Temmuz Ayı TCMB Beklenti Anketi: ''GSYH Tahmini Yatay, Yıl Sonu Enflasyon Beklentisi Tekrar Çift Hanede, Cari Açık Beklentilerinde Yukarı Yönlü Revize Sürüyor'




Temmuz ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, anket katılımcılarının, kredilerin desteğiyle toparlanan iç talep ve zayıf turizm gelirleri ile birlikte cari açık tahminlerinde yukarı yönlü revize gerçekleştirdikleri, son 3 aydır GSYH tahminlerini ise korudukları gözleniyor. Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesi ve TCMB'nin çekirdek enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü eğilim vurgusu sonrası enflasyon beklentilerinde de kısmi bozulma gözleniyor. 

41.png 

  • Her ne kadar geçen hafta Merkez Bankası yatırımcı sunumunda salgının etkilerinin kalıcı olmadığına vurgu yapsa da anket katılımcıları salgının etkilerini cari açık ve enflasyon üzerine yansıtmaya devam ediyor.
  • Salgın sonrası yeni faaliyete başlayan sektörlerin birim maliyetlerindeki artışı fiyatlara yansıtmalarının etkisiyle haziran ayında enflasyonda beklentilerin üzerinde bir yükseliş görmüştük. Bu doğrultuda anket katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentisini %9,54 seviyesinden %10,22'ye çıkarmış. TCMB Beklenti anketine göre önümüzdeki 3 ayın aylık enflasyon beklentisini göz önüne aldığımızda yaz aylarında yıllık enflasyonun tek haneye gerilemesi beklenmiyor, ancak beklentiler haziran ayında enflasyonda tepe noktayı gördüğümüzü teyit ediyor. 
     
  • Yıl sonunda cari dengenin 14,6 milyar USD açık vermesi bekleniyor. Nisan ayındaki beklenti anketinde cari dengenin bu sene 6 milyar USD civarı açık vermesi bekleniyordu, ancak turizm ve ihracat gelirlerindeki keskin düşüş ve toparlanan ithalat yukarı yönlü riskleri gündeme getirdi. Neticede cari denge görünümünde önümüzdeki süreçte birçok faktör etkili olacak. Kredilerin desteğiyle güçlü toparlanan iç talebin ithalata ve bazı ürünlerdeki gümrük artışının talep kısmına yansıması ithalatın hızında belirleyici olacak. Önümüzdeki süreçte turizm gelirlerinin zayıflığını sürdürmesi bununla birlikte başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki ılımlı seviyelerin korunması ve TL'nin rekabetçi seviyeleri cari denge görünümünü destekleyecek.
  • PPK toplantısı 23 Temmuz'da gerçekleşecek. Anket katılımcıları bu toplantıda politika faizinde bir değişiklik beklemiyor. 3 aylık dönemde ise 25 baz puan civarında bir faiz indirimi olası görünüyor. Yılın üçüncü Enflasyon Raporu ise 29 Temmuz'da TCMB Başkanı'nın sunumuyla paylaşılacak. Enflasyon tahminindeki olası güncellemeler faiz tarafında sınırlı alanı kalan Merkez Bankası'nın para politikası hakkında da ipucu verebilir.
  • GSYH tahmini, zayıf dış talebe karşın olumlu gelen iç talebe ilişkin öncü göstergelerin desteğiyle yatay seyretmeye devam ediyor. Son 3 aydır anket katılımcıları bu sene %1,3 civarında bir daralma beklemekte. Temmuz ayı beklenti anketinde gelecek sene ise %4,65 civarında bir büyüme mümkün görünmekte.
     
  • Son zamanlarda stabil seyreden kur ve olası swap anlaşmaları beklentileriyle anket katılımcılarının kur beklentileri de görece yatay seyretmekte, bu sene için USD/TL kurunda 7,02 seviyelerinde bir kapanış beklenmekte. 
42.png

Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?

Haziran ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 64 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.​

44.png​​