​​


Yurt içi yerleşiklerin DTH'ları, 16 Ekim haftasında yaklaşık 0,2 milyar USD azalış sergiledi. Gerçek kişilerin DTH'larında 111 milyon USD'lik sınırlı azalış görülürken, tüzel kişilerin DTH'ları ise 63 milyon USD'lik çok sınırlı azalışla yatay seyretti. Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 16 Ekim haftasında haftalık bazda 1,9 milyar USD artarak 85,5 milyar USD seviyesine yükseldi.

Yabancı yatırımcılar, ilgili haftada hem hisse senedi tarafında, hem de DİBS tarafında çok sınırlı tutarlarda satış yönlü hareket ettiler. 

Yurt içi yerleşiklerin toplam döviz mevduatı, 9 – 16 Ekim tarihleri arasında yaklaşık 0,2 milyar USD azalış sergileyerek 218,1 milyar USD seviyesine geriledi.

  • Gerçek kişilerin DTH'ında, ilgili haftada 111 milyon USD'lik azalış gerçekleştiği görülüyor. Bu azalışta, döviz hesaplarındaki 31 milyon USD'lik artışa karşın, altın mevduat hesaplarındaki 142 milyon USD'lik düşüş etkili oldu.
  • Tüzel kişilerin DTH'ında ise, ilgili haftada yaklaşık 63 milyon USD'lik azalış yaşandığı gözleniyor. Bu azalışın 52 milyon USD'lik kısmı döviz hesaplarındaki azalıştan kaynaklanırken, altın mevduat hesaplarında ise 11 milyon USD'lik çok sınırlı düşüş görüldü.​

2020 yılının başına göre incelediğimizde, yurt içi yerleşiklerin toplam DTH'ı 24,5 milyar USD artmış durumda.Yıl başından bu yana gerçek kişiler (hanehalkı) DTH'ı 15,8 milyar USD artmış durumda. Yıl başından bu yana tüzel kişiler DTH'ını 8,7 milyar USD artırmış görünüyor. 

Döviz mevduatların, toplam mevduatlar içerisindeki payı, 16 Ekim haftasında 0,1 yüzde puanlık azalışla %55,3 seviyesine geriledi.  

59.png Merkez Bankası'nın toplam döviz rezervleri, 16 Ekim haftasında bir önceki haftaya göre 1,9 milyar USD artarak 85,5 milyar USD seviyesine yükseldi.

  • Brüt döviz rezervleri, bir önceki haftaya göre 1,7 milyar USD'lik artışla 42,8 milyar USD seviyesine yükselirken, altın rezervleri ise 0,2 milyar USD artışla 42,7 milyar USD seviyesine yükseldi. 

60.pngYabancı yatırımcılar, 16 Ekim haftasında hem hisse senedi tarafında, hem de DİBS tarafında çok sınırlı tutarlarda satış yönlü hareket ettiler. Bu kapsamda, yabancı yatırımcılar 16 Ekim haftasında yurt içinde hisse senedi piyasasında 28 milyon USD tutarında satış gerçekleştirirken, repo hariç DİBS tarafında ise 30 milyon USD tutarında satışta bulundular. Söz konusu haftada çıkış yapan net toplam yabancı sermaye miktarı 58 milyon USD seviyesinde gerçekleşti. 

Yılbaşından bu yana, yabancı yatırımcıların, hisse senedinde net 5,7 milyar USD çıkış ve repo hariç DİBS tarafında ise net 7,3 milyar USD çıkış olmak üzere, toplamda yaklaşık 13 milyar USD net çıkış yaptıkları görülüyor.

Öte yandan, eurobond tarafında ise, yabancı yatırımcılar, 16 Ekim haftasında devlet eurobondlarında 2,1 milyar USD'lik yüksek hacimli alışta bulundular. Bu artışta, özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın ekim ayının ilk haftasında 5 yıl vadeli eurobond ihracını 2,5 milyar USD tutarında borçlanma ile gerçekleştirmesi ve borçlanılan ilgili tutarın ayın 14'ünde Hazine'nin hesaplarına geçmesi etkili olmuştur. Nitekim, ilgili haftada yabancıların devlet eurobondları portföyünde gözlenen yaklaşık 2,1 milyar USD'lik artışın, Hazine'nin söz konusu eurobond ihracının büyük kısmının yabancı yatırımcılar tarafından talep gördüğüne işaret etmektedir.  Şirket eurobondları tarafında ise, yabancı yatırımcılar, ilgili haftada 56 milyon USD'lik çok sınırlı satış gerçekleştirdiler.

  • Şirket eurobondlarının detayına bakıldığında ise, yabancı yatırımcılar, yurt dışında ihraç edilen eurobondlarda ilgili haftada 56 milyon USD'lik çok sınırlı satış gerçekleştirirken, yurt içinde ihraç edilen eurobondlarda ise 0,5 milyon USD'lik çok sınırlı alışta bulundular.
  • Hisse senetleri piyasasındaki yabancı payı 16 Ekim haftasında %47,9 seviyesinde gerçekleşirken, repo hariç DİBS piyasasındaki yabancı payı ise bir önceki haftaya göre 0,03 yüzde puanlık çok sınırlı azalışla %3,31 seviyesine geriledi. ​

61.png62.png