Toplam kredilerde iyileşme görece belirginleşiyor ve negatif büyüme dönemi geride kalıyor.
Yetkililer kredi büyümesini artırmaya yönelik tedbirleri hayata geçirmeye devam ediyor.
Kredilerin 13 haftalık hareketli ortalaması sıfır çizgisine yaklaşırken negatif büyümenin sonuna geldiğimize işaret ediyor (Şekil 1).
Ekonomi yönetimi küçük dokunuşlarla kredi büyümesini ve iç talebi desteklemeyi sürdürüyor.
•Geçtiğimiz hafta TCMB'nin zorunlu karşılık adımı ardından bankacılık sektörüne kalıcı likidite sağlandı.
•Bu hafta Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat Albayrak KOBİ'lere yönelik yeni bir kredi paketi açıklayacaklarını belirtti.
•BDDK tarafından bilgisayar, taşımacılık, seyahat, sağlık harcamaları ile kurumsal kredi kartlarında taksit sayısı artırıldı.
Şekil 1: Toplam Kredilerin 13 haftalık Yıllıklandırılmış Hareketli Ortalama
yılın
haftaları
Ticari ve tüketici kredileri faiz oranlarında da gerileme eğilimi belirginleşerek devam ediyor. Neticede finansal koşulların normalleşmesiyle faizlerdeki düşüşün hız kazandığı ve gerileyen faiz oranlarıyla kredi talebinin toparlanma çabasında olduğu görülmekte. Bu durum, 2018 yılının son çeyreğinde ekonomideki belirginleşen yavaşlama eğiliminin ilk çeyrekte kısmen devam edeceğini ve bununla birlikte ikinci çeyrek itibarıyla ekonomideki tempo kaybının sınırlanacağına işaret ediyor.
Şekil 2: Kredi faiz oranlarında düşüş devam ediyor.
Bankacılık sektörü kredileri 15 Şubat itibarıyla 2.393 milyar TL oldu. Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2'lik artış kaydetti. Kredilerin yıllık bazda değişimi ise -%0,1 azalış şeklinde gerçekleşti. Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranı, son yirmi beş haftada %10 seviyesinin altında seyrediyor.
Kredilerin sektörlerini incelediğimizde;
•Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici, taşıt ve konut kredilerinde sırasıyla -%0,5, -%0,4 ve -%0,4'lük azalış olurken, kurumsal ve ticari kredilerde sırasıyla %0,4 ve %0,8'lik artış kaydedildiği gözleniyor.
•Yıllık bazda ise taşıt, ticari ve konut kredilerinde sırasıyla -%11,7 -%3,0 ve -%4,1 oranlarında azalış olurken, tüketici kredilerinde %1,2'lik artış kaydedildi. Özellikle, taşıt kredilerindeki yıllık değişimin son 21 haftadır negatif değer aldığı ve gerileme hızının arttığı görülmektedir.
Kaynak: TCMB, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, Ziraat
Karşılıksız çek adedinin, ibraz edilen çek adedine oranının ocak ayında %4,45 ile aralık ayındaki %4,70 seviyesinden bir miktar gerilediği gözlenmekte.
Kaynak: TCMB, Ziraat