15-22 Haziran haftasında gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışına karşın Türkiye hisse senedi ve tahvil piyasalarına seçim öncesinde sermaye girişi oldu (Şekil 1).
Şekil 1: Gelişmekte olan ülkelere toplam sermaye akımı (USD Milyar)
Kaynak: IIF, Ziraat
Geçtiğimiz hafta Çin-ABD ticaret gerilimiyle IIF verilerine göre gelişmekte olan ülkelerden USD 7,1 milyarlık sermaye çıkışı gözlendi. Bu çıkış miktarı 9 Şubat haftasından bu yana en yüksek çıkış.
Bu hafta en çok değer kazanan borsalar
İçerisinde bulunduğumuz haftada da ticaret gerilimlerinin sürmesi özellikle hisse senedi piyasalarını baskı altında bıraktı. Ticaret gerilimiyle birlikte Çin borsası-Şangay endeksi yılın başından bu yana %14 değer kaybetmiş durumda. Yurtiçi piyasalar ise emsallerinden bu hafta pozitif ayrıştı. BIST 100 endeksi raporun yazıldığı saat 12.30 civarı %2,5 kazançlı ve haftanın dünya genelinde en çok primlenen borsası oldu. BIST 100’ü Brezilya borsası %2,4 primle takip ediyor. Haftanın en çok değer kaybedenleri ise IMF’den yardım alan ama %13 kayıpla hala satış baskısında olan Arjantin borsası oldu. Çin borsalarının haftalık kaybı da %2,3 gerçekleşti.
Yurtiçine döndüğümüzde 15-22 Haziran haftasında yurtdışı yerleşikler, USD 225 milyon hisse senedi ve USD 186 milyon repo hariç DİBS (tahvil) satın aldı.
Yılbaşından bu yana toplamda USD 424 milyonluk net sermaye çıkışı gözlenmekte. USD 154 milyon repo hariç DİBS tarafında giriş ve USD 579 milyon hisse senedi tarafında çıkış mevcut.
Şekil 2:Hisse Senedi Sermaye Akımları ve BIST Gösterge Endeksinin Değişimi
Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat
Şekil 3: Yıllar Bazında Sermaye Giriş/Çıkışları
Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat
Borsada da yabancı yatırımcı payları Haziran ayında %63,4-64,3 aralığında bulunmakta.
Şekil 4: Hisse senedi piyasasındaki yabancı payı
Kaynak: TCMB, MKK, Bloomberg, Ziraat
Şekil 5: DİBS'teki Yabancı Payı
Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat
Tahvil piyasasında yabancı payları %16,7 seviyesinde bulunuyor.
Şekil 6: Sermaye Hareketlerinin Tarihsel Gelişimi
Kaynak: TCMB, Bloomberg, Ziraat