Ocak ayında sanayi üretimi, yıllık olarak %8,7 artış beklentisinin hafif altında %7,9 artış sergiledi. Sanayi üretiminin aralık ayındaki yıllık %8,6 artışı ise %9'a yukarı yönlü revize edildi. Böylece sanayi üretimi aralık ayına göre yıla hafif tempo kaybıyla başladı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi ise ekim ayından bu yana ilk kez düşüş göstererek aylık %0,2 azaldı. Sanayi üretiminden ayrı olarak perakende satış hacmi verisi de açıklandı. Büyümenin talep yönünü göstermesi açısından takip ettiğimiz bir gösterge olan perakende satış hacmi de yıllık %9,6 yükselse de aralık ayındaki %11,9 artışın altında kaldı.

Geçtiğimiz sene ilk çeyrekte sanayi üretimi yıllık olarak ocak ayında %7,5, şubat ayında %5 ve mart ayında %2 düşüş göstermişti. Bu durum ekonomik toparlanmanın yanı sıra baz etkisinin ilk çeyrekte etkili olacağını gösteriyor. 

Şekil 1. İlk çeyrekte baz etkisi sanayi üretimine destek verecek.​

1.png 

İmalat PMI'ın, şubat ayında 52,4 ile 2 yılın zirvesine çıkması ve reel kesim güven endeksinin Mayıs 2018'den bu yana en yüksek seviyesinde bulunması sanayi üretiminin olumlu görünümünü ilk çeyrekte sürdüreceğini teyit ediyor. Dolayısıyla 2019 yılı dördüncü çeyreğindeki %6 büyüme sonrası bu yılın ilk çeyreğinde de bu seviyelerdeki bir büyüme mümkün olabilir. İkinci çeyrek için ise küresel resesyon endişeleri, turizm, ihracat ile iç talebin görünümü belirleyici olacak. 

Şekil 2. İmalat PMI, şubat ayında da sanayi üretimindeki güçlü seyrin süreceğini gösteriyor. 

Adsız.png 

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda %0,2 azalırken, ana kalemler bazında madencilik ve taş ocakçılığının ve imalat sanayinin düşüşe öncülük ettiği görülüyor. Bununla birlikte elektrik, gaz, buhar sektörü aylık bazda %3,2 artışla sanayi üretimine pozitif katkı sağlamakta.

Aralık ayındaki güçlü artışlar ardından iç talebin bir göstergesi olan dayanıklı tüketim malındaki ve yatırımların göstergesi niteliğindeki sermaye malı imalatındaki aylık düşüş dikkatimizi çekmekte. Ara malındaki %1,2 ve enerjideki %2,1'lik artış sanayi üretimini aylık bazda yukarı çeken ana unsurlar.

·Petrol çıkarımı, kömür ve linyit kalemi madencilik sektörünü aşağı çekmiş görünüyor. Deri imalatı, kayıtlı medya, ihracat kalemlerimizden kimyasal ürünlerin imalatı, ardı ardına iki aydır düşüş kaydeden bilgisayar imalatı, önemli ihracat kalemlerimizden olan motorlu taşıt imalatı ile diğer ulaşım araçlarının imalatı sanayi üretimine negatif katkı sağlamış. Mobilya ve makine imalatı da aylık bazda düşen kalemler.

·Tütün imalatında güçlü artışın sürdüğü, içecek, ağaç, eczacılık, ana metal sanayi ve elektrikli teçhizat imalatının da sanayi üretimine pozitif katkı sağladığı görülüyor. İnşaat sektörüne öncü olması açısından takip ettiğimiz diğer metalik olmayan mineral imalatında da hava koşullarının da ılımlı seyretmesiyle artış görmekteyiz.

3.png 

Ocak ayına ait perakende satış hacmi açıklandı, veri aylık %0,8 düşmesine rağmen yıllık %9,6 arttı. Sanayi ciro endeksi de aylık %0,8 artarken, detaylarındaki ticaret ciro endeksi aylık %0,7 arttı ve inşaat ciro endeksi %8,7 azaldı. Sanayi ciro endeksi yıllık olarak ise aralık ayındaki %21,8 artıştan ocak ayında %20,5'e yavaşladı.

4.png