Eylül ayının ilk haftasında (31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında) tahvil piyasasından çıkış devam etti. Ağustos ayında USD 190 milyonluk repo hariç DİBS çıkışı ardından eylül ayının ilk haftasında tahvil piyasasından çıkış USD 130 milyon oldu.
Yabancı yatırımcılar, 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında yurtiçinde USD 5 milyon hisse senedi satın aldı.
BIST 100 endeksi, eylülün ilk haftasında %0,6 artmıştı. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi ise ilgili haftada sırasıyla 13,154 ve 221 baz puan düşmüştü. Merkez Bankası'nın enflasyon verisi ardından ek sıkılaştırmaya gidebileceği beklentisi faizleri düşürmüştü.
Merkez Bankası'nın dünkü güçlü faiz artırımı ardından TL'deki oynaklığın azalacağı ve enflasyon beklentilerinin iyileşeceği beklentisiyle başta bankacılık endeksi kaynaklı olmak üzere BIST 100 endeksine alım geldiğini görüyoruz. Gelecek hafta 20 Eylül'de açıklanacak OVP ile birlikte TL varlıklardaki güçlenmenin daha hız kazandığını gözlemleyebiliriz.
Yurtiçinde yılbaşından bu yana toplamda USD 1 milyarlık net sermaye çıkışı gözlenmekte. Yabancıların çıkışının ağırlıklı olarak hisse senedi piyasasından olduğu görülüyor. Yılbaşından itibaren hisse senedinden kaynaklanan çıkış USD 1,2 milyar seviyesinde. Yılbaşından bu yana DİBS tarafına ise USD 192 milyonluk bir giriş gözlenmekte.
•Yabancı yatırımcıların toplam DİBS portföyü ise USD 12,6 milyar ve hisse senedi USD 24,8 milyar seviyesinde bulunuyor. Haziran ayı başında DİBS stoku USD 25 milyar, hisse senedi stoku USD 38 milyardı.
•Repo hariç toplam DİBS stoku ise yaklaşık USD 11,9 milyar seviyesinde bulunuyor. Haziran ayında USD 23 milyardı.
Şekil 1: Hisse senedi piyasasına sermaye girişi/çıkışı ve BIST 100 endeksinin gelişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat.
Şekil 2: Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları (Türkiye)
Kaynak: TCMB, Ziraat
Şekil 4: DİBS'teki Yabancı Payı
Kaynak: TCMB, MKK, Ziraat
Şekil 5: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi
Kaynak: TCMB, Ziraat