Türkiye Ekonomisi: Şubat Sanayi Üretimi

Sanayi Üretiminde Güçlü Toparlanma.


Sanayi üretimi şubat ayında aylık %4,4, yıllık bazda ise %13,3 arttı. Ocak ayında İran kaynaklı enerji arz sıkıntılarının neden olduğu belirgin daralma telafi edilmiş oldu.

Mart ayında ise öncü göstergeler karışık sinyal vermekte. Mart ayında imalat PMI 49,4'e gerileyerek 10 ay sonra daralma bölgesinde kaldı, ihracat ise mart ayında rekor kırarken, elektrik tüketimi tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi gerilerken, kapasite kullanım oranı ise yükseldi. Bu açıdan öncü göstergeler sanayi üretimi içi net bir yön belirtmese de mart ayında dış talebin güçlü seyretmesiyle ihracatçı sektörlerde şubat ayındaki ivmelenmenin devam etmesini ve iç talepte de mart ayında gördüğümüz artışın sanayi üretimini desteklemesini beklemekteyiz. Orta vadede ise tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve fiyat baskıları ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Beklenti bu sene ile birlikte tedarik zincirindeki sıkıntıların salgının etkilerini yitirmesiyle hafifleyebileceği yönündeydi fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin devam etmesi de tedarik zincirindeki sorunları derinleştirmekte. Krizin ne kadar süreceği, yaptırımların emtia piyasalarına etkisi, küresel talebin nasıl etkileneceği gibi faktörler üretimde belirleyici olacaktır.

Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde enerji hariç diğer alt kırımlarda arttığı gözlendi. Sanayi üretimindeki aylık artışa en belirgin katkı 1,5 puan ile ara malı üretiminden gelirken, sermaye malı üretimi de 1,3 puan katkı verdi. Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine ara malı imalatından geldi.

Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında yüksek teknoloji ürünlerinde aylık düşüş devam ederken, aylık en büyük artış orta yüksek teknoloji ürünlerinde görülmekte. Bu grubun üretime katkısı ise 2,3 puan oldu. İmalat sanayi alt sektör kırılımlarına baktığımızda ise ihracatçı sektörlerde artış dikkat çekerken, belirgin düşüş görülen sektörlerin tütün ürünleri ve diğer kayıtlı medya gibi iç piyasaya yönelik sektörler olduğu görülmekte. En belirgin artış bir önceki ay oluşan bazın da etkisiyle diğer ulaşım araçları imalatında görülmekte. Sanayi üretimindeki %4,4'lük aylık artışın %1,2'si diğer ulaşım araçları imalatından gelmekte.

681.png682.png683.png