Yabancı yatırımcılar, 14 Aralık'la biten haftada hem hisse senedinde, hem de DİBS/tahvil tarafında satış yönlü hareket etti.
Ağustos ayındaki spekülatif atak ardından hisse senedi ve tahvil piyasasında yabancı payı yükseliyor.
Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 7-14 Aralık haftasında USD 70 milyon hisse senedi satışı gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise USD 64,1 milyon tutarında satışında bulundu. Söz konusu piyasalardan toplam sermaye çıkışı yaklaşık USD 134 milyon seviyesinde gerçekleşti.
Hisse senedi tarafında, temmuz ayı sonunda %61,4 seviyesine kadar gerileyen yabancı payları, 6 Aralık itibarıyla %63,4 seviyelerinde bulunuyor. Tahvil tarafında ağustos ayı ortalarında %14 seviyelerindeki yabancı payının ise, 14 Aralık haftasında %15,3 seviyelerinde seyrettiği gözlenmekte.
Şekil 1: Yabancı paylarının hisse senedi ve tahvil piyasasında gelişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat.
14 Aralık haftasında 2, 5 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin faizlerinde sırasıyla haftalık bazda 104, 116 ve 74 baz puanlık artış gerçekleşti ve tahviller ilgili haftayı %21,35, %18,49 ve %17,96 seviyelerinden tamamladı. İlgili haftada BİST 100 endeksinde ise %3,4 oranında gerileme yaşandı.
Yurtiçinde yılbaşından bu yana toplamda USD 224 milyonluk net sermaye çıkışı gözlenmekte. Bu kapsamda, yabancıların hisse senedi piyasasında çıkış tarafında olduğu görülüyor. Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan çıkış USD 1,12 milyar seviyesinde. Yılbaşından bu yana yabancıların DİBS tarafında ise giriş yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, yılbaşından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 890 milyon seviyesinde alım yaptığı gözlenmekte.
•Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 17,8 milyar ve hisse senedi portföyü ise USD 28,7 milyar seviyesinde bulunuyor. Aralık ayı başında ise stoklar sırasıyla USD 18,3 milyar ve USD 29,7 milyardı.
•Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 17,5 milyar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, aralık ayı başında yaklaşık USD 18 milyardı.
Şekil 2: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi Şekil 5: Haftalık Bazda Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 6: Sermaye Hareketleri (13 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Şekil 4: Haftalık Bazda Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 7: Sermaye Hareketleri (52 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat