevzuat süreçlerinin sadeleştirilmesine ve iyileştirilmesine yönelik çalışma ve eğitimlere 2016 yılında da devam edilecektir.
Kurumsal/Girişimci Segmentinde 2015 Yılı Faaliyetlerinden Satırbaşları…
Fransız Kalkınma Ajansı (AFD)’ndan 100 milyon Avro
Tarım sektöründe hayvansal gıda işleyen KOBİ’lerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere Fransız Kalkınma Ajansı’ndan temin edilen 12 yıl vadeli, 100 milyon Avro’luk kaynağın uygun faiz oranları ile müşterilere kullandırımına 2015 yılında başlanmıştır.
Söz konusu kredi, gıda sektörünün (birincil üretim hariç) hayvansal üretim ile ilgili bölümlerinde paketleme, işleme, pazarlama gibi alanlarda faaliyet gösteren KOBİ’lerin hijyen ve çevre uygulamaları konusunda AB standartlarına ve Türkiye’de yürürlükte bulunan 5996 sayılı kanuna uyumlu hale getirecek modernizasyon projelerine finansman sağlanması amacı taşımaktadır.
Ziraat Bankası, müşterilerinin finansal ihtiyaçlarını doğru tespit ederek, farklılaştırılmış bankacılık ürünlerini doğru dağıtım kanallarından, doğru zamanda, doğru değer önerisi ile sunmaktadır.
KOBİ’lere işletme sermayesi
200 milyon ABD doları
Dünya Bankası’ndan KOBİ’lerin finansmanı için sağlanan kredi
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) kredisi
Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası (AKKB) ile 2014 yılında imzalanan 7 yıl vadeli kredi sözleşmesi kapsamında, 50 milyon Avro’luk kısmı Ziraat Finansal Kiralama aracılığıyla kullandırılacak toplam 100 milyon Avro kaynak sağlanmıştır. İlgili kaynağın ilk dilimleri 2015 yılında Ziraat Bankası’na aktarılmış, Ziraat Finansal Kiralama’ya ilk devir de 2015 yılında gerçekleştirilmiştir. Kaynağın en az %15’i, kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösteren işletmelere kullandırılacaktır.
Programın temel amacı, imalat, inşaat, tarımsal sanayi, turizm, ticaret, lojistik gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren mikro, küçük ve orta ölçekli KOBİ’lerin verimli yatırımlarının ve bu yatırımlara ilişkin işletme sermayesi ihtiyaçlarının finanse edilmesidir. Ayrıca bu işletmelerin istihdam yaratma ve mevcut istihdamlarını koruma yetkinliklerini artırmaları yoluyla pozitif sosyal etki yaratılması, aynı zamanda finansal kiralama sektörüne de destek verilmesi hedeflenmektedir.
KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelere yönelik Dünya Bankası kredileri
Dünya Bankası kredileri ile en fazla 250 çalışan istihdam eden KOBİ’ler ve 1.500 kişiye kadar çalışan istihdam eden orta büyüklükteki işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi kredisi ihtiyaçları karşılanarak finansmana erişim güçlüklerinin ortadan kaldırılmasına ve istihdam artışı sağlamalarına destek verilmektedir.
Ödemesiz dönemli, esnek geri ödemeli, uzun vadeli ve düşük maliyetli yatırım ve işletme finansmanı olanakları sunan Dünya Bankası ile KOBİ’lerin finansmanı için 2010 yılında imzalanan 200 milyon ABD doları tutarlı kredinin kullandırılması çalışmaları 2015 yılının ilk çeyreğinde başarıyla tamamlanmıştır.
2015 yılında ayrıca;
- KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin enerji verimliliği yatırımlarının finanse edilmesi için imzalanan 67 milyon ABD doları tutarlı,
- leasing şirketleri ve leasing işlemleri yapmaya yetkili bankalar aracılığıyla KOBİ’lere aktarılmak üzere imzalanan 300 milyon ABD doları tutarlı
anlaşmalar kapsamındaki kredi kullandırımlarına da devam edilmiştir. Söz konusu kredilerle, bir yandan KOBİ’lerin büyümesine destek verilmiş, diğer yandan leasing sektörünün orta ve uzun vadeli fonlama imkanına ulaşmasına katkı sağlanmıştır.
KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelere yönelik Avrupa Yatırım Bankası (AYB) kaynaklı krediler
Ziraat Bankası, Avrupa Yatırım Bankası’ndan KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin finansmanı için sağladığı, toplam 200 milyon Avro tutarlı kredinin ikinci 100 milyon Avro’luk dilimine ait kullandırımı, 2015 yılı içerisinde gerçekleştirmiştir.
Söz konusu kredi ile KOBİ’lerin üretim, verimlilik ve istihdamlarını artırarak büyümelerine destek verilmiş; bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunacak şekilde KOBİ’lerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçları finanse edilmiştir.
Yürütülen projelerde elde edilen başarı neticesinde, AYB tarafından 200 milyon Avro tutarında yeni bir kaynağın Ziraat Bankası’na aktarılması onaylanmıştır. Bu kaynağın ilk kısmı olan 100 milyon Avro’nun, Mayıs 2015’te imzalanan anlaşma kapsamında KOBİ ve daha büyük ölçekli işletmelerin yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarını finanse etmek üzere kullandırılmasına devam edilmiştir.
2014 yılı Eylül ayında, AYB ile olan işbirliğinin farklı alanlara taşınması amacıyla, kırsal kalkınma projelerinin finansmanına yönelik 100 milyon Avro’luk IPARD kredi anlaşması imzalanmıştır. Söz konusu kaynak, Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şartlarına uygunluk gösteren projelerin finansmanı için AYB’nin bu güne kadar Türkiye’de bir bankaya sağladığı ilk IPARD kredisidir. Bu kapsamda 2015 yılında mikro işletme, KOBİ ve daha büyük ölçekli firmalara, kırsal bölgelerin finansmana erişim güçlüklerinin ortadan kaldırılması hedefiyle destek sunulmaya başlanmıştır.
SEP (Suudi İhracat Programı) kredisi
Suudi Arabistan menşeli malların ithalatı amacıyla SEP’ten 2013 yılında sağlanan 50 milyon ABD doları tutarındaki limit kapsamındaki kullandırımlar, 2015 yılında da başarıyla devam etmiştir. Bu ülkeden ham petrol dışında kalan ürünlerin ithalatını yapan müşterilere, 3 yıla kadar vade ve uygun maliyetle finansman sağlanmıştır.
Alman Kalkınma Bankası (KfW) kredisi
Alman Kalkınma Bankası (KfW) ile 2014 yılında imzalanmış bulunan ve kırsal kesimde veya tarımsal değer zincirinde faaliyet gösteren KOBİ’leri hedefleyen 10 yıl vadeli 150 milyon Avro tutarlı kredi anlaşması kapsamında, kalkınmada öncelikli yöreler ile anlaşmada belirlenen diğer bölgelerde faaliyet gösteren mikro, küçük ve orta ölçek segmentindeki Ziraat Bankası müşterilerine işletme ve yatırım kredisi imkanı sağlanarak, bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılmasına katkıda bulunulmuştur.
KOSGEB Destek Programları
Ziraat Bankası ile KOSGEB arasında; KOSGEB tarafından uygulanan destek programlarına başvuruda bulunan, başvurusu KOSGEB tarafından kabul edilerek desteklenen veya desteklenmesi karara bağlanan ve 2011 yılından sonra KOSGEB Kobi Kredi Faiz Destek Programlarından faydalanan işletmelerin finansmana erişimlerini kolaylaştırmak amacıyla protokol imzalanmıştır.
Protokol kapsamında başta AR-GE, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile İş Birliği Güç Birliği Destek Programları olmak üzere; KOSGEB programlarından yararlanan işletmelere Ziraat Bankası tarafından TL nakdi kredilerde %20’lere varan oranlarda faiz indirimi sağlanacaktır.
Kapsama giren işletmeler, internet bankacılığı ve mobil bankacılık üzerinden gerçekleştirilecek olan EFT ve havale işlemleri gibi birçok bankacılık ürününü %100’lere varan oranlarda indirimlerle kullanabilecek, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası, Dünya Bankası Enerji Verimliliği, Fransız Kalkınma Ajansı, Alman Kalkınma Bankası’ndan temin edilen uzun vadeli fonlardan da uygun faiz oranları ile faydalanabilecektir.
Eczane Destek Paketi
Eczacılık sektöründe faaliyet gösteren ve Sosyal Güvenlik Kurumu tahsilatlarını Ziraat Bankası aracılığı ile gerçekleştiren eczacıların tüm finansal ihtiyaçlarının karşılanması ve sektörel anlamda liderliğe ulaşılması amacıyla, 23 Mart 2015 tarihinde Eczane Destek Paketi’nin lansmanı yapılmıştır. Bu kapsamda eczacılara sunulan avantajlı bankacılık/kredi ürünleri ile sektöre sağlanan katkının artırılması hedeflenmiştir.
Engelsiz Destek Paketi
Engellilerin ticari faaliyetlerini destekleyerek ülke ekonomisine daha fazla katılımlarının sağlanması ve finansal ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla 22 Nisan 2015 tarihinde Engelsiz Destek Paketi sunulmuştur.
Paket kapsamında yer alan avantajlı bankacılık ürünlerinden;
- çalışma gücünün en az %40’ından yoksun olduğunu belgeleyen, hak ve fiil ehliyetine haiz olan engelli kişiye ait şahıs şirketleri ya da bu özellikleri taşıyan engelli kişinin asgari %10 hisse ile ortak olduğu ticari firmalar,
- İş Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca, çalıştırmakla yükümlü olduğu engelli çalışan sayısının asgari 1 fazlası engelli çalışan istihdam eden firmalar,
- kanunen engelli istihdam yükümlülüğü olmadığı halde engelli birey çalıştıran firmalar
yararlanmaktadırlar.
sözleşmeli üretim modeli
35,8 milyar TL
2015 yılında tarımsal üretime verilen finansal destek
Kredi Garanti Fonu ile işbirliği
Ziraat Bankası ile Kredi Garanti Fonu A.Ş. (KGF) arasında, Portföy Garantisi Sistemi (PGS) çerçevesinde verilecek kredilerin teminatlandırılmasına ilişkin yeni bir protokol imzalanmıştır. Bu kapsamda, kalkınmada öncelikli yörelerde faaliyet gösteren KOBİ’lere toplam 40 milyon TL kredi kullandırımına yönelik KGF garantisi sağlanmıştır.
Ziraatli Kadın Girişimci Destek Paketi
Kadın girişimcilerin ticari faaliyetlerini destekleyerek ülke ekonomisine daha fazla katılımlarının sağlanması ve finansal ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla Ziraatli Kadın Girişimci Destek Paketi, 4 Aralık 2015 tarihinde kullanıma sunulmuştur.
Kadın girişimciliğini geliştirmek, ekonomik/sosyal yaşamda kadının konumunu güçlendirmek anlayışı ön planda tutularak sunulan paket kapsamında yer alan avantajlı bankacılık ve/veya kredi ürünlerinden, kadın girişimcilere ait şahıs firmaları ile firma ortaklarından kadın olanların hissesi toplamları %50 ve üzeri olan sermaye şirketleri yararlanmaya başlamıştır.
Diğer taraftan, Ziraat Bankası ile KGF arasında imzalanan “Ziraatli Kadın Girişimcilerin Kredilendirilmesine İlişkin Kefalet Desteği Protokolü” ile finansman sağlama sürecinde teminat ihtiyacı duyan kadın girişimcilere, teminat desteğinden yararlanma imkanı sunulmuştur.
Ziraat Bankası, tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı ve tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Tarım Sektörünün Finansmanı
Tarım kesiminin finansmanı Ziraat Bankası’nın misyonunun temellerinden biridir.
Tarım sektörünün finansmanında Ziraat Bankası’nın öncelikli hedefi, tarım değer zincirinde yer alan müşterilerinin her türlü finansman ihtiyacına hızlı ve düşük maliyetlerle çözüm üretmek ve sektörün dünya ölçeğinde rekabet gücüne ulaşmasına katkıda bulunmaktır.
Ziraat Bankası, tarımsal üretimin nihai tüketime kadar uzanan tüm aşamalarında müşterisinin ana ve etkin bankası olmayı ve tarımsal değer zincirinin tüm halkalarını bir arada değerlendirerek endüstriyel tarımın gelişimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Tarımsal üretimde işletmelerin kapasite artırımı, modernizasyonu, kârlılık ve verimlilik artışını sağlayacak, katma değer yaratacak, sürdürülebilir finansman modelleri ile müşterilerinin yanında olan Ziraat Bankası, özellikle küçük ve orta ölçekteki işletmeler ile sanayi kuruluşları arasında organik bağ oluşturan finansman modellerine de önem ve öncelik vermektedir.
Ülkemiz tarım politikaları ile uyumlu finansal çözümler
Ziraat Bankası, ülkemizin tarım politikaları çerçevesinde, sadece katma değeri yüksek, geliştirilme ve arz ihtiyacı olan stratejik ürünlere/üretim metotlarına yönelik yatırımları teşvik edecek projelere finansal destek sağlamakla yetinmemektedir. Banka ayrıca, üreticilerin talep ve ihtiyaçları doğrultusunda her ürüne ve her üretim modeline farklı vade, farklı geri ödeme şekilleri ve avantajlı fiyatlamalar içeren finansal çözümler sunmaktadır.
Sözleşmeli üretim modelinin önemi
Sanayici ve üretici entegrasyonu için büyük önem taşıyan sözleşmeli üretim modeli, üreticilerin pazar sorunlarını ortadan kaldırmanın yanında, kaliteli ve güvenilir ürünlere kolay erişimi sağlamaktadır. Ziraat Bankası, söz konusu modeli yoğun olarak uygulayan yaş meyve-sebze, salça, şekerpancarı üreticileri ve kanatlı hayvan, tohumculuk gibi çeşitli sektörler ile sözleşmeli üretim modeli kapsamında çalışmalar yürütmektedir.
Tarımsal örgütler ile işbirliği
Tarımsal ürününü üyesi veya ortağı olduğu birlik/kooperatif aracılığı ile pazarlayan üreticilerin krediye erişimlerini teminat, özkaynak, fiyatlama avantajları ile kolaylaştıran Ziraat Bankası, üreticileri tarımsal bir örgüte üye olmaya, bu şekilde tarımsal ürününü daha iyi fiyatlarla pazarlama, depolama imkânlarına kavuşmaya teşvik etmektedir.
Ziraat Bankası, üretici örgütleri tarafından düzenlenen kongre, sempozyum, çalıştay, eğitim toplantısı gibi etkinliklere katılım sağlamakta, sorunları analize tabi tutarak, çözüm üreterek sektörün ve temsilcilerinin yanında olduğunu göstermektedir.
Tarımsal üretime 2015 yılında verilen finansal destek 35,8 milyar TL olmuştur.
Ziraat Bankası’nın tarım sektörünün finansmanına yönelik kredileri 2015 yılsonu itibarıyla 35,8 milyar TL’ye, kredili müşteri sayısı ise 634.689’a ulaşmıştır.
Tarım sektörüne kullandırılan krediler içinde Ziraat Bankası kaynaklarından kullandırılan kredilerin yılsonu bakiyesi 33,7 milyar TL, kredili müşteri sayısı 549.432 olmuştur. Aynı dönemde fon kaynaklı kredilerin bakiyesi 2,1 milyar TL’ye, müşteri sayısı ise 85.257’ye ulaşmıştır.
2015 yılında Banka kaynaklarından 442.114 adet gerçek ve tüzel kişi müşteriye 22,2 milyar TL, fon kaynaklarından 15.471 üreticiye 87 milyon TL kredi kullandırılmıştır. Ziraat Bankası tarımsal nitelikli kredi portföyünün %38’ini 12.668 milyon TL ile yatırım kredileri, %62’sini 21.013 milyon TL ile işletme kredileri oluşturmaktadır.
Belirli kategorilerde müşterilere kullandırılan tarımsal kredilerde 2015 yılında sağlanan gelişmeler aşağıda özetlenmiştir:
Bitkisel üretim kredileri: Tarla bitkileri, meyve ve sebze üretimi, yağlı tohumlu bitkiler, süs bitkileri, stratejik bitkiler, tohum/fide/fidan üretimi gibi birçok bitkisel üretim konularında toplam 205.422 üreticiye 8.617 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın bitkisel üretim kredi riski 11.433 milyon TL’dir.
Hayvansal üretim kredileri: Büyükbaş hayvancılık, küçükbaş hayvancılık, kanatlı, arıcılık gibi hayvansal üretim konularında toplam 112.898 üreticiye 6.067 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın hayvansal üretim kredi riski 10.352 milyon TL’dir.
Tarımsal mekanizasyon kredileri: Traktör, biçerdöver, tarımsal mekanizasyon alet ve ekipmanları konusunda toplam 58.087 üreticiye 2.775 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın tarımsal mekanizasyon konulu kredi riski 5.728 milyon TL’dir.
Sabit faizli traktör kredileri: Sabit faizli traktör kredisi ürünü ile 41.511 müşteriye 2.096 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2004 yılından bu yana yürütülen bu uygulama kapsamında toplam 211.197 müşteriye kullandırılan kredi tutarı ise 7.973 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.
Seracılık kredileri: 5.151 müşteriye 232 milyon TL seracılık kredisi kullandırılmıştır. Son 12 yılda 94.848 adet müşteriye sera inşası, modernizasyonu, üretim faaliyetleri gibi ihtiyaçlarının finansmanı için kullandırılan kredi tutarı 2,7 milyar TL’ye ulaşmıştır.
Ziraat Bankası, 2015 yılında tarım sektöründe faaliyet gösteren 301.917 adet üreticiye ve firmaya indirimli faiz oranları üzerinden 16,4 milyar TL kredi kullandırmıştır.
düşük faiz uygulaması
4,9 milyar TL
Tarımsal kredi limitinin Başakkart ile kullanılan kısmı
Arazi edindirme kredileri: 2015 yılında 4.159 müşteriye 528 milyon TL arazi edindirme kredisi kullandırılmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın arazi edindirme konulu kredi riski 1.098 milyon TL’dir.
Su ürünleri kredileri: Su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı konularında 1.707 balıkçıya 195,1 milyon TL kredi kullandırılmıştır. 2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın su ürünleri kredi riski 250 milyon TL’dir.
Tarımsal nitelikli kredilerde düşük faiz uygulaması
Ziraat Bankası, tarım sektörünü destekleme misyonu kapsamında ve ilgili kararnamelere uygun olarak, üretim konuları bazında belirlenen sübvansiyonlar dâhilinde sektörde faaliyet gösteren müşterilere, yıllık %0 ile %8,25 arasında değişen faiz oranları ile kredi kullanım imkânı sunmuştur.
Ziraat Bankası, 2015 yılında tarım sektöründe faaliyet gösteren 301.917 adet üreticiye ve firmaya indirimli faiz oranları üzerinden 16,4 milyar TL kredi kullandırmıştır.
Başakkart ile sağlanan finansman kolaylığı
Ziraat Bankası, tarım sektöründeki müşterilerini Başakkart ile de kredilendirmektedir. 2015 yılında 6,4 milyar TL tarımsal kredi limitinin 4,9 milyar TL’sini Başakkart ile kullanan 239 bin üretici, 5 aya varan faizsiz dönemlerle akaryakıt, tohum, gübre, zirai ilaç, yem, veterinerlik hizmetleri gibi tarımsal girdileri, yaygın Başakkart üye işyerlerinden satın alarak üretim süreçlerindeki finansman yükünü azaltma olanağı bulmuşlardır.
Ziraat Bankası 2015 yılında ayrıca;
- 4.135.899 adet üretici ve birliğin toplam 9.148 milyon TL tutarındaki destekleme ödemesine,
- Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin 3.053 milyon TL tutarındaki ürün bedeli ödemesine,
- Türkiye Şeker Fabrikaları’nın 749 milyon TL tutarındaki şeker pancarı avans/bedel ödemesine
aracılık etmiştir.
Bireysel Bankacılık
Ziraat Bankası, bireylere yönelik hizmet sunumunu, farklı müşteri gruplarının gereksinimlerini en uygun ürün ve çözümlerle, en doğru kanallar üzerinden cevaplamak amacıyla;
- şubeleri,
- ATM’leri,
- internet ve mobil bankacılık uygulamalarını,
- çağrı merkezini
kapsayan geniş bir dağıtım ağı üzerinden yürütmektedir.
Bireysel bankacılık yapılanması dâhilinde, farklı bireysel bankacılık segmentlerinin ihtiyaç ve eğilimlerine yönelik çalışmalar, müşteri odaklı faaliyetler, süreç iyileştirmeleri ve yasal düzenlemelere uyum çalışmaları 2015 yılında hız kazanmıştır.
Müşteri odaklı iş modelinin geliştirilmesi kapsamında, finansal ihtiyaçları bütünsel bir yaklaşım ile değerlendirerek, müşterilerce tercih edilen birinci banka olmak ve müşterilere, temeli memnuniyet olan bir bankacılık deneyimi yaşatmak hedefleriyle Perakende Bankacılık Projesi başlatılmıştır.
Bu kapsamda;
- müşteri edinim süreçleri,
- kılavuz ve müşteri oturumu ekranları,
- bireysel kredi başvuru yapısı ve Kredili Mevduat Hesabı ürününe ilişkin yenilikler,
- en az tıklama sayısı ile süreçlerin optimize edilmesi,
- ekranların belirli bir kompozisyon akışına sahip olması,
- mükerrer bilgi girişlerinin ortadan kaldırılması,
- Banka içi ve dışı veri kaynakları ile sistem tarafından doldurulabilecek tüm alanların otomatik beslenmesi,
- ekran görsellerinde iyileştirme sağlanması
uygulamaya alınmıştır.
Bireysel Kredi Fiyatlama Modülü ve Komisyon İade Modülü 2015’te devreye alınmıştır.
Bireysel kredi ürünlerine ilişkin özel fiyatlama işlemlerinde; şeffaflığın ve standardizasyonun sağlanması, taleplerin rasyonel ve objektif kriterlere göre değerlendirilmesi, müşteri ve ürün özellikleri ile politika kararlarına ilişkin parametrelerin fiyatlama unsuru olarak kullanılarak öneri sunulabilmesi, iş ve onay akışlarının sadeleştirilmesi, fiyatlama işlemlerinin portföy kârlılığı üzerindeki etkisinin izlenebilmesi amacıyla Bireysel Kredi Fiyatlama Modülü tüm Ziraat Bankası şubelerinde devreye alınmıştır.
2015 yılında kullanılmaya başlanan bir diğer uygulama, Komisyon İade Modülü olmuştur. Modül, tahsil edilen bankacılık hizmetleri komisyonlarının şablon tanımlanarak iade edilmesi kaynaklı operasyonel iş yükünü ortadan kaldırmış, iade sürecinin kontrollere dayandırılmasını ve sistemsel kaydının tutulmasını sağlamıştır.
Yeni ürün paketleri
Emekli maaş müşterileri ile maaş ödemelerine Ziraat Bankası tarafından aracılık edilen müşterilerin ürün eğilimlerinde tespit edilen farklılıklar dikkate alınarak, ürün sahipliği ve aktifliği ile müşteri sadakatinin artırılması amacıyla “BİZ Ürün Paketi”, “Emekli BİZ Ürün Paketi”, “Çalışan BİZ Ürün Paketi” oluşturulmuştur.
Mevzuata uyum çalışmaları
2015 yılında yürürlüğe giren Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği ve Konut Finansmanı Sözleşmeleri Yönetmeliği hükümleri kapsamında yapılan geliştirmeler ile mevzuata tam uyum sağlanmıştır.
Diğer taraftan, Banka müşterilerinin e-posta, SMS ve çağrı merkezi bildirimleri ile ilgili iletişim izinlerinin alınmasına yönelik çalışmalar ve ekran geliştirmeleri ile 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun hükümleri yerine getirilmiştir.
Daha çok müşteri kazanmak adına…
2015 yılında sektör bilgi kaynaklarından ve aracılık edilen kamu ödemeleri bilgilerinden yararlanılarak, müşterilerin Ziraat Bankası dışındaki çalışma büyüklüklerinin belirlenmesi çalışması yapılmıştır. Müşterilerin artan oranda Ziraat Bankası’na yönlendirilmelerini/kazandırılmalarını hedefleyen proje, 2015 yılı Mart ayında devreye alınmıştır.
Bireysel müşterilerin ihtiyaçlarının proaktif bir yaklaşımla tespit edilebilmesi ve doğru müşterilere, doğru ürün önerilerinin sunulabilmesi amaçlarıyla müşteri ürün-eğilim modelleme çalışması 2015 yılı 3. çeyreğinde hayata geçirilmiştir. Söz konusu çalışma ile ürün tekliflerinin, müşteri bazlı hesaplanan ürün-eğilim skorlarına göre, müşteri görünümü ve portföy yönetimi ekranlarına yansıtılması sağlanmıştır.
Bankasürans üretiminde lider
Ziraat Bankası, 2015 yılında da bankasürans üretiminde lider konumunu korumuş, kredi bağlantılı ve serbest sigorta işlemleri sonucunda 2,1 milyar TL prim üretimi gerçekleştirmiş, 243,9 milyon TL komisyon geliri elde etmiştir.
Bireysel Bankacılık iş kolunda ayrıca…
2015 yılında gerçekleştirilen faaliyetlerden satırbaşlarına aşağıda yer verilmiştir.
- Konut Projeleri kapsamında 28 yeni proje için sözleşme imzalanmıştır.
- Konut finansmanına özel olarak hazırlanan www.evinziraatten.com’un açılışı gerçekleşmiştir.
- Kentsel Dönüşüm Edinim/Yapım/Güçlendirme Kredileri Ziraat Bankası’nın ürün yelpazesine eklenmiştir.
- “Emeklinin Artısı Ziraat’te” müşteri sadakat programı kapsamında, emekli maaşını Ziraat Bankası’ndan alan müşterilere, çeşitli sektörlerden kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirliği anlaşmaları ile indirim kampanyaları düzenlenmiştir.
Farklı bireysel bankacılık segmentlerinin ihtiyaç ve eğilimlerine yönelik çalışmalar, müşteri odaklı faaliyetler, süreç iyileştirmeleri ve yasal düzenlemelere uyum çalışmaları 2015 yılında hız kazanmıştır.
yeni ürün paketleri
26,2 milyar TL
2015 yılında kullandırılan toplam bireysel kredi tutarı
Bireysel kredi hacmi genişliyor.
Bireysel krediler, Ziraat Bankası kredi portföyünün önemli bir bölümünü oluşturmaktadır.
Banka, 2015 yılında da sektör payını artırmaya, ülke geneline yayılmış, büyük bir bireysel müşteri kitlesine, şubeleri ve elektronik hizmet kanalları üzerinden ulaşmaya devam etmiştir.
2015 yılında Ziraat Bankası’nda toplam 26.170.620.053 TL ve 1.459.258 adet bireysel kredi kullandırımı yapılmıştır.
Yıl içinde;
- haftada ortalama 28.063 adet ve 503.281.155 TL,
- günde ortalama 5.700 adet ve 102.228.985 TL,
- saatte ortalama 713 adet ve 12.778.623 TL
tutarlı bireysel kredi tahsis edilmiştir.
2015 yılı Tahsis Merkezi yapısında toplam 345.440 adet ve 6.700.248.540 TL,
• haftada ortalama 6.643 adet ve 128.850.933 TL,
• günde ortalama 1.349 adet ve 26.172.846 TL
tutarlı bireysel kredi başvurusu değerlendirilmiştir.
Müşterilerin bireysel kredilerinin, yeni bir ödeme planına bağlanması ve/veya vade uzatımı suretiyle, sorunsuz bir biçimde geri dönüşlerinin sağlanması için 2015 yılında toplam 57.451 adet ve 569.509.650 TL tutarlı bireysel kredi ürünü yapılandırılmıştır.
Elektronik Hizmet Kanalları
Geniş şube ağının yanı sıra elektronik hizmet kanalları üzerinden de müşterilerine etkin ve kaliteli hizmet götüren Ziraat Bankası, 2015 yılında bu alanda da büyüme sağlamış ve başarılı sonuçlar kaydetmiştir.
Kredi Kartı
2015 yılsonu itibarıyla kredi kartı adedi 3,5 milyona ulaşan Ziraat Bankası’nın adet bazında kredi kartı pazar payı %5,93, yıllık ciro pazar payı ise %3,07 olarak gerçekleşmiştir.
Bankkart
Banka’nın 2015 yılsonu itibarıyla banka kartı adedi 22,2 milyon olmuş, %18,71 yıllık alışveriş ciro pazar payı ile sektör liderliği devam etmiştir.
TSK Bankkart
31.12.2015 itibarıyla TSK Bankkart (Çipli Banka Kartı) sayısı 1,2 milyondur.
Genç Bankkart
31.12.2015 itibarıyla Genç Bankkart (Çipli Banka Kartı) sayısı 1,6 milyona ulaşmıştır.
Üye İş Yeri ve POS
2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın;
- üye iş yeri sayısı 124 bin,
- POS sayısı 114 bin,
- ÖKC sayısı 25 bin (üye işyerlerinde kullanılmaktadır.),
- yıllık üye iş yeri cirosu 14,8 milyon TL,
- üye iş yeri ciro pazar payı %2,77
olarak gerçekleşmiştir.
Operasyon Merkezi
Artan verimlilik esasına göre faaliyet gösteren Operasyon Merkezi, 2015 yılında internet bankacılığı ve ATM’nin ardından Ziraat Bankası’nın en düşük maliyetli hizmet kanalı olmuştur.
2015 yılı içinde toplam 153.332.723 adet işlem merkezden yapılmış, genel merkezileşme oranı 2 puan artışla %98 seviyesine yükselmiştir.
Ziraat Bankası, yıl boyunca operasyonel mükemmeliyet ve standardizasyonun sağlanmasını hedefleyen ve operasyonel verimliliği yükselten çalışmalar yürütmüştür. 2015 yılında yaşanan gelişmelerden satırbaşları aşağıda özetlenmiştir:
- Dain-i mürtehin poliçeleri, Operasyon Merkezi tarafından sisteme girilmeye başlanmıştır.
- Bireysel krediler kapsamında tapu ipotek fek işlemleri merkezileştirilmiştir.
- KKTC şubelerinin çek giriş işlemleri Operasyon Merkezi tarafından yapılmaya başlanmıştır.
- Firma maaş işlemleri tamamıyla elektronik ortama taşınarak, sistem aracılığıyla yapılmaya başlanmış, şubelerdeki manuel işlem süreci sona erdirilmiştir.
- Şube yöneticisi yetki devirlerinin sistem tarafından gerçekleştirilmesine yönelik pilot uygulamalar başlatılmıştır.
- Şubeler tarafından Operasyon Merkezi’ne gönderilen ve şubelere iade edilen iş taleplerine ilişkin detay bilgilerin izlenilebilmesi için “Operasyon Merkezi İade İzleme” ekranı devreye alınmıştır.
- Kiralık kasa ihbarnamelerinin merkezden gönderimi başlamıştır.
- Kurumsal krediler kapsamında teminata alınan gayrimenkulün fek işlemleri tüm şubelere yaygınlaştırılmıştır.
- Gümrük müdürlüklerine hitaben verilecek teminat mektuplarında GTB tarafından üretilen ve KKB üzerinden alınan eşsiz numaranın teminat mektuplarının üzerine basılmasını sağlayan sistemsel geliştirme yapılmıştır.
- Yurt içi YP çek giriş işlemleri tüm şubelerde merkezileşmiştir.
- Bireysel Kredi Kat İhtarnameleri ile Kurumsal Kredi Muacceliyet İhtarnamelerinin merkezden gönderim işlemleri tüm şubelerde (KKTC şubeleri hariç) yaygınlaşmıştır.
- Bireysel KMH ekstre gönderimlerine başlanmıştır.
- TCMB nezdinde yürütülen GEÇİT (Görüntülü Elektronik Çek İşleme ve Takas Sistemi) Projesi kapsamında, takasa verilen çeklere ait ön ve arka yüz görüntülerin taranarak TCMB’ye gönderilmesine pilot olarak başlanmış, çek görüntü kaliteleri artırılmıştır.
- Ziraat Bankası çalışanları ile aile fertleri ve emekli personelin (TZHEMSAN hariç) sağlık ödemelerini manuel yapıdan, Finart sistemine entegre bir yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla yapılan çalışmalar tamamlanmış; uygulama tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılmıştır.
- Eximbank SÖİK TL/YP işlemleri merkezileşmiştir.
- Fatura/makbuz karşılığı ödenen kiralar hariç, kira sözleşmesi girişlerinin Operasyon Merkezi’nden gerçekleştirilmesi ve kiraların belirlenen tarihlerde otomatik olarak ödenmesi uygulaması pilot olarak başlatılmıştır.
- Yurt dışı şubelerin dış ticaret işlemlerinin Operasyon Merkezi’nce yapılabilmesi için Yurt Dışı Şube Bankacılığı Bölüm Başkanlığı ile birlikte yürütülen proje hayata geçirilmiştir. İlk etapta Cidde, Atina, Tiflis, Erbil ve Bağdat şubeleriyle teknik altyapı kurulmuştur. Halen bu şubelerden gelecek dış ticaret işlemleri Operasyon Merkezi aracılığıyla yapılabilir durumdadır.
Türkiye’nin en yaygın şube ağına sahip bankası unvanını rakipsiz bir şekilde elinde bulunduran Ziraat Bankası, aynı zamanda, alternatif dağıtım kanallarının da yoğun ve etkin kullanıldığı bir bankadır.
“Randevu Al” uygulaması
6.566
Ziraat Bankası’nın 2015 yılı faal ATM sayısı
Nakit yönetiminde kaliteli hizmet ve teknolojik çözümler
Ziraat Bankası müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik nakit yönetimi çözümleri kapsamında, kalite ve teknoloji odaklı ürün ve hizmetler sunmaktadır.
Müşterilerin Banka’daki etkinliğini ve verimini artıran bu çözümler, müşteri memnuniyetine ve sadakatine katkıda bulunmakta, operasyonel maliyetlerin düşürülmesine ve Ziraat Bankası’nın kârlılığına da destek olmaktadır.
Ziraat Bankası’nda, fatura ve diğer ödemelerine aracılık edilen kurum sayısı 401’dir. Müşterilere şubelerinin yanında, ATM, internet bankacılığı, mobil bankacılık, otomatik ödeme kanallarından da ödeme kolaylığı sunulmaktadır.
Kurumsal Tahsilat Sistemi kapsamında, aracılık edilen kurumlar adına 2015 yılında gerçekleştirilen tahsilat adedi 98 milyon olurken, tahsil edilen tutar 117 milyar TL olarak gerçekleşmiştir.
Ziraat Bankası Doğrudan Borçlandırma Sistemi’nde (DBS) 2015 yılında anlaşma sağlanan ana firma sayısı 260’a ulaşmış, toplam 1,6 milyar TL tahsilat gerçekleştirilmiştir.
2015 yılında nakit yönetimi hizmetleri kapsamında devreye alınan Kartlı Doğrudan Borçlandırma Sistemi ile bayiye tahsis edilen DBS limitinin özel yazılımlı terminaller aracılığıyla okunarak,
- firma satışlarının garanti altına alınması,
- faturaların Banka’ya otomatik olarak iletilmesi ve
- tahsilatların Banka aracılığıyla gerçekleştirilmesi
sağlanmaya başlamıştır.
Ziraat Bankası nakit yönetimi hizmetleri dahilinde ayrıca; müşterilerinin ihtiyaçlarına özel ödeme ve elektronik çek/senet tahsilat çözümleri, özel okul tahsilat sistemi, hesap hareketleri entegrasyonları, web üzerinden online işlemler, havuz hesap ve nakit toplama hizmetleri de sunmaktadır.
Ziraat Bankası’nda Operasyonel İşlemler
Ödeme ve Tahsilatlar
EFT/PÖS
Banka’dan diğer bankalara 3.232.103.996.194 TL tutarında toplam 25.438.413 adet mesaj gönderilmiş, diğer bankalardan Banka’ya ise 4.146.497.859.657 TL tutarında toplam 34.895.338 adet mesaj gelmiştir.
Western Union
Western Union sistemi ile toplam tutarı 459.410.304,73 ABD doları olan 651.478 adet para ödeme işlemi ve toplam tutarı 77.181.699,33 ABD doları olan 147.584 adet para gönderme işlemi gerçekleştirilmiştir. Bunun sonucunda, Ziraat Bankası şubelerine toplam 6.064.365,96 ABD doları komisyon geliri aktarılmıştır.
Müflis T. İmar Bankası T.A.Ş. Ödemeleri
Müflis T. İmar Bankası T.A.Ş. ödemeleri kapsamında; 1 Ocak 2015-31 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 26 gerçek kişi ile 1 tüzel kişiye 225.451,62 TL aktarılmış ve söz konusu dönemde 213 kişiye 1.848.602,97 TL ödenmiştir. Önceki dönemlerde Banka’ya aktarılan tutarlarla birlikte 31 Aralık 2015 itibarıyla müşterilerin hesabında ödenebilir durumda bekleyen 12.128.941 TL bulunmaktadır.
TTH
260 kişiye 179.719 TL TTH ödemesi yapılmıştır.
KEY
8.561 kişiye 1.154.738 TL KEY ödemesi yapılmıştır.
İcra dairelerinden gelen 410 adet haciz müzekkeresine haciz işlemi uygulanmış, 34.297 TL İcra Dairelerine gönderilmiştir.
Tarımsal Destekleme
4.137.228 işlemde 9.170.657.949 TL tarımsal destekleme ödemesi yapılmıştır. Diğer taraftan, çeşitli kararnameler kapsamında Banka ve Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birlikleri’nin kullandırdığı kredilerden dolayı oluşan toplam 1.366.412.429 TL tutarındaki gelir kayıplarının mahsup işlemi yapılmıştır.
Sosyal Güvenlik
56.476.412 adet toplam 67.517.488.698 TL ve 790.258 adet toplam 323.550.464 Avro gelir/aylık ödemesi yapılmıştır.
Diğer Operasyonel İşlemler
Müşteri İmza Örneğinin Bilgisayar Sistemine Taşınması
1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 2.098.873 adet müşteri imzası sistem üzerine taşınmıştır.
Müşteri Kimlik Belgesi Örneğinin Taranarak Bilgisayar Sistemine Taşınması
1 Ocak 2015 ile 31 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 4.248.750 adet kimlik belgesi taranmıştır.
Soruşturma Raporları
Şube Operasyonları Bölüm Başkanlığı görev alanı içerisinde yer alan toplam 86 adet inceleme/soruşturma raporu ile kopyetif mektup incelenmiştir. Mevzuat doğrultusunda işlem gerçekleştirilmesi ve mudilere ödeme yapılması konusunda bölge yöneticiliklerine/şubelere toplam 95 adet talimat gönderilmiştir.
%64
2015 yılında internet bankacılığı sahiplik adedindeki artış oranı
Alternatif Dağıtım Kanalları
Türkiye’nin en büyük şube ağına sahip bankası unvanını rakipsiz bir şekilde elinde bulunduran Ziraat Bankası, aynı zamanda, alternatif dağıtım kanallarının da yoğun ve etkin kullanıldığı bir bankadır.
2015 yılsonu itibarıyla Ziraat Bankası’nın faal ATM sayısı bir önceki yıla göre %8,66 artış göstererek 6.566’ya yükselmiş, para yatırmalı ATM sayısı ise 4.347 adede ulaşmıştır.
Ziraat Bankası internet bankacılığı sahiplik adedi 2014 yılsonu itibarıyla 3,8 milyon iken 2015 yılsonunda %64 artarak 6,3 milyon olmuştur.
Banka’nın mobil bankacılık sahiplik adedi ise aynı tarihler diliminde %154 artış göstererek 404 binden 1,03 milyona yükselmiştir.
“Randevu al” uygulaması ile artan etkinlik
Ziraat Bankası 2015 yılında, alternatif dağıtım kanallarının etkin bir şekilde kullanımı hedefi kapsamında, müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmeye devam etmiştir. Bu çerçevede “Randevu Al” seçeneği ile Ziraat Bankası müşterilerinin şubeye gitmeden kendilerine en uygun gün ve saat aralığında, mobil cihazları vasıtasıyla, talep ettikleri şubeden sıra çağrı sistemi ile numara almaları sağlanmıştır.
DİBS Piyasa Yapıcısı bankalardan biri olan Ziraat Bankası, bu konumunu 2015 yılında da başarılı bir şekilde sürdürmüş, Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda gerçekleştirdiği işlem hacmi ile 2. olmuş ve Borsa İstanbul tarafından ödüle layık görülmüştür.
üçüncü sendikasyon kredisi
%29
2015 yılı döviz işlemleri hacmi artış oranı
Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık
Optimal kaynak dengesine odaklı, proaktif bilanço yönetimi
Ziraat Bankası, son yıllarda bilançosunu
- müşteri ağırlıklı bir yapıya dönüştürmeye,
- özkaynaklarını kârlılık ile güçlendirmeye ve
- ana fonlama unsuru tabana yaygın mevduat olmaya devam eden kaynak yapısını, uzun vadeli ve uygun maliyetli mevduat dışı kaynaklarla desteklemeye
devam etmektedir.
Ziraat Bankası bilançosunda kredilerin payı artarken, menkul kıymetlerin payı azalmaktadır. Ancak, payı azalsa da menkul kıymet portföyü, alım satım işlemlerinin yanı sıra TL ve YP repo işlemlerinde kullanılarak bilançonun finansman kabiliyeti ve esnekliği artırılmaktadır.
Reponun dışında sendikasyon kredisi, ikili anlaşmalar ile kredi temini, uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynaklar, eurobond ihracı ve GMTN programı ile kaynak yapısı çeşitlendirilmekte, uzun vade ve uygun maliyet avantajı değerlendirilmektedir. Böylece bilançonun aktifinin fonlamasında gerekli kaynaklar temin edilirken, risk dengesine ve kârlılığa katkıda bulunulmaktadır.
2015 yılında da Ziraat Bankası’nın ana stratejisi çerçevesinde portföy yönetimi sürdürülmüş ve 2014 yılsonunda %26,1 olan Türk Lirası ve yabancı para cinsi toplam menkul kıymetlerin aktif içindeki payı, 2015 sonu itibarıyla %21,4 seviyesine düşürülmüştür.
DİBS Piyasa Yapıcısı bankalardan biri olan Ziraat Bankası, bu konumunu 2015 yılında da başarılı bir şekilde sürdürmüştür. Birincil piyasalardaki aktivitesinin yanında gerek müşteriler ile gerekse ulusal ve uluslararası bankalar ile yapılan alım satım işlemleri ile ikincil piyasalarda aktif bir şekilde faaliyet göstermeye devam edilmiştir. Banka, bu faaliyetler sonucunda Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası’nda gerçekleştirdiği işlem hacmi ile 2. olmuş ve Borsa İstanbul tarafından ödüle layık görülmüştür.
Ziraat Bankası’nın gerçekleştirdiği döviz işlemleri hacmi 2015 yılında bir önceki seneye göre %29 seviyesinde artış kaydetmiştir.
Ziraat Bankası’nın güçlü fonlama yapısını çeşitlendiren sendikasyon
Ziraat Bankası 2015 yılında üçüncü sendikasyon kredisini tamamlamıştır. 2015 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen sendikasyon işlemine, 19 ülkeden 41 banka katılmış; 1,1 milyar ABD doları karşılığı, 364 gün vadeli 6 aylık LIBOR/EURIBOR+%0,70 maliyetli ve 367 gün vadeli 6 aylık LIBOR/EURIBOR+%0,80 maliyetli kaynak sağlanmıştır. İşlemin koordinatör bankası Bank of America Merrill Lynch International Limited olmuştur.
Ziraat Bankası bu işlemden elde ettiği kaynak ile müşterilerini dış ticaretin finansmanı alanında genişleyen ve çeşitlenen finansal ürün ve hizmetlerle, etkin bir şekilde desteklemeyi hedeflemektedir.
GMTN Programının limiti 4 milyar ABD dolarına yükseltildi.
Ziraat Bankası’nın kaynak yapısını çeşitlendirme ve uzun vadeli borçlanma çalışmaları doğrultusunda, GMTN (Global Medium Term Notes) programının limiti 2 Nisan 2015 tarihinde 4 milyar ABD dolarına yükseltilmiş ve güncellenmiştir. Farklı para birimi ve farklı vadelerde ihraç yapmaya imkân sağlayan bu program kapsamında, 2015 yılında 44 adet işlemle toplam 637,7 milyon ABD doları ve 137,7 milyon Avro tutarında “private placement” şeklinde ihraç ile yurt dışı kaynak sağlanmıştır.
Ziraat Bankası’nın kaynak yönetimi yaklaşımı ve tasarrufun artan önemi
Ziraat Bankası pasif yönetimi stratejisi, mevduat tabanının genişletilmesinin yanı sıra, mevduat dışı kaynakların çeşitlendirilmesi ve derinleştirilmesi üzerine kurulmuştur.
Özellikle tabana yaygın mevduat bakiyesi ve müşteri sayısının artışına odaklanarak geniş bir ürün yelpazesi ile tasarrufun özendirilmesi amaçlanmıştır.
Ziraat Bankası, 2016 yılı içerisinde yasal düzenlemelerin de etkisiyle, toplumda tasarruf eğiliminin artacağını öngörmekte ve müşterilerin uzun vadeli birikimlerle tasarruf etmelerini sağlayacak ürünler geliştirmektedir. Banka, 2016 yılında Çeyiz Hesabı ve Konut Hesabı ürünlerini devreye almayı planlanmaktadır. Devlet katkısı avantajı ile müşterilere sunulacak ürünlerin vadeleri 3 yıl ve üzerinde olacaktır.
Altın Vakti’nin başarısı
2013 yılında başlatılan Altın Vakti uygulaması ile müşterilerin fiziki altın varlıklarını tasarruf ürününe dönüştürmelerine katkı sağlanmış, bu ürün ile bankacılık sistemine kazandırılan altın miktarı 4,2 ton olmuştur.
Altın bankacılığında sektörün önde gelen katılımcılarından biri olan Ziraat Bankası’nın altın mevduatı 2015 yılı sonu itibarıyla 12,4 tona ulaşmıştır. Buna ek olarak, Banka yatırım hesapları bünyesinde de altın alım ve satım işlemleri yapılmaya devam edilmektedir.
Ziraat Finans Grubu Yatırım Fonları: “Biri mutlaka size göre!”
Ziraat Bankası ve iştiraklerinin oluşturduğu Ziraat Finans Grubu’nun yatırım fonları, 2015 yılında sektör ortalamasının üzerinde büyüme kaydetmiştir.
“Biri mutlaka size göre!” sloganı ile farklı risk-getiri profillerine sahip, geniş bir müşteri kitlesinin ihtiyaçlarına hitap eden Ziraat Finans Grubu yatırım fonları, menkul kıymet yatırım fonu sektörünün %5,4 oranında büyüdüğü 2015’te %30,9 oranında artış kaydetmiş ve 3,18 milyar TL’lik toplam büyüklüğe ulaşmıştır. Aynı dönemde Grubun yatırım fonlarını tercih eden toplam yatırımcı sayısı 193.622’den 234.565’e yükselmiştir.
Bireysel emeklilik fonları ile birlikte değerlendirildiğinde ise yatırım fonu sektörünün %16,7 oranında büyüdüğü; Ziraat Finans Grubu yatırım fonlarının toplam büyüklüğünün aynı dönemde %42,1 oranında artarak 4,64 milyar TL’ye ulaştığı görülmektedir.
SPK mevzuatına uygun olarak…
2015 yılının bir diğer önemli gelişmesi, Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatına uyum kapsamında, 2015 yılında Ziraat Bankası’nın kurucusu olduğu 10 adet ve Ziraat Yatırım’ın kurucusu olduğu 4 adet yatırım fonu Ziraat Portföy Yönetimi’ne devredilmesi olmuştur.
Ziraat Finans Grubu yanı sıra diğer tüm kurumların kurucusu oldukları kolektif yatırım kuruluşlarına portföy saklama hizmeti verilebilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan yetkiye istinaden Ziraat Finans Grubu’na ait toplam 21 adet yatırım fonuna portföy saklama hizmeti verilmeye başlanmıştır. Ayrıca, yeni Sermaye Piyasası Kurulu mevzuatı gereği belirtilen 21 adet yatırım fonuna, fon operasyon hizmeti de sunulmaktadır.
7 adet yeni yatırım fonu halka arz edildi.
Ziraat Finans Grubu müşterilerine sunulan yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi amacıyla mevcut yatırım fonlarına ek olarak;
- Serbest Fon,
- Katılım Serbest Fon,
- Fon Sepeti Fonu,
- Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Sektörü Hisse Senedi Fonu,
- Katılım Hisse Senedi Fonu,
- Döviz Katılım Fonu,
- Kira Sertifikaları Katılım Fonu
adında 7 adet yeni yatırım fonu halka arz edilmiştir.
Bu fonlardan katılım fonu olanlar, yatırımlarını faizsiz yatırım araçlarında değerlendirmek isteyen müşterilere alternatif yatırım olanağı sunmaktadır.
güçlü muhabir ağı
1.770
Ziraat Bankası’nın muhabirlik ilişkisi bulunduğu banka sayısı
Müşteri varlıkları güvence altında
2015 yılsonu itibarıyla, portföy saklama hizmeti verilen bireysel müşterilere ait portföylerin toplam büyüklüğü 2,89 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde, Ziraat Portföy Yönetim şirketinin yönettiği bireysel portföylere verilen genel saklama hizmetine ilişkin portföylerin toplam büyüklüğü ise 2,887 milyon TL olmuştur.
Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu: yatırım fonlarına daha etkin erişim
Yatırımcılara, Ziraat Bankası’ndaki yatırım hesapları ile Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu üzerinden diğer banka, aracı kurum, katılım bankası ve portföy yönetim şirketlerine ait yatırım fonlarından alım-satım imkanı sağlanmıştır. Yine aynı Platform üzerinden diğer tüm banka ve aracı kurum müşterilerinin Ziraat Finans Grubu yatırım fonlarına erişerek yatırım yapmaları da mümkün hale gelmiştir.
Tek talimatla sürekli ve düzenli yatırım imkanı
Daha önce müşterilere sadece “Ziraat Portföy Büyüyen Çocuklara Yönelik Değişken Özel Fon” için tanımlanan düzenli fon alım talimatının kapsamı, Grubun tüm fonlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Bu sayede müşterilerin tek talimatla yatırım fonlarına her ay sürekli ve düzenli olarak yatırım yapabilmelerine imkan tanınmıştır.
Ziraat Bankası’nın sermaye piyasası yetkileri yenilendi.
Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemeleri uyarınca, Ziraat Bankası’nın faaliyet izinlerinin yenilenmesi amacıyla gerekli başvurular SPK’ya yapılmıştır. Başvurular, SPK’nın 7 Aralık 2015 ve 28 Aralık 2015 tarihlerindeki toplantılarında alınan kararla yenilenmiş; Banka’nın aşağıda yer alan yatırım hizmet ve faaliyetleri ile yan hizmetlerde bulunmasına izin verilmiştir.
Yatırım Hizmet ve Faaliyetleri
- Emir İletimine Aracılık Faaliyeti
- İşlem Aracılığı Faaliyeti
- Portföy aracılığı Faaliyeti
- Sınırlı Saklama Hizmeti
- Genel Saklama Hizmeti
Yan Hizmetler
- Sermaye piyasaları ile ilgili danışmanlık hizmetleri sunulması
- Kredi ya da ödünç verilmesi
- Döviz hizmetleri sunulması
- Genel yatırım tavsiyesi sunulması
- Aracılık yüklenimi yürütülmesi ile ilgili hizmetlerin sunulması
- Finansman sağlanmasında aracılık hizmeti sunulması
- Servet yönetimi ve finansal planlama yapılması
Ziraat Bankası’nın dış ticaret işlemlerinde artan oranda tercih edilmesinin temel nedeni, muhabirleriyle kurduğu sağlam ve sürdürülebilir işbirliğinin yanı sıra sunduğu hizmetin yüksek kalitesi ve katma değeri güçlü ürün çeşitliliğidir.
Müşteriye Sunulan Değeri Pekiştiren Uluslararası İlişkiler
Ziraat Bankası müşteri odaklı iş modeli kapsamında müşterilerine doğru ve değer yaratan finansal çözüm önerileri sunmak amacıyla uluslararası finansal kuruluşlarla işbirliklerini artırarak devam ettirmektedir.
Ziraat Bankası’nın 2015 yılsonu itibarıyla 130’dan fazla ülkede yaklaşık 1.770 banka ile muhabirlik ilişkisi bulunmaktadır.
Ziraat Bankası, geniş muhabir banka ağını, müşteri talepleri ve dünya ekonomisindeki konjonktür ve trendlere paralel olarak çeşitlendirmekte, ikili ilişkilerini geliştirmektedir.
Banka, güçlü muhabir ağı ile oluşturduğu sinerjik işbirliği kapsamında, müşterilerinin her türlü dış ticaret işlemlerine küresel ölçekte aracılık hizmetleri ve terzi işi çözümler sunmaktadır. Ziraat Bankası’nın dış ticaret işlemlerinde artan oranda tercih edilmesinin temel nedeni, muhabirleriyle kurduğu sağlam ve sürdürülebilir işbirliğinin yanı sıra sunduğu hizmetin yüksek kalitesi ve katma değeri güçlü ürün çeşitliliğidir.
Ziraat Bankası’nın Türkiye’nin dış ticaret hacminden aldığı pay 2015 yılında da istikrarlı gelişimini sürdürmüş ve Banka yılsonu itibarıyla bu alanda da lider bankalar arasındaki yerini korumuştur. Banka’nın dış ticaret işlemi gerçekleştiren müşteri sayısı 2015 yılında %30 mertebesinde artmış, 150’den fazla ülkeyle olan işlemlere aracılık edilmiştir.
Ziraat Bankası dış ticaretin finansmanı hizmetleri kapsamında akreditif iskontosu, avalli poliçe iskontosu gibi ürünler sunmakta, Hermes, Coface, Serv, Sace gibi İhracat Sigorta Kuruluşları ile yakın işbirliği içinde çalışarak, müşterilerine orta ve uzun vadeli ülke kredisi olanakları sağlamaktadır.
Küresel hizmet noktaları
Ziraat Bankası, 18 farklı ülkede 97 noktadaki şube, temsilcilik ve iştirak bankaları ile uluslararası alanda en yaygın hizmet ağına sahip Türk bankası konumunu güçlendirerek sürdürmektedir.
Ziraat Bankası’nın 9 uluslararası iştirak bankası, 22 yurt dışı şubesi ve 4 alt şubesi ile 1 temsilcilikten oluşan geniş bir yurt dışı hizmet ağı bulunmaktadır.
Bulundukları ülkelerde yeni ürün ve projeleri uygulamaya geçirmek suretiyle daha kaliteli hizmet sunmak misyonu ile çalışmalarına devam etmekte olan global hizmet noktaları,
- ABD’de New York Şubesi,
- İngiltere’de Londra Şubesi,
- Gürcistan’da Tiflis Şubesi ve Batum Altşubesi,
- Bulgaristan’da, Sofya Şubesi ile Filibe, Kırcaali ve Varna Altşubeleri,
- Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos Şubeleri,
- Irak’ta Bağdat ve Erbil Şubeleri,
- Suudi Arabistan’da Cidde Şubesi,
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt, Gönyeli, Akdoğan, Yakın Doğu Üniversitesi, Karaoğlanoğlu, Karakum ve İskele Şubeleri,
- Kosova’da Priştine Şubesi,
- İran’da Tahran Temsilciliği
ile 9 yurt dışı iştirak bankasından oluşmaktadır.
Yurt Dışı Şube Bankacılığı
Yurt Dışı Şube Bankacılığı çalışmaları, Ziraat Bankası’nın uluslararası bankacılık stratejisi ve vizyonu doğrultusunda;
- faaliyet gösterilen ülkelerdeki etkinliği her geçen gün artırmak,
- bu ülkeler ile Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak,
- dış ticaretin finansmanında güçlü rol ve yüksek pay almak,
- ülkemiz girişimcileri ve firmaları başta olmak üzere faaliyet gösterilen coğrafyalarda tüm müşterilere hızlı, modern ve kaliteli hizmet sunmak,
- “Ziraat Finans Grubu” temel anlayışı çerçevesinde etkin bir sinerji oluşturmak
ana hedefleriyle yürütülmektedir.
Etkinlik ve yaygınlaşmaya yönelik projeler
Ziraat Bankası, küresel ve yerel piyasalardaki gelişmelerin oluşturduğu dinamikler temelinde, faaliyet gösterdiği her coğrafyada mevcut potansiyel ve fırsatları değerlendirerek, gelecek dönemde de Türkiye’nin ve bölgenin en güçlü ve etkin bankası olmak hedefi ile çalışmaya devam etmektedir.
Bu kapsamda, 2015 yılında sağlanan gelişmeler aşağıda özetlenmiştir:
Kosova Priştine Şubesi 8 Haziran 2015 tarihinde faaliyete başlamıştır. 2. şubenin Prizren’de açılmasına ilişkin çalışmalar devam etmektedir.
Körfez Bölgesi’ne girişin ilk adımı olarak planlanan Bahreyn Şubesi’ne yönelik çalışmalar sürmektedir. Şubenin 2016 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesi planlanmıştır.
Londra Şubesi, Londra finans merkezinin dinamik ve gereklerine uygun olarak, ürün ve hizmet yelpazesini, özellikle ikincil piyasa işlemleri ile yapılandırılmış finansman ve dış ticaretin finansmanı alanlarındaki etkinliğini artıracak şekilde yeniden şekillendirmiştir.
Bulgaristan’da, Bulgaristan Yöneticiliği’ne bağlı olarak faaliyet gösteren Sofya, Filibe, Kırcaali ve Varna’da 4 şube ile hizmet sunulmaktadır. Şubesiz bankacılık ve alternatif dağıtım kanalları alanında, ATM ve internet bankacılığı hizmetlerinin yaygınlaştırılması çalışmaları devam etmektedir.
Yunanistan’da, Atina, Gümülcine, İskeçe ve Rodos’ta 4 şube hizmet sunmaktadır.
KKTC’de, ürün yelpazesi genişletilerek ve hizmet kalitesi sürekli artırılarak, müşteri ve piyasa odaklı faaliyetler 10 şube ile sürdürülmektedir. 2011 yılında kullandırımına başlanan tarımsal krediler, büyük ilgi çekmiş ve 2015 yılı sonunda yaklaşık 63 milyon TL’lik hacme ulaşmıştır. KKTC pazarındaki toplam kredi kullandırımı ise aynı dönemde 672 milyon TL olmuştur. Türkiye’de sunulan her türlü bankacılık hizmetinin yer aldığı KKTC şubeleri, ülkede faaliyet gösteren bankalar arasında hem büyüklük hem de kârlılık açısından ilk sıralarda yer almakta, ülkenin ekonomik gelişmesine önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir.
Gürcistan’da, 2001 yılından bu yana faaliyet göstermekte olan Tiflis şubesinin yanı sıra Banka’nın bölgesel gücünü artırma ve yakın coğrafyada büyüme temel hedef ve stratejisi doğrultusunda 2013 yılında Batum alt şubesi faaliyete başlamıştır. Ülkede 3. şubenin Marneuli’de açılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, şubenin 2016 yılının ilk yarısında faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır.
Suudi Arabistan Cidde Şubesi 14 Mart 2011 tarihinde faaliyete başlamıştır. Başta Türk müteahhitlik firmalarının teminat mektubu ihtiyaçları olmak üzere, ülkede faaliyet gösteren Türk ve Suudi kurumsal ve bireysel müşterilerin bankacılık ihtiyaçlarının karşılanması hedefiyle, şubenin ürün ve hizmet yelpazesinin genişletilmesi çalışmalarına devam edilmektedir.
Irak Bağdat’taki ilk şubesinde 2008 yılında hizmet sunmaya başlayan Ziraat Bankası, 14 Şubat 2011 tarihinde kentteki ilk Türk bankası şubesi olarak Erbil şubesini hizmete sokmuştur. 2015 yılında, bölgede faaliyet gösteren Türk müteahhitlik şirketlerinin teminat mektubu işlemleri ile Türk şirketleri ve Irak’ta çalışan Türk işçilerin havale/transfer işlemlerine, artan hacimlerde aracılık edilmeye devam edilmiştir.
Ziraat Bankası, çalışanlarının çağın gereklerine ayak uydurabilen, değişime ve gelişime açık, takım çalışmasına yatkın, başarı odaklı, sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olmalarını önemsemektedir.
İnsan Kaynakları ve Eğitim
Sektördeki liderliğini çalışanlarına borçlu olan Ziraat Bankası, insanı her şeyin merkezinde kabul eden İK politikası ile Ziraatlilerin geleceğe güvenle bakmasını sağlamayı hedeflemektedir.
Ziraat Bankası, çalışanlarını sürdürülebilir bankacılığın mimarları olarak nitelendirmekte, doğru ve adil ücretlendirme, çağdaş çalışma koşulları ve bireysel gelişim imkanları sunarak insan kaynağına olan temel sorumluluğunu yerine getirmektedir.
Çalışanlarının çağın gereklerine ayak uydurabilen, değişime ve gelişime açık, takım çalışmasına yatkın, başarı odaklı, sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olmalarını önemseyen Ziraat Bankası, sürekli gelişim felsefesi ile çalışanlarını kariyerleri boyunca desteklemektedir.
Ziraat Bankası, benimsediği çağdaş insan kaynakları yönetim sistemini 2015 yılında da uygulamaya devam etmiştir.
kadın istihdamına destek
25.697
Ziraat Bankası’nın 2015 yılı toplam çalışan sayısı
Ziraat Bankası’nın demografik yapısından satırbaşları
- 31 Aralık 2015 itibarıyla Ziraat Bankası’nın toplam çalışan sayısı 25.697’dir.
- 2015 yılında Ziraat Bankası 3.486 kişi istihdam etmiştir.
- Ziraat Bankası’nda çalışanların %86’sı yükseköğrenim, lisans, lisansüstü ve doktora mezunudur.
- Banka’da yaş ortalaması 34,5, hizmet yılı ortalaması ise 10,5’tir.
- Ziraat Bankası, Türk bankacılık sektöründe en fazla yüksek lisans ve doktora yapmış çalışan sayısına sahip kuruluştur.
- Kadın istihdamına destek veren Ziraat Bankası, Capital Dergisi’nin yaptığı “Türkiye’nin Kadın Dostu Şirketleri” araştırmasında kadına en çok istihdam sağlayan 100 şirket arasında 5. sırada yer almıştır.
2015 yılı eğitim faaliyetleri
Ziraat Bankası’nda 2015 yılı içerisinde toplam 19.534 personele eğitim verilmiş, personel başına ortalama 16,41 saat eğitim gerçekleştirilmiştir.
Banka insan kaynağının görev pozisyonlarının gerektirdiği yetkinliklere ulaşması hedefiyle sürekli eğitim programları düzenlemektedir. 2015 yılında;
- Ziraat Bankası’na yeni katılan personelin Banka’yı tanıması, kurum kültürüne adapte olması ve gerekli temel bilgi ve becerilerin kazandırılması amacıyla “Bankacılık Okulu ve Oryantasyon”,
- yetkili görev pozisyonunda çalışan yönetmen unvanlı personelin yöneticiliğe/şube yöneticiliğine hazırlanması amacıyla “YÖNAP (Yönetici Aday Programı) Eğitimleri”,
- Banka’nın hedef ve stratejileri doğrultusunda eğitim ihtiyaçlarını karşılamak veya yeni ürün/hizmet/mevzuat bilgisini aktarmak amacıyla “Gelişim Eğitimleri”, mevzuattan kaynaklanan “Yasal Zorunluluk Eğitimleri”
- ulusal ve uluslararası lisanslama/sertifika sınavlarına hazırlık amacıyla “Lisanslama/Sertifika Eğitimleri”
ana başlıklarında eğitimler düzenlenmiştir.
Düşük maliyetli ve yaygın bir eğitim seçeneği: E-eğitimler
İşgücü kaybı olmadan düşük maliyetle kısa sürede daha fazla personele eğitim verme imkanı tanıyan, personelin çalıştığı yerden, evinden erişim sağlayabildiği, kişilerin kendi öğrenme hızına göre eğitim alabildiği ve sınıf içi eğitimleri destekleyen Ziraat Bankası E-eğitimlerine 2015 yılında 136.423 kişilik katılım sağlanmıştır. 2015 yılında personelin Banka içi ve dışından erişimine açılan yeni Eğitim Yönetim Uygulaması’nın yaygınlaştırma çalışmaları tamamlanmış; E-eğitimlere mobil cihazlardan erişilebilmesi için Appstore ve Google Play (Android) marketler için uygulama geliştirilmiştir. Uygulamaların güvenlik testleri devam etmekte olup önümüzdeki dönemde devreye girmesi hedeflenmektedir.
Sunulan staj olanakları ile geleceğin bankacılarının yetişmesine destek
Ziraat Bankası 2014-2015 eğitim-öğretim döneminde 1.064 lise öğrencisi ile 23 üniversite öğrencisine Mesleki Beceri Eğitimi, 2.294 üniversite öğrencisine ise staj olanağı sağlanmıştır. 2015-2016 eğitim-öğretim döneminde ise 1.071 lise öğrencisi ile 24 üniversite öğrencisine Mesleki Beceri Eğitimi, 2.543 üniversite öğrencisine staj olanağı sağlanmıştır.
2015 unvanda yükselme sınavı
2015 yılı Unvanda Yükselme Sınavları Anadolu Üniversitesi işbirliği ile yapılmış olup, 5.083 personelimizin sınava katılımı sağlanmıştır.
2015 yılı Eğitim İstatistikleri aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.
Sınıf İçi Eğitim |
Eğitime Katılan Kişi Sayısı |
19.534 |
Toplam Personel Başına Düşen Ortalama Eğitim Saati |
16,41 |
Eğitime Katılan Personel Başına Düşen Ortalama Eğitim Saati |
20,55 |
E-Eğitime Katılım |
136.423 |
Eğitim Giderleri Toplamı/Son 3 Ay (TL) |
2.203.255 |
Eğitim Giderleri Toplamı/Yıllık (TL) |
4.965.495 |