Toplam kredilerin 13 Haftalık ortalaması (kur etkisinden arındırılmış) %16,6 ile Eylül'den bu yana en yüksek seviyede.

Toplam kredi stoku haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,5 arttı. Merkez Bankası’nın kredileri izlemek için takip ettiği, toplam kredilerin kur etkisinden arındırılmış 13 Haftalık yıllıklandırılmış hareketli ortalaması, %15,4 seviyesinden %16,6 seviyesine yükselmiş durumda (Şekil1).

Krediler ikinci çeyrekte temposunu artırmaya devam ediyor. Nefes Kredisi’nde yeni dönemin başlamasıyla birlikte kredilerde etkisini görmeye başladık. Sanayi üretimi, birinci çeyrekte %7+ üzerinde büyümenin gerçekleşebileceğine işaret ediyor. İkinci çeyrekte kredilerde gözlemlediğimiz toparlanmanın devamı halinde özel tüketimin katkısı daha belirgin olabilir.

Bankacılık sektörü kredileri 13 Nisan itibarıyla 2.279 milyar TL oldu. Toplam krediler, kur etkisinden arındırılmış olarak yıllık bazda ise %16,5 arttı. Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici kredilerde %0,6, ticari kredilerde %0,2 ve kurumsal kredilerde %0,4 lük artış kaydedildi.

   Şekil 1: Merkez Bankası Metodolojisine Göre Kur Etkisinden Arındırılmış Kredilerin Seyri (13 Haftalık Yıllıklandırılmış HO)

Resim1.png            Kaynak: BDDK, Ziraat

Resim3.png               Kaynak: BDDK, Ziraat

     Resim4.png               Kaynak: BDDK, Ziraat

        Resim5.png            Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat

         Resim6.png ​           Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat