Kredilerdeki zayıf görünüm, sıkılaşan finansal koşullar eşliğinde devam ediyor.
İç talepteki zayıflama sürecini, sanayi üretim verisiyle doğruluyoruz.
Kredilerin 13 haftalık hareketli ortalaması (13 Haftalık HO) düşüşünü sürdürüyor. Merkez Bankası, trendi daha iyi yansıttığı için kredileri bu yöntemle izlemeyi tercih etmekte. 13 haftalık HO, 12 Ekim haftasında -%5,67 ile son beş haftadırki negatif seyrine devam etmekte. Bu oran ise, Nisan 2009'dan sonraki dönemde, 5 Ekim haftasındaki düşüşün (-%5,73) ardından en büyük ikinci düşüş olarak kayıtlara geçti.
•Ticari kredilerde yıllık bazda büyümenin Ocak 2017'den sonraki dönemdeki en düşük büyümeyi gerçekleştirdiği görülmekte. Nitekim, ticari krediler son 8 haftada haftalık bazda negatif seyrini sürdürmekte. Tüketici kredileri tarafında ise yıllık bazda büyümenin Kasım 2016'dan beri en düşük oranlı artışı sergilediği gözlenmekte.
Sıkılaşan finansal koşullarla baskılanan iç talep, etkisini sanayi üretim verisinde de gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ağustosta aylık bazda %1,1 geriledi. Beklenti ise verinin %2,4 düşüş kaydetmesi yönündeydi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim verisi ise yıllık %1 artış beklentisine karşılık %1,7 yükseldi. Bu kapsamda, arındırılmış sanayi üretimi verileri ekonominin sağlıklı ve ılımlı bir dengelenme sürecinde olduğunu teyit ediyor. İç talepteki ivme kaybı, kredilerdeki zayıf eğilimi koruyor.
Şekil 1: Kredilerdeki zayıflama eğilimi devam ediyor. yılın
haftaları
Bankacılık sektörü kredileri 12 Ekim itibarıyla 2.621 milyar TL oldu. Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,02'lik azalış kaydetti. Kredilerin yıllık bazda artışı ise %7,9'dan %7,3 seviyesine geriledi. Toplam kredilerin yıllık bazda kur etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranı Ocak 2017'den bu yana, son beş haftada %10 seviyelerinin altındaki seyrini sürdürüyor. Kredilerin sektörlerini incelediğimizde;
•Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici, ticari, kurumsal, konut ve taşıt kredilerinde sırasıyla %0,03, %0,5, %0,1, %0,3 ve %1,5'lik azalış kaydedildi.
•Yıllık bazda ise tüketici, ticari ve konut kredilerinde %7,9, %6,1 ve %4,2'lik artış yaşanırken; taşıt kredilerinde ise %3,4'lük azalış kaydedildi.
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat