Sanayi üretimi, mayıs ayında beklentilerden iyi bir performans sergiledi. Mayıs ayında öncü göstergelerde kısmi bozulma görmemize rağmen sanayi üretimi beklentilerden iyi gerçekleşti.​

  • Mayıs ayında Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık olarak %2,4 daralma beklentisine karşılık %1,3 düşüş kaydetti.​
  • Mayıs ayında Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de aylık %0,4 düşüş beklentisine karşılık %1,3 artış kaydetti (Şekil 1).

Haziran ayında ise gerek TL'deki değerlenme eğilimi gerekse G-20 Zirvesi sonrası diplomatik ilişkilerde gözlenen yumuşama güven endekslerinin ve PMI verisinin mayıs ayına göre toparlanmasına katkı sağladı.

  • Ancak haziran ayında Bayram tatilinin etkili olmasıyla sanayi üretiminde dalgalanma görme ihtimalimiz yüksek, dolayısıyla haziran ayında öncü göstergelerde gözlemlediğimiz toparlanma birebir yansımayabilir.
  • Bugünkü veri; ikinci çeyrekte baz etkisiyle yıllık bazda daralma beklentimiz ve çeyreksel bazda sınırlı artış beklentimizle uyumlu gözüküyor. Bu yıl sonu için büyüme beklentimizi de %0,5-1 aralığına çekmiş bulunuyoruz.​

             Şekil 1. Sanayi üretimi, nisan ayındaki düşüş ardından tekrar artış eğiliminde.

1.png

Sanayi üretiminin aylık bazda artışında özellikle %6,5 artış kaydeden sermaye malı imalatı ve %2 artış kaydeden enerji kaleminin etkili olduğunu görüyoruz.

  • Sermaye malı imalatında 2 yılın en yüksek seviyesinde bir aylık artış görüyoruz ki bu da yatırımlarda toparlanmanın başlayabileceğine işaret olabilir. Ara malı imalatında aylık %0,4 artışla ılımlı bir artış görürken, dayanıklı tüketimde aylık düşüş ivme kaybediyor. Dayanıksız tüketimde ocak ayından bu yana ilk kez aylık düşüş görüyoruz.(Ara malı, hammaddelerin işlemden geçirilmesiyle elde edilen ve nihai malların üretiminde kullanılan girdilerdir.)

Sektörel bazda başta madencilik sektörü olmak üzere elektrik, gaz, buhar sektörü ve imalat sanayi aylık bazda artış kaydederek sanayi üretimine katkı sağlamış durumda.

  • Özellikle diğer ulaşım araçlarının (gemi ve vagon yapımı vs…) imalatında aylık bazda %59,6 ile güçlü bir artış dikkatimizi çekerken, bilgisayar, elektrikli teçhizat, taşıt, giyim, deri, kimyasal ve eczacılık sektörü de sanayi üretimine pozitif katkı yapmış görünüyor.
  • Gıda, içecek, tütün, tekstil, ağaç, kağıt, plastik, mobilya ve makine ve ekipman gibi sektörlerin sanayi üretimine negatif katkı yaptığını görüyoruz. İnşaat sektörüne öncü olması açısından takip ettiğimiz diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatının ise aylık bazda geçen aya göre daha az düşüş gösterdiğini görüyoruz. ​

                        Tablo 1. Sanayi üretimi kalemlerinin aylık değişiminin gelişimi

2.png3.png