Türkiye Ekonomisi: Enflasyon Raporu
Enflasyon tahmini yukarı yönlü güncellendi.
TCMB, 2021 yıl sonu enflasyon tahminini %12,2 seviyesinden %14,1 (%12,2-%16 tahmin aralığı) seviyesine çekti. Enflasyon haziranda %17,5 seviyesinde bulunuyor, piyasa katılımcıları temmuz ayında enflasyonun elektrik ve doğal gaz zamlarıyla birlikte %18'in üzerine çıkmasını ve yaz ayları boyunca bu seviyelerde kalmasını beklemekte. TCMB, enflasyondaki bu yükselişin kısa vadeli geçici bir hareket olacağını vurgularken, yılın son çeyreğinde (özellikle kasım ayındaki bazla birlikte düşüş belirginleşebilir) enflasyonda belirgin bir düşüş bekliyor. (Güncel TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar yıl sonu için %15,64 seviyelerinde bir enflasyon beklemekte.)
TCMB, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini ise %7,5'den %7,8 seviyesine çekti (Orta noktası %7,8 olmak üzere %5,4-%10,2 tahmin aralığı).
TCMB, 2021 gıda enflasyonu tahminini %13'ten %15'e, ham petrol fiyatı tahminini de 64,4 USD'den 69,6 USD'ye yükseltti. Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları; çıktı açığı tahmini; gıda enflasyonu; elektrik ve doğal gaz zammının yansımalarıyla yönetilen/yönlendirilen fiyat ayarlamaları; enflasyon ana eğilimindeki artış 2021 yılı enflasyon tahminini yukarı çekti.
TCMB Başkanı Kavcıoğlu, faiz artırımı veya indirimi gibi ifadeleri olmadığını, para politikası kararlarını o güne kadar oluşmuş kapsamlı bir veri setini değerlendirerek aldıklarını belirtti. Enflasyon davranışlarının bozulduğunu, TCMB'nin bu konuda ticari odalar gibi diğer kurum ve kuruluşlarla eşgüdümünün gerekli olduğunu ve enflasyonla mücadelenin toplumsal mutabakatla yapılması gerektiğini belirtti. Yeni swap anlaşmaları için görüştükleri ülkeler bulunduğunu da söyledi. Kavcıoğlu, TL mevduatlarda stopaj indirimi uygulamasının çok büyük bir sürpriz olmazsa devam edeceğini belirtti.
İkinci çeyrekte büyümenin baz etkisiyle güçlü seyrettiğini ve yılın geri kalanında cari işlemler hesabında fazla verilmesini beklediklerini vurgularken, kısa vadeli dış borç istatistikleri başta olmak üzere, Türkiye'nin brüt dış borcu, uluslararası yatırım pozisyonu, firmaların döviz yükümlülükleriyle, ödemeler dengesi istatistiklerinde revizyon gerçekleştireceklerini ve 19 Ağustos'ta kısa vadeli dış borç istatistikleriyle birlikte kamuoyuyla paylaşmayı planladıklarını sözlerine ekledi.