14 – 21 Eylül haftasında tahvil piyasasından çıkışa karşın 22 Haziran'dan bu yana en yüksek şekilde hisse senedi piyasasına giriş oldu. 20 Eylül'de açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında bankacılık sektöründeki olası sorunlara yönelik güven verilmesiyle, bankacılık endeksine güçlü alım gelmişti. Bankacılık endeksi geçen hafta 5 günlük süreçte %6,9 yükselmişti. Bu hafta başından bu yana da bankacılık endeksi %2,5 primli.
• Eylül ayının ilk iki haftasında USD 207 milyonluk repo hariç DİBS çıkışı ardından eylül ayının üçüncü haftasında tahvil piyasasından çıkış USD 118 milyon oldu.
• Yabancı yatırımcılar, eylül ayının ikinci haftasında USD 60 milyon hisse senedi satışının ardından, 14 – 21 Eylül tarihleri arasında alıma yöneldi. yurtiçinde USD 138 milyon hisse senedi satın aldı. Söz konusu hisse alım miktarı, son 13 haftanın en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti.
Öte yandan, Fed'in dünkü faiz toplantısında sıkılaştırma planında değişiklik yapmaması ve gelişmekte olan ülkelerin de dikkate alınarak faiz artışlarının kademeli bir şekilde yapılacağını belirtmesi GOÜ kurları için olumlu algılandı. Bu durumun, TL ve diğer GOÜ kurlarını destekleyerek bu ülke varlıklarını pozitif yönde etkileyebileceğini gözlemleyebiliriz.
Yurtiçinde yılbaşından bu yana toplamda USD 1,1 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte. Yabancıların çıkışının tamamına yakınının hisse senedi piyasasından olduğu görülüyor. Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan çıkış USD 1,13 milyar seviyesinde. Yılbaşından bu yana DİBS tarafında görülen çıkış ise sadece USD 2 milyon seviyesinde gözlenmekte.
•Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 13,5 milyar ve hisse senedi USD 26,2 milyar seviyesinde bulunuyor. Ağustos ayı başında DİBS stoku USD 19 milyar, hisse senedi stoku USD 32 milyar civarındaydı. 2018 yılının başında ise stoklar sırasıyla USD 31 milyar ve USD 53 milyardı.
•Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 12,9 milyar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, ağustos ayında USD 17 milyardı.
Şekil 1: Hisse senedi piyasasına sermaye girişi/çıkışı ve BIST 100 endeksinin gelişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat.
Şekil 2: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi Şekil 4: DİBS'teki Yabancı Payı
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 5: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat