Aralık Ayı Merkez Bankası Faiz Kararı: ''Merkez Bankası, Bu Sene Toplamda 12 Puan Faiz İndirimine Gitti.''


Merkez Bankası, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo faizini ağırlıklı beklenti olan 150 baz puanın üzerinde 200 baz puan indirdi. TL'deki istikrarlı seyir ve arz yönlü faktörler gibi enflasyonu etkileyen ana unsurların enflasyon lehine olmasıyla birlikte politika faizi %14 seviyesinden %12 seviyesine çekildi.  Swap piyasasında 200 baz puanlık bir faiz indirimi halihazırda fiyatlanmıştı, bundan dolayı karar sonrası TL'de ılımlı hareketler gözlemledik.

Mevcut para politikası duruşunun hedeflenen dezenflasyon patikasıyla uyumlu olduğu, enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülke risk primindeki düşüşü desteklediği ve maliyet unsurlarının ılımlı seyretmesine katkıda bulunduğu ifade edildi. Neticede büyüme ve enflasyon görünümüne dair önceki PPK karar metnine göre daha da pozitif bir bakış açısı görmekteyiz. Ek olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikalarını genişleyici yönde sürdüreceklerine dair beklentiler ise 2020 yılında faiz indirimlerini sürdürmesi için TCMB'ye bir gerekçe oluşturuyor.

  • Merkez Bankası, bu yıl sonu enflasyonunun %12 olan tahminlerinin altında öngörülerinin alt sınırı olan %11,2'ye yakın gerçekleşmesini beklemekte. Bizim beklentimiz %11,5 seviyesinde. 
  • Enflasyon görünümündeki iyileşme, TL'deki istikrarlı seyrin yanı sıra küresel koşulların da desteğiyle Merkez Bankası böylece son dört toplantıda 1200 baz puanlık faiz indirimine gitmiş oldu.

1.png     Kırmızı kutular, faizlerde değişiklik yapılan toplantıları göstermektedir. ​

Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde enflasyonun %11-%11,5 seviyelerinde seyretmesini, ikinci yarıdan sonra tek haneye doğru gevşemesini beklemekteyiz. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın kısa vadede bekle ve gör modunda gelişmeleri izleyip orta vadede daha ılımlı adımlar atmasını bekleyebiliriz. Bu arada gelecek yıl sonunda Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini ise %8,2 düzeyinde bulunuyor.

Merkez Bankası yeni zorunlu karşılık düzenlemesi ile uzun vadeli ticari ve konut kredilerini teşvik ederken, gelecek sene de milli gelir ve ithalatın ilişkisine de bağlı olarak zorunlu karşılık ile düzenlemelerin sürmesini bekleyebiliriz. Dolayısıyla faiz indirimlerinin yanı sıra zorunlu karşılık düzenlemeleri gelecek sene de para politikasında aktif bir rol alabilir. Ek olarak Fed'in gelecek sene bekleme modunda olacağını ve sınırlı bir faiz artırımı için en azından 2021 yılını bekleyeceğinin gözlenmesini ise gelişmekte olan ülke varlıklarını destekleyici bir unsur olarak değerlendiriyoruz.

Bu hafta başında açıklanan TCMB Beklenti anketine göre anket katılımcıları, gelecek yıl toplamda 200 baz puanlık bir faiz indirimi beklemekte.

2.png 

TCMB'nin bu sene 8'e düşürülen toplantı sayısı yeniden 12'ye çıkarıldı.  TCMB toplantı sayısının artırılması ise değişen koşullara göre Merkez Bankası'nın adım atmasında yardımcı olabilecek bir unsur. Aşağıdaki tabloda önde gelen gelişmiş ülke Merkez Bankalarının 2020 yılındaki toplantı tarihlerine de yer verdik. Özellikle çeyreksel olarak baktığımızda TCMB toplantı tarihlerinin, Fed toplantıları sonrasına denk geldiğini görmekteyiz.

3.png 

Merkez Bankası güçlü faiz indirimlerini enflasyondaki gerilemenin yanı sıra, TL'nin oynaklık açısından emsal ülkelerle benzer performans sergilemesine ve elverişli küresel likidite koşullarına bağlamakta. Takip ettiğimiz ülkeler içerisinde aralık ayında şimdiye kadar 8 ülke merkez bankası faiz indirimine giderken, bunun 7 tanesini GOÜ merkez bankası oluşturdu.

Fed'in gelecek sene bekleme modunda olacağını ve sınırlı bir faiz artırımı için en azından 2021 yılını bekleyeceğinin gözlenmesi ise gelişmekte olan ülke varlıklarını destekleyici bir unsur olmaya devam ediyor. Dolayısıyla ülkeler kendilerine özgü riskleri de dikkate alarak genişleyici duruşlarını 2020 yılında da koruyabilir. Gelişmekte olan ülkelerin de bu görüntü altında 2020 yılında küresel büyümenin itici güçlerinden olması bekleniyor.  

4.pngGüçlü faiz indirimlerine karşın, gelecek yılki enflasyon beklentilerini dikkate aldığımızda reel faizde takip ettiğimiz başlıca ülkelerin ortalamasından daha iyi bir seviyede yer almaktayız.  

5.png6.png