Temmuz Ayı TCMB Beklenti Anketi:''Katılımcılar, Gelecek Haftaki PPK Toplantısından Yaklaşık 250 Baz Puan İndirim Bekliyorlar''


Temmuz ayına ilişkin TCMB Beklenti Anketinde, genel olarak son dönemde TL'de gözlemlediğimiz değerlenme eğiliminin olumlu yansımalarını görüyoruz. 

5.png

  •  Anket katılımcıları, dolar karşısında değerlenen TL ile birlikte enflasyon beklentilerini iyileştirmeyi sürdürüyor.
     
  • G-20 Zirvesi'nden hemen önce 5,80 seviyesine yakın olan USD/TL kuru, bu hafta 5,60 seviyesine kadar gevşedi. Bu görüntü ışığında yıl sonu kur beklentileri de bir önceki anket dönemine göre iyileşmiş durumda.
  • Anket katılımcıları, gelecek haftaki PPK toplantısından ortalamada 257 baz puan faiz indirimi bekliyorlar. Reuters, Foreks ve Bloomberg'teki beklentiler de 250 baz puan civarında şekilleniyor.
     
  • Bu yıl sonu büyüme beklentisi anket katılımcılarınca ılımlı bir şekilde negatif büyümeye çekilmiş durumda.

6.pngEnflasyon Beklentisi:

Beklenti anketine göre bu yıl sonunda enflasyonun %15,01 düzeyinde gerçekleşmesi öngörülüyor. Önceki ayki yıl sonu enflasyon beklentisine göre 84 baz puanlık güçlü bir iyileşme görülüyor. Bu durumda hem petrol fiyatlarının ılımlı seyretmesi ve iktisadi faaliyetin enflasyona düşüş yönlü katkı sağlamayı sürdürmesi, hem de TL'deki değerlenme eğilimi belirleyici oluyor.

Temmuz ayında enflasyonun aylık bazda %1,25 artış göstermesi bekleniyor. Haziran ayında enflasyon aylık bazda %0,03 artmıştı. Temmuz ayı enflasyonunda  elektrik ve benzin fiyatlarındaki zam ile otomotiv, mobilya ve beyaz eşya ÖTV ve KDV indiriminin sona ermesiyle olası fiyat ayarlamaları etkili olacak. Dolayısıyla temmuz ayı enflasyonunda yıllık bazda hafif bir yükseliş gözlemleyebiliriz, ancak enflasyonun tekrar gerileme eğilimine dönmesini beklemekteyiz. Bizim yıl sonu beklentimiz %13,5-14 aralığında şekillenmekte. ​

7.png

Merkez Bankası'nın para politikasına yön vermek için yakından izlemeyi tercih ettiği 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri  sırasıyla 98 ve 46 baz puan iyileşme kaydetti ve %13,90 ve %11 seviyesine geriledi.

8.pngBüyüme Beklentisi:

Anket katılımcıları, 2019 ve 2020 yılına ilişkin büyüme beklentilerini aşağı çekmeyi sürdürüyor, ancak aşağı yönlü revizenin önceki anket dönemlerine göre daha sınırlı olduğunu görüyoruz. Bu durumda hem TL'deki ılımlı görünüm hem de mayıs ayı sanayi üretiminin beklentilerden iyi gelmesi etkili olmuş olabilir.

Bir önceki ayki beklenti anketinde bu yıl için büyüme %0,04 tahmin ediliyordu, bu ayki ankette -0,06 baz puanlık revize ile -%0,02'ye indi.  (2019 yılında büyüme, geçtiğimiz sene kur şoku yaşandığı ağustos ayı öncesi olan temmuz ayı beklenti anketinde %3,97 gerçekleşmesi öngörülüyordu.)

2020 yılına ilişkin büyüme beklentisi de %2,7 seviyesinden %2,6'ya çekildi. ​

9.pngUSD/TL Kuru ve Faiz Oranları Beklentisi:

Yıl sonu kur beklentisi de 6,30 seviyesinden 6,14'e çekilmiş durumda. Bizim yıl sonu kur tahminimiz ise 5,80-5,90 seviyesi aralığında bulunuyor.

Anket katılımcıları, bu ayki PPK toplantısından 257 baz puanlık faiz indirimi beklerken, 3 ay sonrasındaki faiz seviyelerini de %19,5 seviyesine çekmiş durumdalar. Yıl sonuna kadar yaklaşık 540 baz puanlık faiz indiriminin beklendiği görülüyor.​

10.pngCari İşlemler Dengesi Beklentisi:

Türkiye ekonomisinde yapısal olarak iktisadi faaliyetin yavaşladığı dönemlerde, cari açıktaki iyileşmenin belirginleştiğini (ithal bağımlılığı vs…) zaman zaman dile getirmekteyiz. Anket katılımcıları büyüme tahminlerini ılımlı bir şekilde aşağı çekerken, turizmdeki canlı seyrin de katkısıyla cari dengede daralma beklentilerini sürdürüyor.

  • Cari açığın yıl sonunda 3 milyar dolar iyileşerek 7,6 milyar dolar gerçekleşmesi bekleniyor. (2018 yılı gerçekleşmesi 27,6 milyar dolar civarındaydı.) 
  • 2020 yılına ilişkin cari açık beklentileri de 1,9 milyar dolar iyileşerek 17,4 milyar dolara çekilmiş durumda.

 Bilgi Notu: TCMB Beklenti Anketi Nedir?

11.png