Temmuz Ayı Merkez Bankası Faiz Kararı: ''Faiz sabit bırakılırken, enflasyon tahmini üzerinde yukarı yönlü risklerin varlığına dikkat çekilmekte.''


Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini beklentiler doğrultusunda %8,25 seviyesinde sabit bıraktı. Merkez Bankası geçen toplantıda ardı ardına 9. faiz indirimi ardından faizleri sabit bırakmıştı, bugünkü toplantısında da faizin sabit bırakılmasına karar verdi. Faizin sabit tutulmasının çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerindeki bir miktar yükselişe bağlandığı görülmekte ve yılın ikinci yarısında dezenflasyonist etkilerin belirginleşeceğine fakat enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü risklerin varlığına da dikkat çekilmekte. Ekonomide mayıs ayında başlayan toparlanmanın güç kazanması TCMB'nin, faiz indirimine ara vermesi açısından destekleyici bir faktör oldu.​

Dikkat Çeken Noktalar:

- Bir önceki karar metnine benzer şekilde küresel ekonomide kısmi toparlanma sinyallerine vurgu yapılmakta. Belirsizliklerin ve ülkelerin genişlemeci adımlara devam ettiği belirtilmekte.

- İktisadi faaliyetteki kademeli normalleşme adımlarıyla birlikte mayıs ayında başlayan toparlanmanın güç kazandığı vurgulanmakta.

- Normalleşmeyle birlikte mal ihracatında görülen toparlanma ve emtia fiyatlarının düşük seviyelerinin önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini desteklemesinin beklendiği ifade edilmekte. Turizmdeki zayıflık beklentisi sürmekle birlikte kısmi seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla kısmi toparlanma beklenmekte.

- Toplam talebin sınırlayıcı etkisine rağmen salgına bağlı birim maliyet artışlarının çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerini arttırdığı ifadesi devam etmekte. Emtia fiyatlarının enflasyonu sınırlamaya devam ettiği, gıda fiyatlarının dönemsel ve salgına özgü koşullar nedeniyle arttığı, arz yönlü unsurların ekonomik normalleşme ile ortadan kalkacağı ki hizmet fiyatlarındaki artışların yavaşlamaya başladığı buna kanıt olarak gösterilmekte. Yılın ikinci yarısında dezenflasyonist etkilerin baskın hale geleceği belirtilmekle birlikte bir önceki metinden farklı olarak enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü risklere dikkat çekilmekte

Karar metninde faiz indirimlerinin sonuna geldiğimize dair bir ibare görmüyoruz fakat bir önceki metne göre enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü risklerin varlığına dikkat çekilmekte. Bundan dolayı bir sonraki enflasyon raporunda kısmi yukarı yönlü revize gelmesi muhtemel gözükmekte. “Yukarı yönlü risklerin varlığı" ifadesi ile faiz indiriminde alanın daraldığı anlaşılmakta.

- Yılın üçüncü Enflasyon Raporu ise 29 Temmuz'da TCMB Başkanı'nın sunumuyla paylaşılacak. Enflasyon tahminindeki olası güncellemeler faiz tarafında sınırlı alanı kalan Merkez Bankası'nın para politikası hakkında da ipucu verebilir. Faiz kararlarının yanı sıra önümüzdeki dönemde küresel merkez bankaları ile TCMB'nin kurabileceği swap hattına dair gelişmeleri izlemeye devam edeceğiz.​

11.pngKırmızı kutular, faizlerde değişiklik yapılan toplantıları göstermektedir. ​

TCMB Beklenti Anketi'nde temmuz ayı sonuçlarına göre anket katılımcılarının yıl sonu enflasyon beklentisi, 68 baz puan yükselerek %10,22 seviyesine çıkmıştı. TCMB Beklenti anketine göre önümüzdeki 3 ayın aylık enflasyon beklentisini göz önüne aldığımızda yaz aylarında yıllık enflasyonun tek haneye gerilemesi beklenmiyor, ancak beklentiler haziran ayında enflasyonda tepe noktayı gördüğümüzü teyit ediyor.

-Merkez Bankası'nın yakından izlediği 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerine bakıldığında ise, anket katılımcılarının 12 ay sonrasının enflasyon beklentisi 30 baz puanlık yükselişle %9,33 seviyesine yükselirken, 24 ay sonrasının enflasyon beklentisi ise yatay kalarak %8,38 seviyesinde gerçekleşti.

- Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini ise %7,4 seviyesinde bulunuyor. Enflasyon tahminindeki “yukarı yönlü risklerin varlığı" ifadesi nedeniyle  29 Temmuz'da yayınlanacak enflasyon raporunda yukarı yönlü kısmi revizeler görebiliriz.

- TCMB Beklenti anketinde, anket katılımcıları temmuz ayı TÜFE'nin aylık olarak %0,61 seviyesinde gerçekleşmesini beklemekte. Enflasyon bu seviyede gerçekleşir ise yıllık enflasyon temmuz ayında %12,62'dan %11,79'a inecek.​

Şekil 1: Enflasyon Beklentilerinin Gelişimi

12.pngKaynak: TCMB Beklenti Anketi​

Şekil 2. Çekirdek enflasyon yönünü hafif yukarı çevirdi.

13.png 

Kaynak: TÜİK

Merkez Bankası'nın vurguladığı üzere, yakın dönemde  uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkı yaptığı görülmekte. Temmuz ayına ilişkin tüketime ve üretime dair öncü göstergelere baktığımızda toparlanmanın hız kazandığını ve salgın öncesi seviyeyi geçmekte olduğunu görmekteyiz. Temmuz ayında kredilerde güçlü seyir sürmekte. Kredilerin büyüme hızına bakıldığında salgın öncesine göre kredi yıllık artış hızı 2 kat büyüdü.Bütün bu gelişmeler ise ''V tipi'' bir toparlanmanın olası olabileceğine yönelik sinyal veriyor. 

Şekil 3. Elektrik tüketimi salgın öncesi seviyeleri geçerek üretime dair iyi sinyaller vermekte.

14.pngKaynak: TCMB

Şekil 4. TCMB banka ve kredi kartı harcamaları verisi salgın öncesi seviyeleri geçerek iç talepte canlanma olduğunu göstermekte.

15.pngKaynak: TCMB

Şekil 5.Krediler salgın sonrası büyüme eğilimini devam ettirmekte.

16.pngKaynak: BDDK​

Merkez Bankası, mal ihracatındaki toparlanmaya da ek vurgu yapmış.

-Temmuz ayının ilk 22 gününe ait gerçekleşen ihracat rakamlarını görebiliyoruz. Buna göre 1-22 Temmuz tarihleri arasında ihracat 9,2 milyar USD gerçekleşti. Ayın geri kalanını ortalama olarak hesapladığımızda ise ihracatın 13-14 milyar USD'ye çıkması beklenebilir ki Ticaret Bakanlığı haziran ayı geçici verilerine göre ihracat 13,47 milyar USD gerçekleşti ve bu durum haziran ayındaki ivmelenmenin devam ettiğini göstermekte.

17.png