Türkiye Ekonomisi: Ocak Sanayi
Üretimi
Sanayi Üretiminde Momentum Kaybı
Sanayi üretimi ocak ayında aylık %2,4 gerilerken, yıllık bazda ise beklentilerin altında %7,6 arttı. Beklentilerin altında gelen sanayi üretimi verisinde İran kaynaklı arz sıkıntıları kısmen faktör oldu. Şubat ayında ise baz etkisi kaynaklı aylık bazda artış görülebilir fakat bir önceki çeyrekle kıyaslandığında sanayi üretiminin büyümeye olan katkısı azalabilir. Önümüzdeki aylarda ise jeopolitik risklerin üretim üzerindeki etkileri izlenecektir.
Şubat ayında imalat PMI 50,4'e kısmi geriledi fakat genişleme bölgesinde kalmaya devam etti, ihracat ise tekrar artış eğiliminde, elektrik tüketimi de İran kaynaklı enerji arzındaki sıkıntılara rağmen tarihsel ortalamalarının üzerinde kalmaya devam etti, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ise sınırlı geriledi. Bu açıdan öncü göstergeler baz etkisiyle şubat ayında aylık bazda kısmi artış görsek bile momentum kaybının devam edebileceğine işaret etmekte. Tedarik zincirindeki sıkıntılar, yüksek emtia fiyatları ve fiyat baskıları ise sanayi üretimi için risk faktörü olmaya devam edecektir. Beklenti bu sene ile birlikte tedarik zincirindeki sıkıntıların salgının etkilerini yitirmesiyle hafifleyebileceği yönündeydi fakat Rusya ve Ukrayna arasındaki kriz bu açıdan yeni bir risk unsuru ve tedarik zincirindeki sıkıntıları artırabilir. Krizin ne kadar süreceği, yaptırımların emtia piyasalarına etkisi, küresel talebin nasıl etkileneceği gibi faktörler üretimde belirleyici olacaktır.
Sanayi üretimini aylık bazdaki katkılara göre incelediğimizde bütün alt kırımlarda düşerken, sanayi üretimindeki düşüşün çoğunluğu ara malı imalatından kaynaklandı Yıllık bakıldığında bütün kalemler üretime katkı yapmaya devam etti. En belirgin katkı ise yine ara malı imalatından geldi.
Sanayi üretimine teknoloji kırılımına göre bakıldığında aylık en büyük düşüş %16,6'lık düşüşle yüksek teknoloji ürünlerinde görülmekte fakat üretimindeki payının görece az olması nedeniyle üretimi %1 aşağı çekerken, düşüşün çoğunluğu düşük teknoloji ürünlerinin üretimindeki azalıştan kaynaklandı. İmalat sanayi alt kırılımlarına baktığımızda ise genele yayılan düşüşler dikkat çekmekte. En belirgin düşüş içecek ve diğer ulaşım araçları imalatında, en büyük artış ise kayıtlı medya kaleminde görüldü.