Temmuz Ayı Bütçe Dengesi:''Bütçe Açığında Genişleme, Emsal Ülkelere Nazaran Sınırlı Olsa da Sürüyor.''

​​​


Türkiye Ekonomisi: Temmuz Ayı Bütçe Dengesi 

Bütçe açığında genişleme emsal ülkelere nazaran sınırlı olsa da sürüyor.

Bütçe dengesi, temmuz ayında 29,7 milyar TL açık verdi, salgının etkilerinin belirgin hissedildiği mart ve nisan ayında bütçe dengesi ortalama 43,7 milyar TL açık vermişti. Salgın nedeniyle artan harcamalar ve azalan gelirlerle birlikte yılın ilk 7 ayındaki bütçe açığı 139 milyar TL'ye ulaştı ve YEP'teki 138,9 milyar TL'lik bütçe açığı öngörüsünü aştı.​

Şekil 1. Bütçe açığı/GSYH oranı %5'e doğru hareket ediyor*.

42.png 

*Temmuz ayı bütçe açığı/GSYH oranında, GSYH 1. çeyrek gerçekleşme verisi kullanılmıştır.     

 Hatırda Kalması Gerekenler

Geçen sene temmuz ayında TCMB ihtiyat akçesinin transferiyle bütçe fazla vermişti. Kümülatif toplamdan Temmuz 2019’un çıkmasıyla birlikte 12 aylık kümülatif bütçe açığı, 154,5 milyar TL’den 194,2 milyar TL’ye  yükseldi. Bütçe  açığının GSYH’ye oranı ise %3,5 seviyesinden %4,4 seviyesine hızlandı. 2009 yılında bütçe açığı/GSYH oranı %5,6 seviyesine kadar genişlemişti.

Temmuz ayında vergi gelirleri,​ güçlü iç toparlanma eşliğinde yıllık %30 artış kaydetti. Tek seferlik gelir diye tabir edilen ve geçen sene TCMB transferiyle güçlü artış sergileyen diğer gelirler bu sene ılımlı bir görünüm sergileyerek toplam  gelirlerin yıllık %7,4 düşmesine neden oldu.

Kurban Bayramı ikramiye ödemeleri ve sosyal yardım ve transferler kaynaklı cari transferlerdeki belirgin artışla toplam harcamalar, temmuz ayında yıllık %39 artışla, salgınla birlikte harcamaların en belirgin arttığı nisan ayındaki %42’lik güçlü  artışa yaklaştı.

Bu sene bütçe dengesinden ziyade istihdam ve salgından etkilenen sektörleri desteklemenin öncelik olması sebebiyle daha geniş bütçe açığına tolerans gösterileceği gözleniyor. İç talepteki toparlanmanın gücü ve salgının gidişatı bütçedeki  genişlemeyi belirleyecektir. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da bu sene %5-6 bandında bir bütçe açığı/GSYH oranının mümkün olabileceğini değerlendirmekte. Gelecek sene büyümenin potansiyeline yönelimiyle birlikte vergi gelirlerindeki toparlanma bütçe dengesini destekleyecektir. ​

43.png 

44.png