Yılın ilk TCMB Beklenti Anketi'nde, anket katılımcılarının 2021 yılı için büyüme beklentisi bir önceki aya göre yukarı çekilmekte. TCMB'nin sıkılaştırıcı para politikalarına rağmen aşılama sürecinin başlamasının da olumlu etkisiyle bu sene büyüme beklentisi %3,82'den %3,91'e çekilmiş. 2021 yılı için büyüme tahminindeki artışla cari açık tahmini de yukarı çekilirken, ayrıca 2021 için kur beklentileri de aşağı yönlü revize edilmiş. Enflasyon beklentilerinde önceki aya göre kısa vadede yukarı, orta ve uzun vadede ise aşağı yönlü hareket görmekteyiz. Beklentiler TCMB'nin en erken yılın ikinci çeyreğinde faiz indirimlerine başlaması ve TCMB'nin makul bir reel faiz vermeye devam etmesi yönünde şekillenmekte.
- Kısa vadeli enflasyon beklentilerinde hafif yukarı yönlü revize, 2021 yıl sonu enflasyon beklentisinde ise yukarı yönlü hareket görmekteyiz. Yıl sonu enflasyon tahmini bir önceki aya göre 31 baz puan artarak %11,15'e çekilmiş. TCMB'nin 2021 yıl sonu için öngörüsü ise %9,4. Olumlu bir nokta olarak ise TCMB'nin enflasyonla kararlılıkla mücadele edeceğini belirtmesiyle ve ekonomide reform vurgusu ile orta ve uzun vadeli enflasyon beklentilerinde düşüş görmekteyiz. Bu sene için TCMB'nin de dikkat çektiği üzere piyasa katılımcıları yıl sonu enflasyon beklentilerini artırırken gıda başta olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarındaki artışı dikkate almış gözüküyor fakat kurdaki beklentilerin düşmesi ile kur geçişkenliğinin azalmasıyla ve geçen seneye göre ılımlı seyredecek iç taleple birlikte daha düşük enflasyon rakamları görülebilir. Yılın ilk enflasyon raporu 28 Ocak'ta yayınlanacak. Burada da TCMB'nin varsayımlarındaki ve tahminlerindeki herhangi bir değişiklik piyasa tarafından dikkatlice takip edilecektir.
- TCMB Başkanı Naci Ağbal, 2021 yılına ilişkin sıkı para politikası ve enflasyonla mücadele vurgusu yaparken, gerekirse parasal duruşlarını daha da sıkılaştırabileceklerini ifade etmişti. Anket katılımcıları da bir müddet daha sıkı para politikası duruşunun devam edeceğini öngörmekte. Piyasa katılımcıları gelecek 3 ay içinde politika faizinde değişim beklememekte. Katılımcılar enflasyonun nisan gibi tepe noktasına ulaştıktan sonra düşme eğilimine gireceği varsayımına dayanarak gelecek 6 aylık süreçte politika faizinin 108 baz puan düşebileceğini öngörmekte. Ayrıca dikkat çekici bir nokta olarak beklentiler TCMB'nin reel faiz vermeye devam edeceği yönünde ki bu durum son dönemlerde gördüğümüz TL varlıklara olan ilginin devam etmesine katkıda bulunacaktır.
- Yıl sonu büyüme beklentisinin artmasıyla uyumlu olarak cari açık beklentisi de bir önceki aya göre revize edilerek 22,4 milyar USD'den 24 milyar USD'ye çıkarılmış. Burada büyüme beklentisinin yanı sıra artan enerji fiyatları da faktör olmuş olabilir. Geçen sene salgın nedeniyle cari fazladan cari açığa yönelmiştik. Bunda temel etken salgın nedeniyle turizm faaliyetlerinin neredeyse durmasıyla azalan net hizmet gelirleriydi. Bu sene için küresel aşılanma sürecinin başlaması net hizmet gelirlerini olumlu etkileyebilecekken, mutasyona uğramış koronavirüs vaka sayısındaki artış halen belirsizlik yaratmaya devam etmekte. İhracat açısından ise salgına rağmen iyi performans gösterildi, bu sene için de ihracattaki pozitif görünümün devam etmesi beklenmekte. Salgın sonrası artan altın talebi ile artan ithalat rakamlarının, bu sene sıkılaşma ile azalan iç talep ve yeni dönem politika adımları ile yavaşlayacağını öngörmekteyiz. Diğer benzer ülkelere göre daha fazla olan reel faiz beklentisi ile TL varlıklara portföy akımlarının da artarak cari dengenin finansmanına katkı sunabileceğini düşünmekteyiz.
- Sanayi üretiminin kasım ayı verisi beklentilerden güçlü açıklanarak ekonomik toparlanmanın dördüncü çeyrekte de devam ettiğini göstermişti. Finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve aralık ayında alınan kamu sağlığı tedbirlerine rağmen büyümenin geçtiğimiz sene için %1 ve üzerinde gerçekleşmesini beklemekteyiz. Bu sene içinse TCMB'nin finansal koşulları sıkılaştırıcı adımlarının yanında, Avrupa'da pandemiye karşı alınan kısıtlayıcı önlemlerin artması özellikle ilk çeyrekte büyümenin hız kesmesine neden olabilir, ayrıca iç talep yıl boyunca geçtiğimiz seneye göre daha sınırlı katkı verecektir fakat küresel ölçekteki devasa teşviklerle artacak olan küresel likiditenin reform adımları ve vurgusuyla TL varlıklara yönelebileceğini düşünmekteyiz. Küresel ölçekteki aşılanma süreci ile kamu sağlığına yönelik kısıtlamaların da azalmasıyla geçtiğimiz seneye göre turizmin başta olmak üzere hizmet sektörünün büyüme olumlu katkı vermesini beklemekteyiz. Ayrıca büyüme görünümünün sadece iç talep kaynaklı değil turizm, ihracat gibi unsurların devreye girmesiyle daha dengeli bir büyüme kompozisyonu içerisinde şekilleneceğini düşünmekteyiz.
- Ayrıca beklenti anketinde 2022'ye ilişkin büyüme beklentilerini de görmekteyiz. Piyasa katılımcılarının 2022 yılı büyüme tahmini %4,27 seviyesinde. 2021 yılındaki ekonomik toparlanmanın artarak devam edeceğini düşünmekteler.
Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?
Ocak ayı TCMB Beklenti Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 63 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.