Toplam kredilerin 13 haftalık ortalaması düşüş hızını azalttı ve görece yatay bir görünümüne büründü.
Kredi faizlerindeki düşüş eğilimi devam ediyor. Konut kredilerinde kampanyalarla sektöre destek sürüyor.
Kurdaki sert yükselişin belirginleştiği 10 Ağustos'tan itibaren, artış eğilimini keskinleştiren ticari ve tüketici kredi faiz oranlarında; finansal koşulların olumluya dönmesiyle gerileme eğilimi devam ediyor.
•4 haftalık hareketli ortalamalar bazında, ticari kredi faizleri son 9 haftadaki düşüşünü (23 Kasım haftası hariç) sürdürüyor. Konut kredileri faizlerinin ise son 7 haftadır gerileme eğiliminde olduğu gözleniyor.
•Özellikle, başta Bankamız olmak üzere, ülkemizin önde gelen bankalarınca konut kredisi faizlerinin %1'in altına çekilerek, aylık %0,98 faiz oranı ve 120 aya varan vade seçenekleriyle 500 bin TL'ye kadar konut kredisi kampanyasının başlatılması, alt ve orta gelir grubu başta olmak üzere konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarımızın uygun şartlarla finansmana erişimini sağlamasının yanında, firmaların konut stokunun eritilmesi ve firmaların üzerindeki mali yükün hafifletilmesine yardımcı olarak konut sektörünün rahatlatılmasında oldukça önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Krediler 13 haftalık hareketli ortalamasındaki negatif büyümesini sürdürse de düşüş hızını yavaşlatmış görünüyor. 13 haftalık HO, 14 Aralık haftasında -%11 ile son 14 haftadaki negatif seyrini sürdürüyor.
Şekil 1: Kredi faiz oranlarında düşüş devam ediyor. Şekil 2: Toplam Kredilerin 13 haftalık Yıllıklandırılmış HO
yılın haftaları
Bunun yanında, ticari kredilerin, yıllık bazda düşüşünü sürdürerek -%8,4'lük negatif büyümeyle Ekim 2007'den sonraki dönemdeki ikinci negatif büyümeyi gerçekleştirdiği görülmekte. Tüketici kredileri ise yıllık bazda gerilemeye devam ederek %4,6 büyüme ile 2018 yılının en düşük ikinci oranlı artışını sergilemekte.
Bankacılık sektörü kredileri 14 Aralık itibarıyla 2.476 milyar TL oldu. Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,2'lik düşüş kaydetti. Kredilerin yıllık bazda artışı ise %3,4'den %2,7 seviyesine geriledi. Toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranı, son on dört haftada %10 seviyesinin altında seyrediyor.
Karşılıksız çek adedinin, ibraz edilen çek adedine oranı kasımda %4,48 ile son Ocak 2013'den beri en yüksek seviyede.
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat
Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat Kaynak: BDDK, Ziraat