İç talepteki zayıflamanın belirginleştiğini, cari işlemler dengesinin ağustos ayında fazla vermesiyle teyit ediyoruz.
Sıkılaşan finansal koşullarla kredilerdeki zayıflama eğilimi devam ediyor.
Ticari kredilerde yıllık bazda büyümenin Ocak 2017'den sonraki dönemde son iki haftada en düşük büyümeyi gerçekleştirdiği görülmekte. Nitekim, ticari krediler son 7 haftada haftalık bazda negatif seyrini sürdürmekte. Tüketici kredileri tarafında ise yıllık bazda büyümenin Kasım 2016'dan beri en düşük oranlı artışı sergilediği gözlenmekte.
Kredilerdeki zayıflama eğilimini dün açıklanan Türkiye cari işlemler dengesi ağustos ayı verisi de teyit etmekte. Buna göre, Türkiye ekonomisi 3 yıl sonra, Eylül 2015'ten bu yana ilk kez cari fazla verdi. Ödemeler dengesi ağustos ayında 2,59 milyar dolar fazla verirken, 12 aylık cari açık ise Ağustos'ta 51,1 milyar dolara geriledi. Cari işlemler dengesinin, özellikle ekonomideki dengelenme sürecinde, sıkılaşan finansal koşulların iç talebi baskılaması ve TL'deki değer kaybının ithalatı ve dış ticaret açığını düşürmesi ve turizm gelirlerindeki artışla fazla verdiği görüldü. İhracat ise, rekabetçi kur seviyeleriyle artışını sürdürüyor. Bu kapsamda, iç talepteki yavaşlama, kredilerdeki zayıf eğilimini belirginleştiriyor.
Şekil 1: Kredilerdeki zayıflama eğilimi devam ediyor.
Bankacılık sektörü kredileri 5 Ekim itibarıyla 2.660 milyar TL oldu. Toplam krediler haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak %0,6'lık azalış kaydetti. Kredilerin yıllık bazda artışı ise %8,3'den %7,9 seviyesine geriledi. Toplam kredilerin yıllık bazda kur etkisinden arındırılmış yıllık değişim oranı Ocak 2017'den bu yana, azalış trendini devam ettirerek son dört haftada %10 seviyelerinin altındaki seyrini sürdürüyor.
Kredilerin sektörlerini incelediğimizde;
•Haftalık bazda kur etkisinden arındırılmış olarak tüketici, ticari, kurumsal, konut ve taşıt kredilerinde sırasıyla %0,4, %0,6, %0,6, %0,3 ve %1,7'lik azalış kaydedildi.
•Yıllık bazda ise tüketici, ticari ve konut kredilerinde sırasıyla %8,4, %7,0, %4,8 artış yaşanırken; taşıt kredilerinde ise %1,7'lik düşüş kaydedildi.
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: TCMB, Ziraat
Kaynak: TCMB, Ziraat Kaynak: BDDK, TCMB, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, ODD, Ziraat
Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat Kaynak: BDDK, TÜİK, Ziraat
Kaynak: BDDK, Ziraat