Yabancı yatırımcılar, 11 Ocak'la biten haftada hisse senedinde alım tarafında yer alırken, DİBS/tahvil tarafında ise satış yönlü hareket etti.
Söz konusu piyasalardan toplam yabancı sermaye çıkışı yaklaşık USD 26 milyon seviyesiyle sınırlı tutarda gerçekleşti.
Yabancı yatırımcılar, yurtiçinde 4 - 11 Ocak haftasında USD 115 milyon tutarında hisse senedi alımı gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise USD 141 milyon tutarında satışta bulundu.
Yurtiçinde 2019 yılı başından bu yana (4 – 11 Ocak haftalarında) toplamda USD 211 milyonluk net sermaye çıkışı gözlenmekte. Bu kapsamda, yabancıların hisse senedi piyasasında alım tarafında olduğu görülüyor. Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan giriş USD 32 milyon seviyesinde. Yılbaşından bu yana yabancıların DİBS tarafında ise çıkış yönlü olduğu gözleniyor. Yabancıların, yılbaşından bu yana repo hariç DİBS tarafında USD 243 milyon seviyesinde satış yaptığı gözlenmekte.
Şekil 1: Haftalık Bazda Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye)
Kaynak: TCMB, Ziraat.
Özellikle, TCMB'nin bu hafta gerçekleşen ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini %24 seviyesinde sabit tutarken, karar metninde, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini belirtmesi ve enflasyondaki iyileşmeye bağlı olarak ileriki dönemde olası faiz indirimine ilişkin yönlendirme yapmaması sonrasında TL'deki değer kazancının belirginleştiği gözlendi.
Bu kapsamda, yurtiçi piyasalarda artan iyimserlikle hisse senetleri piyasasında alımlar bankacılık hisseleri öncülüğünde hızlandı. BIST 100 endeksi bugün itibarıyla ardı ardına 11. günlük yükselişini kaydetmeye yönelmiş durumda bulunuyor. Bankacılık endeksinin ise ardı ardına altıncı günde yükselerek Ocak 2018'den bu yana görülen en uzun yükseliş serisini oluşturduğu gözlenmekte.
Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 17,4 milyar ve hisse senedi portföyü ise USD 28,8 milyar seviyesinde bulunuyor. 2019 yılı ocak ayı başında ise stoklar sırasıyla USD 17,7 milyar ve USD 27,7 milyardı.
Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 17,1 milyar seviyesinde bulunuyor. Bu tutar, 2019 yılı ocak ayı başında ise yaklaşık USD 17,4 milyardı.
Şekil 2: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi Şekil 5: DİBS'teki Yabancı Payı
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye) Şekil 6: Sermaye Hareketleri (13 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Şekil 4: Repo Hariç DİBS (USD Milyon) (Türkiye) Şekil 7: Sermaye Hareketleri (52 Haftalık Birikimli Değişim, USD Milyon)
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat