Türkiye Ekonomisi: Ağustos Ayı
İstihdamı
İşsizlik oranı tek hanede
Arındırılmış işsizlik oranı ağustosta istihdam edilenlerin sayısındaki artışın yanında işsiz sayısının da azalmasının etkisiyle %10'dan %9,6'ya gerileyerek Mart 2014'ten bu yana en düşük seviyede gerçekleşti. Arındırılmamış işsizlik oranı ise ağustosta %10,6'dan %9,8'e geriledi.
Arındırılmış verilere göre işsiz sayısı ağustos ayında 100 bin kişi azalırken, istihdam 366 bin kişi artış kaydetti. Özellikle, işsiz sayında son dört aydaki aralıksız düşüş toplamda 417 bin kişi seviyesine ulaştı. Ağustosta iş gücüne katılım oranı %52,6'dan %53'e yükseldi, istihdam oranı da %47,4'ten %47,9'a yükseldi. Haftalık ortalama çalışma saatleri ise 43,2'den 44,1 saate yükseldi. Kadın işsizlik oranı %12,9'dan %12,5'e, erkek işsizlik oranı ise %8,5'ten %8,2'ye geriledi.
Tamamlayıcı göstergelerde de iyileşmeler gözlendi. Ağustos ayında atıl iş gücü oranı %22,4'ten %19,8'e, daha fazla çalışmak istediği halde haftalık 40 saatten az çalışan kişilerin de işsiz sayısına eklenerek bulunan zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı %15'ten %13,3'e ve işsiz ve potansiyel iş gücünün bütünleşik oranı ise %17,9'dan %16,4'e geriledi (Şekil 2).
OVP'de, bu yıl genelinde güçlü istihdam artışının, iş gücüne katılım ve nüfus artışı etkilerine baskın gelmesiyle işsizlik oranının ortalama %10,8'e gerilemesi beklenmekte. İlk 8 aydaki ortalama işsizlik oranı %10,7 seviyesinde.
Öncü göstergeler kapsamında eylül ayına ilişkin anket göstergeleri ise istihdamda karışık bir görünüme işaret etmekte. S&P Global/İSO imalat sanayi raporunda iç piyasada ve yurt dışında devam eden zorlu talep koşullarına ve yeni siparişlerdeki zayıflığa dikkat çekilirken istihdamın salgının ilk dalgasından bu yana, son 28 ayda ilk kez azalma kaydettiği vurgusu gözlenmişti. Buna karşın sektörel güven endekslerinde eylül ayında gelecek üç aya ilişkin istihdam beklentileri reel kesimde düşüş kaydederken diğer sektörlerde artış sergiledi, bunun yanında inşaat sektörü hariç iyimserlik eşik seviyesinin üzerinde kalmayı sürdürdü.
Eylül ayında İŞKUR'un yayınladığı açık iş ve işe yerleştirme verilerine baktığımızda ise açık işlerde tüm sektörlerde düşüşler (en fazla düşüş hizmet sektöründe gözlenirken, sanayi ve inşaat sektörlerinde daha az düşüşler görüldü, tarım sektöründe ise sınırlı düşüş oldu) görüldü. İşe yerleştirme verilerinde ise, en fazla artış hizmetler sektöründe gözlenirken, tarım sektöründe sınırlı artış, sanayi ve inşaat sektörlerinde ise sınırlı düşüşler görüldü.