Ağustos Ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi: "Katılımcılar, Yıl Sonu Büyüme ve Enflasyon Rakamlarını Yukarı Yönlü Revize Etti"




Ağustos ayı itibarıyla TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nden; on yıl sonrası TÜFE beklentisi, TCMB AOFM beklentisi, altı ay sonrası TCMB 1 hafta vadeli repo ihalesi faiz oranı beklentisi, vadesine üç ay ya da da üç aya yakın süre kalmış TL cinsi DİBS yıllık bileşik faiz oranı beklentisi, vadesine beş yıl ya da beş yıla yakın süre kalmış sabit faizli TL cinsi DİBS ikincil piyasa yıllık bileşik faiz oranı beklentisi ve vadesine on yıl ya da on yıla yakın süre kalmış sabit faizli TL cinsi DİBS ikincil piyasa yıllık bileşik faiz oranı beklentisi kalemleri kaldırılmıştır.

Ağustos ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılar aylık ve yıl sonu enflasyon beklentilerini yukarı yönlü, kur tahminlerini ise aşağı yönlü revize etmekte. Bu yıla ilişkin büyüme tahminlerinde ise artış devam etmekte. Gelecek sene büyüme tahmini ise sınırlı yukarı yönlü revize edilmekte.

TCMB'nin politika metinlerinde atıf yaptığı göstergelerden 12 ay sonrası TÜFE beklentisinde 5 aylık artışın ardından düşüş görmekteyiz. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise artmakta. Gelecek haftaki PPK toplantısından faizlerde bir değişiklik beklenmediğini görüyoruz.

Cari açık beklentileri ise düşmekte. Cari açık beklentilerinin iyileşmesinin ana sebepleri olarak, ihracattaki güçlü performansın devam etmesi, ithalatın yavaşlama eğilimini sürdürmesi ve enerji fiyatlarındaki yüksek seyre karşın altın ithalatının tarihsel ortalamasının altında seyretmesi sayılabilir. Haziranda aşılama sürecindeki ilerleme ve Rusya'nın Türkiye'ye yönelik kararı ile yabancı ziyaretçi sayısının yıllık %853 artmasıyla turizm gelirlerinde kısa vadede belirgin artış göreceğiz. Orta vadede aşılama sürecindeki seyir turizm beklentilerini ve dolayısıyla hizmet gelirlerini olumlu etkileyerek cari dengedeki  görünüme destek verecektir.

7.png
3.png

 

Anket katılımcılarının ağustos, eylül ve ekim ayına ilişkin enflasyon beklentileri, enflasyonun bu dönemde %19'un üzerine sınırlı çıkacağı ve sonrasında düşeceğine işaret ediyor. Enflasyonun ağustos ayında aylık %0,99 artış sergilemesi beklenmekte. Bu seviyelerde gerçekleşecek aylık enflasyon ise yıllık enflasyonu %18,95'ten %19,10'a yükseltecek. Ekim ayıyla birlikte ise katılımcılar özellikle baz etkisinin devreye girmesiyle enflasyonda düşüş beklemekte.  Kasım ayında da TÜFE aylık geçen sene %2,3 artmıştı. Bu açıdan ekim ayında beklenen düşüşün kasım ayında da devam etmesi olası.

Gelecek haftaki TCMB PPK toplantısında politika faizinin %19 seviyesinde sabit tutulması beklenirken, gelecek 3 ay içerisinde de bir değişiklik beklenmemekte.

TL'de geçtiğimiz ay gördüğümüz değerlenmenin ardından cari ay sonu kur beklentisinde 8,69'an 8,49'a gerileme görmekteyiz.  Yıl sonu kur beklentisi 8,99'dan 8,94'e çekilmekte. Kur beklentisinde düşüş görmemize rağmen, yıl sonu enflasyon beklentilerinde ise artış görmemizde ise, özellikle uluslararası emtia ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyir, ÜFE-TÜFE arasında artan fark ve beklentilerin üstünde gelen temmuz ayı TÜFE verisi etken olmuş olabilir.

Ağustos ayı anketinde bu yıla ilişkin büyüme beklentisi %5,75'ten %5,96'ya yükseltilmekte. Bu durumda; aşılama sürecindeki ilerleme, normalleşme adımlarının devamı, turizmdeki gelişmelerin ve dış talebin olumlu seyretmesinin faktör olduğunu düşünmekteyiz.

TCMB Enflasyon Raporu'nda aşılama hızındaki artış ve salgın tedbirlerinin gevşetilmesinin iktisadi faaliyeti desteklediği ifade edilirken, yüksek frekanslı verilerle oluşturulan Haftalık Ekonomik Koşullar Endeksi'nin, ikinci çeyrekte yıllık büyümenin baz etkileri kaynaklı olarak %20'nin üzerinde gerçekleşebileceğine işaret ettiği vurgulanmakta. Uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerine bakıldığında ise Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerinin %5-%6 arasında değiştiğini görmekteyiz. Hazine ve Maliye Bakanı Elvan ise, büyümeye ilişkin öncü göstergelerin çok olumlu olduğunu vurgulayarak yıl sonu %7 civarı büyüme beklentisini ifade etmişti.

Büyüme beklentisindeki yukarı yönlü revizyona karşın  yıl sonu cari açık beklentisinde düşüş görmekteyiz. Yıl sonu 23,5 milyar USD beklenen cari açığı, OVP'deki 2021 yıl sonu GSYH tahminine böldüğümüzde ise cari açık/GSYH oranı yaklaşık %3,2 seviyelerine denk gelmekte. 2020 yılını 37 milyar USD civarında bir cari açıkla ve GSYH'a oranını ise %5,2 ile sonlandırmıştık, dolayısıyla 2020 yıl sonuna göre cari açık beklentilerinde daralma öngörüsü sürmekte. TCMB de son Enflasyon Raporu'nda cari açıkta düşüşün sürmesinin beklendiğini ifade etmişti. 

Öte yandan orta ve uzun vade enflasyonist beklentilerde ayrışma görmekteyiz. 12 ay sonrası enflasyon beklentisinde düşüş, 24 ay sonrası enflasyon beklentisinde ise kısmi artış gözleniyor.

4.png5.png 

Bilgi Notu: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi Nedir?

Ağustos ayı TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 55 katılımcı tarafından yanıtlanmış ve sonuçlar katılımcıların yanıtları toplulaştırılarak değerlendirilmiştir.

6.png