Türkiye Ekonomisi: Kasım Ayı
İstihdamı
İşsizlik oranında yatay seyir
Arındırılmış işsizlik oranı kasım ayında iş gücüne katılım oranındaki artışa karşın %10,2 seviyesinde yatay seyretti. Arındırılmamış işsizlik oranı da %9,9 seviyesinde yatay seyretti.
Arındırılmış verilere göre kasımda istihdamda 285 bin kişilik artış görülürken, işsiz sayısı ise 23 bin kişilik sınırlı artış kaydetti. İş gücüne katılım oranı %53,6'dan %54,1'e yükselirken, istihdam oranı da %48,2'den %48,6'ya yükseldi. Kadın işsizlik oranı %13,1'den %12,9'a gerilerken, erkek işsizlik oranı ise %8,7'den %8,8'e hafif yükseldi.
Tamamlayıcı göstergelerde ise sınırlı zayıflamalar gözlendi. Kasım ayında atıl iş gücü oranı %20,3'ten %20,8 seviyesine yükselirken, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %14,2'den %14,3'e ve işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise %16,6'dan %16,9'a yükseldi (Şekil 2).
2022 yılında ise genel olarak istihdam piyasası, ekonomik aktivitedeki güçlü seyir, turizmdeki toparlanma ve ihracatın desteklediği sanayi sektörü ile toparlanmasını sürdürerek emsal ülkelere göre olumlu ayrıştı. 2021 yılının ilk 11 ayında ortalama %12,1 olan işsizlik oranı 2022 yılının aynı döneminde ortalama %10,5 seviyesine iyileşti. İşsizlik oranı 2022 yılında en düşük seviyeyi ağustosta %9,8 ile ve en yüksek seviyeyi ise %11,2 ile ocak ayında görmüştü. Sektörler bazında istihdam edilenlere ilişkin en güncel istatistikler ise, geçen yılın üçüncü çeyreği itibarıyla bulunmakta. Buna göre, geçen yılın ilk üç çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre toplam istihdamda 6,1 milyon kişilik artış gözlenirken, en fazla istihdam artışı 4,4 milyon ile hizmetler sektöründe gerçekleşti, onu 1,7 milyon ile sanayi sektörü takip etti, inşaat sektöründe ise 136 bin kişilik sınırlı artış görüldü, tarım sektöründe ise 168 bin kişilik sınırlı düşüş kaydedildi.
Öncü göstergeler kapsamında aralık ayına ilişkin anket göstergeleri istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekte. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda, istihdamın üst üste ikinci ay genişlediği ve istihdam düzeyindeki artışın son 10 ayın yüksek hızında kaydedildiği belirtilmekteydi. Bunun yanında, sektörel güven endekslerinde aralık ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri, karışık bir görünüm sunarak inşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerinde artarken, reel kesimde ise gerilemişti.
Aralık ayında İŞKUR'un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işlerde tüm sektörlerde düşüşler (en fazla düşüş hizmetler sektöründe gözlenirken, sanayi ve inşaat sektörlerinde ise görece daha az düşüş görüldü, tarım sektöründe ise sınırlı düşüş oldu) görüldü. İşe yerleştirme verilerinde ise tüm sektörlerde artışlar gözlendi, en fazla artış hizmetler sektöründe gözlenirken, sanayi ve inşaat sektörlerinde görece daha az artış görüldü, tarım sektöründe ise sınırlı artış gerçekleşti.