Kıymetli paydaşlarımız,

2024 yılında küresel ekonominin gündeminde enflasyonun seyri ve gelişmiş Ülke merkez bankalarının politika faizlerini düşürmeleri ilk sırada yerini alsa da küresel ekonomiye etkileri itibarıyla jeopolitik riskler de yakından takip edilen konuların başında yer aldı. Küresel merkez bankalarının enflasyonla mücadelede önceki yıllarda başlattıkları faiz artışları ve parasal sıkılaştırma adımlarının gecikmeli etkileriyle enflasyon göstergelerinde iyileşmeler sağlandı. Küresel çapta jeopolitik risklerin ve emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların dezenflasyon sürecinde önemli risk unsuru olmaya devam etmesine karşın, arz koşullarındaki ılımlı seyir ve para politikalarındaki temkinli duruş, küresel çapta enflasyondaki yavaşlamayı destekleyen önemli unsurlar oldu. Bu çerçevede küresel merkez bankalarının, enflasyon görünümünde kaydedilen iyileşme kapsamında faiz indirimlerine başlamakla birlikte bu konuda temkinli bir yaklaşım sürdürmeyi tercih ettikleri görüldü.

Küresel bazda dalgalanmalara ve risklere karşın geçtiğimiz yıl boyunca Ülkemiz ekonomisinin daha sağlam bir yapıya ulaştırılması amacıyla uygulanan ekonomik program çerçevesinde olumlu sonuçlar alınmaya başlandığını görüyoruz. Ülkemiz Bankacılık Sektörü, ekonomik programa, düzenlemelere ve bilanço dengesine uygun olarak ekonomimizin ihtiyaç duyduğu finansmanı sağlamaya devam etmektedir.

Bankacılık sektörünün lider bankası olan Ziraat Bankası’nın aktif büyüklüğü 2024 yılında %42 oranında artış ile 5,4 trilyon TL’ye yaklaşmıştır. Aktif büyüklüğünün en büyük kalemi olan nakdi krediler ise 2,8 trilyon TL’yi aşmıştır. Nakdi kredilerin %85’ini oluşturan kurumsal krediler ağırlıklı olarak tarım, ihracat, yatırım, KOBİ gibi ekonomiye daha fazla katma değerde bulunan alanlara kullandırılmaktadır. Nakdi kredilerin yanı sıra 1 trilyon TL’yi aşan gayri nakdi kredilerle birlikte Bankamızın ekonomimize finansman katkısı 3,8 trilyon TL’yi aşmıştır.

Ekonominin dengeli ve istikrarlı büyümesinde önemli bir kalem olan ihracatın finansmanına odaklanan Bankamız bu alanda en fazla finansman katkısı veren banka konumundadır. İstihdamın ve üretimin önemli unsuru olan KOBİ’lere uygun koşullarda ürünlerle çözümler sunmaya devam ediyoruz.

Tarım sektörünün finansmanındaki değişmez liderliğimizle, 2024 yılında da üreticilerimizin ihtiyaçlarına yenilikçi çözümler sağladık. %70’in üzerinde pazar payımızla sektöre yön vererek, tarımsal kredi bakiyemizi 600 milyar TL’nin üzerine çıkardık ve böylelikle son beş yılda 9 katın üzerinde büyüme gerçekleştirerek Ülkemizin tarımsal üretimine önemli katkılar sunduk.

Ziraat Bankası olarak, tarımsal üretimin her aşamasında “tarladan sofraya” anlayışını benimseyerek, sektörün finansman ihtiyacını zamanında, uygun kredi modelleriyle ve kesintisiz biçimde karşılamayı sürdürüyoruz. Tarım sektörünün geleceğini güvence altına almak adına iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak, kuraklıkla mücadele etmek, biyolojik çeşitliliği korumak, kırsal kalkınmayı teşvik etmek ve tarımsal AR-GE çalışmalarına destek sağlamak gibi konuları bütünleşik bir bakış açısıyla ele alıyoruz.

Ayrıca, katma değerli tarım ürünlerinin ihracatını artırmak ve ithal ürünlere yönelik yerli üretimin teşvik edilmesi, tarımsal işletmelerde mekanizasyon ve ileri teknoloji kullanımının yaygınlaştırılması gibi alanlarda finansal çözümler sunuyoruz. Çiftçilerin ve tarımsal işletmelerin ürünlerini depolama, işleme, ambalajlama ve pazarlama süreçlerine yönelik finansman desteğimiz, öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır.

Tarımda gençlere ve kadınlara yönelik alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması ve tarım girişimciliğinin desteklenip geliştirilmesini, 2024 yılında da en öncelikli konularımız arasında konumlandırdık.

Sürdürülebilir tarımın finansmanına odaklanarak, tarımsal üretimde farkındalık düzeyinin artırılması, tarım ekosisteminin güçlendirilmesi, dijital tarım bankacılığı uygulamalarının yaygınlaştırılması için yenilikçi ürünler geliştiriyoruz. Aynı zamanda, basınçlı sulama sistemleri, lisanslı depoculuk ve soğuk hava deposu yatırımları gibi projelere sağladığımız kredi imkanlarıyla tarımsal üretimde verimliliği artırmayı ve ileri teknolojilerin kullanımını desteklemeyi temel önceliklerimiz arasında bulunduruyoruz.

Ülkemiz 2053 karbon nötr hedefi doğrultusunda yeşil dönüşüm sürecine aktif bir şekilde dâhil olmuştur. Türkiye’nin en büyük bankası olma gücünü elinde bulunduran Ziraat Bankası, aynı zamanda Ülke ekonomisinin en büyük dönüştürücü gücünü temsil etmektedir. Sorumlu bankacılık prensipleri doğrultusunda olumsuz çevresel ve sosyal etkileri azaltacak yatırımlara öncelik vererek sürdürülebilirliği önemseyen kararlı adımlar atmaktadır.

Bankamızın ürün çeşitliliğinin yanı sıra yurt içindeki iştiraklerimizle de müşterilerimizin farklı finansman ihtiyaçları etkin şekilde karşılanmaktadır. Katılım bankacılığı, portföy yönetimi, aracı kurum, bilgi teknolojileri, gayrimenkul ve girişim sermayesi yatırım ortaklığı alanlarındaki iştiraklerimize ödeme sistemleri ve dijital banka alanındaki iştiraklerimizi ekledik. Yakın zamanda finansal kiralama alanındaki iştirakimiz de faaliyet göstermeye başlayacak olup böylece ürün çeşitliliğinin yanı sıra, finans sisteminin diğer faaliyet alanlarında da çeşitliliği sağlayarak müşterilerimizin tüm finansal ihtiyaçlarına cevap veren bir finansal kuruluş olmayı hedefliyoruz.

Öte yandan, Bankamızın yurt dışı ağı Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Balkanlar’dan Kafkasya’ya, Afrika’dan Asya’ya 20 Ülkeye yayılmış durumdadır. Faaliyet gösterdiğimiz Ülkelerde etkinliğimizi sürekli arttırırken, Ülkemiz girişimcilerinin aktif olduğu ve potansiyeli yüksek olan yeni coğrafyalarda da hizmet ağımızı genişletmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda 2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’daki hizmet noktalarından sonra 2025 yılı başında Cezayir Şubemizin açılışını da tamamlayarak dünya genelindeki hizmet ağımıza bir Ülke daha ekledik.  En yaygın yurt dışı ağına sahip Türk Bankası olarak yüksek hizmet kalitemiz ve Ülke bazlı stratejilerimizle uyumlu olarak halihazırda 20 Ülkede 127 noktada bankacılık hizmeti sunuyoruz. 

Kredi süreçlerine verdiğimiz önem çerçevesinde takipteki kredi rasyosu %1,2 seviyesinde ve sektöre göre oldukça düşük seviyededir. Ayrıca takipteki kredilerin %68’ine karşılık ayrılmış olup risk oldukça düşük seviyeye indirilmiştir. 

Bilançonun ana fonlama kaynağı olan mevduatta tabana yaygın yapı korunurken TL mevduatın ağırlığı artırılmıştır. Kaynak yapısının çeşitlendirilmesi ve yurt içindeki finansman ihtiyacı için yurt dışından mevduat dışı kaynak sağlanmaktadır. 2024 yılında yurt dışından sağlanan kaynaklar 7,5 milyar USD artırılarak 18,5 milyar USD büyüklüğe ulaşmıştır.

1781 şube ve 7757 ATM ile en geniş hizmet ağına sahip olan ve 363 yerleşim yerinde tek banka olarak hizmet veren Ziraat Bankası, hizmet noktalarını müşteri memnuniyetini odağa alarak geliştirmeye devam ederken her zaman ve en kolay şekilde finansal hizmetlere ulaşımı mümkün kılmak üzere dijital bankacılık konusunda da yoğun bir şekilde yatırımlarına devam etmektedir. Ziraat Mobil, 23 milyonun üzerinde müşterinin aktif olarak kullandığı ve Türkiye’nin en fazla kullanılan mobil bankacılık uygulamasıdır. Ülkemizde banka dijital kanallarından gerçekleşen her beş işlemden biri Bankamızın dijital kanalları üzerinden gerçekleşmektedir. Bankamızdaki tüm işlemlerin %96’sı da şube dışı kanallarımızdan gerçekleşmekte olup dijital şubemiz Süper Şube'de 1 milyon 200 bin müşteri sayısına ulaşılmıştır. Farklı sektörlerden firmalarla iş birlikleri yapılarak bankacılık dışı ürün ve hizmetleri bireysel müşterimize avantajlarla sunmak üzere geliştirdiğimiz Süper Platform ve KOBİ’lerimizin dijitalleşme yolculuğuna eşlik eden Z-Dönüşüm Platformumuz zenginleştirilmiş içerikleriyle müşterilerimize hizmet vermeye devam etmektedir.

Bankamızın ödeme sistemleri boyutuyla da güçlü konumu devam etmekte olup, banka kartı ve üye işyeri alanlarındaki liderliği sürerken, kredi kartı pazarındaki artış trendi devam etmektedir.

Yurt içinde ve yurt dışında müşterilerimizin yanında olmaya hem kendimizi hem de müşterilerimizi geliştirmeye, ekonomimize daha fazla katma değer sunmaya yönelik verimlilik odaklı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Ülkemizin lider bankası olarak, özverili şekilde çalışmalarını sürdüren çalışma arkadaşlarımıza, bize değer katan iş ortaklarımıza ve müşterilerimize teşekkür ederim.

Alpaslan ÇAKAR
Genel Müdür