Mayıs ayı enflasyonu, beklentilerden iyi gerçekleşti ve aylık %1,3 artış beklentisine karşılık enflasyon %0,95 arttı. Yıllık enflasyon da %19,5 seviyesinden %18,71 seviyesine geriledi ve ağustos ayından bu yana en düşük seviyeye geldi.
Çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 43 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %15,87 ile temmuz ayından bu yana en düşük seviyede.
ÜFE ise son 2 aydır aylık bazda %2'in üzerinde yükseliş kaydediyor. ÜFE mayıs ayında aylık bazda %2,67 yükselirken, yıllık ÜFE de %30,1 seviyesinden %28,7'ye gevşedi.
Enflasyonun beklentilerden iyi gelmesinde başta taze meyve ve sebze enflasyonundaki aylık %15 düşüş kadar, giyim ve ayakkabı kaleminin tarihsel olarak diğer mayıs aylarına göre daha ılımlı bir artış sergilemesi etkili olmuş görünüyor (Şekil 1). Son 10 yılda giyim ve ayakkabı kalemi mayıs ayında aylık bazda ortalama %9 artış kaydederken, Mayıs 2019'da %4,1 artış kaydetti. Kura duyarlı kalemlerde iç talepteki zayıflıkla daha ılımlı artışlar görmemiz de enflasyonun beklentilerden iyi gelmesinde etkili olmuş görünüyor. Alkollü içecekler ve tütün kalemindeki zammın ise bütün firmalar tarafından nisan ayında yansıtılmamasından dolayı, zammın bir kısmının etkisini mayıs ayında gördük. Bu ise enflasyondaki iyileşmeyi sınırlayan bir faktör oldu. Alkollü içecekler ve tütün geçen ayki aylık %6,8 artış ardından bu ay da aylık bazda %8,9 artış kaydetti.
Şekil 1.Enflasyondaki ılımlı seyirde belirleyici olan alt kalemler (Yıllık bazda, %)
Merkez Bankası'nın 12 Haziran'da PPK toplantısı bulunmakta. Her ne kadar enflasyon verisi beklentilerden iyi gelse de haziran ayı toplantısında, Merkez Bankası'ndan faiz indirimi bekleyen piyasa katılımcılarının azınlıkta olmayı sürdürmesi bekleniyor. Özellikle haziran ayıyla birlikte enflasyonda baz etkisinin belirginleşmesiyle enflasyondaki düşüş trendi daha belirgin bir hale bürünecek. Bu da Merkez Bankası'na önümüzdeki PPK toplantılarında (temmuz ve sonrası), faiz indirimine alan tanıyabilecek bir unsur (Şekil 2). Bu arada Fed'in bu sene özelinde faiz indirim fiyatlamasının arttığı bir küresel ortam da, biz dahil olmak üzere gelişmekte olan ülke Merkez Bankalarına para politikalarında destek verebilecek bir unsur. Neticede yaz aylarında yıllık enflasyonun %18 seviyelerinden %15'lere doğru gevşediğini ve eylül ayıyla birlikte ise kurdaki stabil seyir dahilinde enflasyonun tek haneli bir seviyeye de gerileyebileceği beklenebilir. Yıl sonuna doğru ise tekrar %15 seviyelerine doğru bir yükseliş gözlemleyebiliriz.
Şekil 2. Enflasyonun aylık gelişimi ve baz etkisi
Mayıs ayı enflasyonundaki dikkat çeken diğer ana gelişmeleri aşağıdaki toplu 4 grafikte özetlemeye çalıştık. Veriler, yıllık değişimlerini göstermektedir.