Enflasyon eylül ayında aylık %1,3 artış beklentisinden daha iyi gerçekleşerek %0,99 arttı. Gerek zayıf talep koşullarının gerekse gıda fiyatlarının seyri enflasyonun beklentilerden daha iyi gerçekleşmesinde etkili oldu.
Yıllık enflasyon ise Temmuz 2017'den bu yana ilk kez tek haneye geriledi ve %15,01 seviyesinden %9,3'e geriledi. Ekim ayında da yıllık enflasyonunda gerek baz etkisiyle gerekse petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle gerilemenin sürmesini bekliyoruz, ekimde yıllık enflasyonda %8'li seviyeleri görmemiz mümkün olabilir.
Ağustos ayına benzer şekilde maliyet enflasyonun, talep enflasyonundan daha zayıf olduğunu görüyoruz. ÜFE aylık bazda %0,1 artarken, yıllık ÜFE geçtiğimiz seneki güçlü bazın (aylık %10,9'luk artış) etkisiyle %13,45'ten %2,45'e geriledi.
Şekil 1. TÜFE ve ÜFE'de keskin düşüş
Çekirdek enflasyon göstergelerin hepsinde (A'dan F'ye kadar) yıllık bazda düşüş görüyoruz. Merkez Bankası'nın özellikle yakından izlediği çekirdek enflasyonun C endeksi (Eski I endeksi; Enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç TÜFE) bir önceki aya göre 606 baz puan iyileşti ve yıllık olarak %7,54 ile Aralık 2016'dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Neticede dezenflasyonist sürecin devam ettiğini gözlemliyoruz. Yılın son iki ayında ise geçtiğimiz seneki negatif baz etkisi gündeme geliyor. Bundan dolayı yıllık enflasyonun tekrar çift hanelere yükselmesini ve yılı %12-12,5 düzeyinde bir enflasyonla sonlandırmamız olası gözüküyor. Yeni Ekonomi Programı'nda da yıl sonu enflasyonu %12 tahmin ediliyor. Ekim ayının sonunda TCMB yılın son Enflasyon Raporunu açıklayacak. TCMB'nin yıl sonu enflasyon tahmini olan %13,9'un belirgin şekilde aşağı yönlü revize edilerek %12'li seviyelere getirildiğini görebiliriz. Gelecek sene için ise enflasyonda %8 seviyelerini çalışmayı sürdürüyoruz.
Enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesinin Merkez Bankası'na faiz indirimi için alan tanımaya devam ettiğini görüyoruz. Merkez Bankası'nın kendi yönlendirmesini de dikkate alarak yılın geri kalanında daha ılımlı bir faiz indirimi sürecinde olmasını bekliyoruz. Neticede iyi gelen enflasyon verisinin de desteğiyle 24 Ekim'deki PPK toplantısında Merkez Bankası'nın 100-150 baz puan civarında faiz indirimi gerçekleştirmesi olası gözüküyor.
Tablo 1. Enflasyondaki Ana Kalemlerin Yıllık Değişimlerinin Gelişimi
Dolguların boyutundaki artış/azalış, yıllık değişimdeki artışa/azalışa işaret ediyor.