Türkiye Ekonomisi: Mayıs Ayı
İstihdamı
İşsizlik oranında düşüş
Arındırılmış verilere göre mayıs ayında işsizlik oranı %11,2'den %10,9'a gerilerken, arındırılmamış işsizlik oranı ise %10,6'dan %10,1'e geriledi. Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 56 bin kişi azalırken, iş gücüne katılım oranı %53,2'den %53,6'ya yükseldi, istihdam oranı da %47,3'ten %47,8'e yükseldi. (Şekil 1). Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 44,9'dan 44 saate geriledi.
Arındırılmış verilere göre istihdam mayısta 358 bin kişi arttı ve böylece istihdamda son dört aydır aralıksız artış kaydedildi. Son dört ayda istihdamda sağlanan toplam artış 922 bin kişi seviyesine ulaştı. İşsiz sayısı nisandaki 62 bin kişilik artışın ardından mayısta 56 bin kişi azaldı. Genç nüfus işsizliği ise %20,1'den %20,3'e hafif yükseldi.
Erkeklerde ve kadınlarda istihdam oranı ve iş gücüne katılım oranı yükseldi. İşsizlik oranlarına bakıldığında ise, mayıs ayında kadın işsizlik oranı %14,3'ten %13,8'e, erkek işsizlik oranı ise %9,7'den %9,5'e geriledi.
Tamamlayıcı göstergelerde ise karışık seyir gözlenirken, kadınlara ilişkin tamamlayıcı göstergeler görece daha olumlu seyretmekte. Tamamlayıcı göstergelere baktığımızda mayıs ayında atıl iş gücü oranı %21,6'dan %22,4'e, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %14,7'den %16'ya yükselirken, işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise %18,4'ten %17,7'ye geriledi.
OVP'de 2022 yılı ortalama işsizlik oranı tahmini %12 seviyesinde bulunmakta. Mevcut dönemde özellikle ihracatın sanayi istihdamını desteklemeyi sürdürmesi beklenmekte. Ayrıca küresel çapta salgın kısıtlamalarının hafiflemesiyle turizmde güçlü görünüm beklentileri sürmekte. Özellikle bu yıl turizm gelirlerimizin, salgın öncesi dönem olan 2019 yılı gelirlerinin üzerine çıkabileceği değerlendirilmekte. Nitekim DHMİ haziran ayı verileri dış hat yolcu sayısında güçlü artışın sürdüğünü teyit etmekte. Dolayısıyla bu yıl turizm sezonunun canlı geçmesi ve sezonun uzama olasılığı turizm sektörü ve hizmet sektörü öncülüğünde turizm bağlantılı sektörlerdeki istihdam görünümünü olumlu etkileyebilecektir.
Sektörel güven endekslerinde gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürmekte. Haziran ayında İŞKUR'un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işler sanayi hariç tüm sektörlerde arttı (hizmetler sektöründe belirgin artış görülürken, inşaat ve tarım sektörlerinde sınırlı artışlar gözlendi, sanayi sektöründe ise sınırlı düşüş görüldü). İşe yerleştirme verisinde ise inşaat sektörü hariç tüm sektörlerde artışlar gözlenmekte (hizmetler ve sanayi sektörlerinde belirgin artışlar, tarım sektöründe ise sınırlı artış gözlenmekte, buna karşın inşaat sektöründe sınırlı düşüş görülmekte).