2022 Yılı Kasım Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Güven Endeksleri Karışık Görünümde, Yatırımlar Aşağı Yönlü"

Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim, Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat Sektörleri Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Güven endeksleri karışık görünümde, yatırımlar aşağı yönlü


Güven endeksleri kasım ayında karışık bir görünüme işaret etti. Perakende sektör güven endeksi başta olmak üzere tüketici ve inşaat güven endekslerindeki artışa karşın reel kesim ve hizmet sektörü güven endekslerinde düşüş gözlenmekte. Arındırılmış kapasite kullanım oranı ise düşüşünü sürdürerek Mayıs 2021’den bu yana en düşük seviyede. Yatırımlara dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan sabit sermaye yatırım harcamaları da tarihsel ortalamasının üzerinde kalsa da salgının en yoğun hissedildiği dönemden bu yana en yüksek aylık düşüşünü gerçekleştirdi. Dolayısıyla bu iki veri birlikte değerlendirildiğinde yatırımlara dair yavaşlama sinyali olarak okunabilir. Başta kimyasal ürünlerin imalatının kapasite kullanım oranındaki düşüşle ihracatçı sektörlerde ağırlıklı olmak üzere kapasite kullanım oranlarında tempo kaybı görülmekte. Kimyasal ürünleri KKO’sundaki azalışı elektrikli teçhizat, ana metal sanayi ve motorlu kara taşıtı imalatı kapasite kullanım oranlarındaki düşüş izliyor. Tütün ürünleri imalatı kapasite kullanım oranındaki belirgin artış ise toplam KKO’daki azalışı sınırlamış.

Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde mayıs-eylül ayları arasındaki düşüş ardından ekimde hafif toparlanmaya şahit olmuştuk. Kasımda ise toparlanmasının daha belirgin olduğunu görmekle birlikte 2021 yılı ortalamasının altında kalarak anlamlı bir toparlanmaya işaret etmediğini görüyoruz. Ekim ayında ihracat, geçici dış ticaret verilerine göre aylık bazda %6 düşüşle 21,3 milyar USD ile 2022 yılı ortalamasının (20,9 milyar USD) üzerindeki seyrini korumuştu. Kasıma ilişkin izlediğimiz günlük ihracat verileri ise ayın geri kalanında bu tempoda gidilirse ihracatın 21 milyar USD civarında gerçekleşebileceğine işaret ediyor ve bu da ekim ayına göre yatay bir görünüme işaret ediyor, bununla birlikte eurodaki kısmi toparlanma da bunda ekstra bir etken olmuş olabilir.

Öngörülerden ılık geçen sonbaharın doğal gaz fiyatlarındaki düşüşü desteklemesi ve neticesinde şimdilik doğal gaz stoklarının yeterli olduğunun gözlenmesi Avrupa’da sanayi şirketlerini üretim kesintisi konusunda daha radikal kararlar almak konusunda kısmi rahatlatmış görünüyor. Bununla birlikte OECD’nin vurguladığı üzere Avrupa’da doğal gaz rezervlerini yenilemenin gelecek yıl daha zor olabileceğini de dikkate almak gerekiyor. Neticede gelişmeler şimdilik Euro Bölgesi’nde bu kış derin bir resesyon olmayabileceğine dair beklentileri destekliyor. Bu görüntüyle uyumlu olarak Euro Bölgesi imalat PMI verilerinin daralma bölgesinde kalsa da daralma hızını yavaşlattığı görülüyor. Dolayısıyla ihracatta yavaşlama beklentisi sürse de gelişmeler yavaşlamanın boyutunda belirleyici olacaktır.​

2120.pngKasımda güven endekslerinin aylık bazda seyrine baktığımızda hizmet sektörü %1 ve reel kesim %0,7 düşüş gösterirken, perakende ticaret %2,1, inşaat sektörü %1,2 ve tüketici güven endeksi %0,6 artış kaydetti. Güven endekslerinin alt kalemleriyle hesaplanan ekonomik güven endeksinin ise kasım ayında 97,1’den 96,9’a gerilediğini ve iyimserlik eşik değerinin altında kalmaya devam ettiğini hesaplamaktayız. Profesyonellerin güvenine dair izlenen arındırılmış reel kesim güven endeksi de kasımda tekrar düşüş kaydetti. Son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması düşüşte belirleyici olurken, gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişlerindeki ve toplam istihdamdaki artış beklentisi dikkat çekti.

2121.png