Yabancı yatırımcılar, 23 Kasım'la biten haftada hem hisse senedinde hem de DİBS/tahvil tarafında alım yönlü hareket etti.
Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 16-23 Kasım haftasında USD 46 milyon hisse senedi ve repo hariç DİBS tarafında USD 76 milyon tutarında alış gerçekleştirdi. Böylece yabancı yatırımcılar, hisse senedi piyasasında son üç haftada alım yönlü işlemlerle toplam USD 247 milyonluk sermaye girişi gerçekleştirmiş oldu. Kasım ayı başından bu yana repo hariç DİBS tarafında da USD 372 milyonluk alım yapılmış durumda.
Fed'in faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıldığını işaret eden açıklamaları, 2019 yılında daha güvercin bir Fed görebileceğimize işaret ediyor. Bu durum ise gelişmekte olan ülkelere sermaye akımında sert bir değişim gözlemlenmeyeceğine referans verebilir. Neticede 19 Aralık'taki Fed toplantısında 2019 yılında öngörülen 3 faiz artışının 2 veya 1 faiz artışına düşürülmesi GOÜ'lere yönelik sermaye akımını destekleyici bir faktör olarak öne çıkıyor.
Şekil 1: Haftalık Bazda Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye)
Kaynak: TCMB, Ziraat
15 Ağustos'ta yakın dönemin tepe noktası olan %28,27 seviyesine kadar yükselen 2 yıllık gösterge kağıt faizi, kurun 5,15 seviyelerine gerilediği şu günlerde bono piyasasına gerçekleşen girişlerle 8 puanın üzerinde düşüş kaydederek %19,9'larda seyrediyor.
Yurtiçinde yılbaşından bu yana toplamda USD 19 milyonluk net sermaye girişi gözlenmekte.
•Repo hariç DİBS tarafında yaklaşık USD 1,1 milyarlık alıma karşın
•Hisse senedinden USD 1,1 milyarlık sermaye çıkışı gözlenmekte.
Bu durumda net sermaye girişinin çok sınırlı olmasını sağlıyor.
Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 18,5 milyar ve hisse senedi portföyü ise USD 29,6 milyar seviyesinde bulunuyor. Kasım ayı başında ise stoklar sırasıyla USD 16,3 milyar ve USD 28,1 milyardı.
Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 18,2 milyar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, kasım ayı başında yaklaşık USD 16 milyardı.
Şekil 2: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge
Endeksinin Değişimi Şekil 5: DİBS'teki Yabancı Payı
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 6: Sermaye Hareketleri (13 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Şekil 4: Haftalık Bazda Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 7: Sermaye Hareketleri (52 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat