Kıymetli paydaşlarımız,

Küresel bazda 2024 yılının ikinci çeyreği, jeopolitik risklerin, seçimlerin, ekonomik büyüme göstergelerinin ve özellikle de enflasyonun seyrinin gündemde olduğu, merkez bankalarının da tüm gelişmeler çerçevesinde faiz indirimlerine yıl içerisinde başlayabilecekleri beklentileri ile tamamlandı. Genel olarak gelişmiş ülke ekonomilerinin büyüme hızları yavaş seyrini sürdürdü. ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası faiz oranını değiştirmese de Avrupa Merkez Bankası (ECB) küçük bir faiz indirimi yaptı. Bu farklılığa karşın her iki merkez bankası da dezenflasyon konusunda daha fazla güvenli olmadıkça temkinli olacaklarını açıkladı.

Ülkemizde uygulanan para ve maliye politikalarının olumlu sonuçlarını CDS, kredi notları, rezervler, yabancı sermaye akımı, cari denge gibi göstergelerde iyileşme olarak görmekteyiz. Küresel ekonomiye benzer şekilde dezenflasyon konusunda yılın ikinci yarısı için beklentiler daha olumlu yönde oluşmaktadır.

Bankacılık sektörü uygulanan para ve maliye politikaları ile uyumlu şekilde ekonomimize olan katkısını sürdürmektedir. Ziraat Bankası, ana fonlama kaynağı olan mevduatı özellikle yurt dışından sağladığı mevduat dışı kaynaklarla çeşitlendirmeyi, reel sektörün finansmanına odaklanarak tarım, ihracat, yatırım, istihdam, KOBİ alanlarını destekleyecek şekilde kredi ağırlıklı bilanço yapısını sürdürmektedir.

Ziraat Bankası’nın aktif toplamı 4,5 trilyon TL’yi aşmıştır. Aktiflerin yarısından fazlasını oluşturan nakdi krediler 2,3 trilyon TL seviyesindedir. Reel sektörün finansmanına odaklı kredi politikamızın sonucu olarak nakdi kredilerin %85’i kurumsal / ticari kredilerden oluşmaktadır. Kredilerimizin %65’i TL cinsi kredilerden oluşmakta ve bu kredilerin de %76’sı reel sektörün finansmanına yöneliktir.

Özellikli yeni ürünler tasarlayarak selektif alanların finansmanına öncelik tanıyoruz. Bu alanların başında tarımın finansmanı gelmektedir. Tarım sektöründe, bitkisel ve hayvansal üretim, su ürünleri ve arıcılık, modern ve güneş enerjili sulama sistemleri, tarımsal mekanizasyon, genç çiftçiler, kadın çiftçiler, kooperatifler, sözleşmeli üretim gibi tasarladığımız kredi paketleri ile tarımın her alanında etkin bir finansman sağlıyoruz. Tarımın finansmanına yönelik kredilerimiz 490 milyar TL seviyesine ulaşmış ve kredili müşteri sayısı 1 milyon kişiye yaklaşmıştır. Tarımsal kredilerimizin %30’u yatırım kredilerinden oluşmaktadır. Tarım ürünlerinde ithalatın azaltılarak yurt içinde üretimin teşvik edilmesi, mekanizasyonun ve tarımsal yatırımların artırılması, teknolojinin daha etkin kullanılması, tarım işletmelerinin ekonomik ölçeğe ulaştırılması yoluyla tarımın katma değerinin artırılmasını hedefliyoruz.

Tarımın dışında Ülkemiz için stratejik öneme sahip ihracatın finansmanı için destek paketlerini müşterilerimize sunduk. Ayrıca, kadınlara ve gençlere yönelik destek paketlerini de uygulamaya aldık.

Finansmanda ana kaynağımız mevduat olmakla birlikte mevduat dışı kaynaklar konusunda özellikle yurt dışından kaynak temin ederek bu kaynakları da reel sektörün finansmanında kullanmaktayız. Sendikasyon kredimizi %132 oranında yenilerken, 500 milyon USD sermaye benzeri tahvil ihracı gerçekleştirdik. Bunların dışında post finansman, yabancı para repo, yurt dışı bankalardan ikili anlaşmalar ve havale akımlarına dayalı program kapsamında da kaynak temin ederek yurt dışından sağladığımız kaynakların toplamını 15 milyar USD’ye ulaştırdık.

Her yerde finansal hizmetlere uygun ve kolay bir şekilde ulaşmayı mümkün kılmak üzere sektörün en yaygın şube ağına sahip bankası olarak bu alanlarda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Sektörün ATM ağı konusunda da lideri olan Bankamız, 6 banka ve PTT ATM’lerini tek çatı altında birleştiren “Türkiye’nin ATM Merkezi – TAM” ile çok daha fazla noktada müşterilerimize hizmet sunmaya başlamıştır. Dijital bankacılık ve ödeme sistemleri alanlarında yatırımlarımıza devam ediyoruz. Aktif dijital bankacılık müşteri sayımız 22,4 milyon kişiyi aşmış ve şube dışı finansal işlemlerin toplam içindeki payı yaklaşık %96,1’e ulaşmış durumdadır. Bankamızın dijital şubesi Süper Şube'de müşteri sayısı 1 milyona yaklaşmıştır. Banka kartı alanında lider banka konumumuzu devam ettiriyoruz. Üye işyeri ve kredi kartı pazar payımızı artırıyoruz.

Yurtdışında da en yaygın hizmet ağına sahip olan Bankamız, 160 yılı aşan köklü geçmişi ile Türkiye’nin yanı sıra 19 farklı ülkede 122 noktada yaklaşık 12 milyar USD yurtdışı aktif büyüklüğü ile faaliyet göstermektedir. Temmuz ayında faaliyete başlayan Mısır Temsilciliğimiz ile global hizmet ağını genişleten Bankamız, yakında faaliyete başlayacak olan Dubai Temsilciliğimiz ile Körfez bölgesindeki etkinliğini arttıracaktır.

Bankamız faaliyet gösterdiğimiz ülkeler ile Türkiye arasındaki karşılıklı yatırımların bir parçası olma ve dış ticaretin finansmanında etkinliğini artırma stratejisi doğrultusunda yeni coğrafyalarda bankacılık faaliyetlerine ilişkin çalışmalarına hızla devam etmektedir.

Yurt içi ve yurt dışı hizmet noktaları ve dijital bankacılık uygulamaları ile farklı finansal ihtiyaçlara uygun çözümleri sunmak, bunu verimlilik odaklı bir anlayışla gerçekleştirmek, müşterilerimizin hizmetlerimize her yerde kolaylıkla ulaşmasını sağlamak, müşteri memnuniyetini artırmak, ekonomimize en yüksek katma değeri sağlayacak şekilde temin ettiğimiz kaynakları doğru alanlara aktarmak hedefleriyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Alpaslan ÇAKAR
Genel Müdür