2022 Yılı Ağustos Ayı Güven Endekslerinde Görünüm: "Güven Endeksleri Zayıflamayı Sürdürürken, Kapasite Kullanım Oranı Geriledi"

Türkiye Ekonomisi: Reel Kesim, Hizmet, Perakende Ticaret, İnşaat Sektörleri Güven Endeksleri ile Kapasite Kullanım Oranı 

Güven endeksleri zayıflamayı sürdürürken, kapasite kullanım oranı geriledi

Reel kesim, hizmet ve perakende ticaret sektörleri güven endeksleri ağustosta da zayıflamaya devam ederken, inşaat ve tüketici güven endekslerinde ise artış sürüyor. Kapasite kullanım oranında ise gerileme dikkat çekmekte. Yatırım malları başta olmak üzere, dayanıksız tüketim malları ve ara malı kapasite kullanım oranlarındaki düşüşlerin etkisiyle, sektörler bazında da motorlu kara taşıtları kapasite kullanım oranındaki belirgin düşüşle kapasite kullanım oranında gerileme gözlenmekte. Ayrıca yatırımların seyrine dair izlediğimiz diğer bir gösterge olan ‘‘sabit sermaye yatırım harcamalarında’’ düşüşün bir önceki aya göre hızlanması dikkat çekmekte ancak endeks halen tarihsel ortalamasının üzerinde seyretmeye devam ederek yatırımlara dair olumlu görünümün korunmasını sağlamakta.

Reel kesim güven endeksi alt endekslerinden gelecek üç aydaki ihracat siparişlerinde ardı ardına 4 aydır düşüş görmekteyiz, ancak olumlu nokta olarak düşüş hızının yavaşladığı görülmekte. 

•   Küresel imalat ve hizmet PMI verilerindeki zayıflama gelişmiş ülkelerde artan resesyon endişelerini teyit ederken yurt içinde de ihracatın seyrine yönelik risklerin arttığına işaret etmekte. Avrupa’da Rusya ve Ukrayna savaşının etkilerinin sürmesi ve Rusya kaynaklı enerji arz sıkıntıları önümüzdeki dönemde risklerin bölge ekonomisi için canlılığını koruduğuna işaret etmekte. Bu durum, EUR/USD paritesindeki seyir ve dış talep açısından ihracatımız için riskleri canlı tutuyor. Özellikle, son günlerde Avrupa’da Rusya kaynaklı enerji arz güvenliğine yönelik artan endişelerle EUR/USD paritesinin 1 seviyesinin altına gerileyerek yaklaşık son 20 yılın en düşük seviyelerine gerilediği görülmekte.
•   İhracatın son dönemde tarihi yüksek seviyelerde seyrettiğini görmüştük. Ancak temmuz ayı ihracat rakamında, muhtemelen zayıflayan dış talep koşulları, iş günü eksikliği ve EUR/USD paritesindeki gelişmelerin etkisiyle aylık %21 düşüş kaydedilmişti. Günlük olarak izlediğimiz ihracat verilerine göre bu tempoda gidilirse ağustos ayında tahmini aylık 19,5-20 milyar USD arasında bir ihracat rakamı gerçekleşebileceğini hesaplıyoruz ki bu da ihracatta bir önceki aya göre kısmi artışa işaret etmekte. ​

1002.png 

Ağustos ayında güven endekslerinden; hizmet sektörü aylık %1,3, perakende ticaret %0,4 ve reel kesim %1,1 gerilerken, inşaat sektörü aylık %1,5 ve tüketici güven endeksi %6,1 artış kaydetti.

Profesyonellerin güvenine dair izlenen arındırılmış reel kesim güven endeksi Temmuz 2020’den bu yana en düşük seviyede. Son üç aydaki toplam sipariş miktarı belirgin azalırken, gelecek 3 aya yönelik ihracat siparişleri ve sabit sermaye harcamalarında düşüşler devam etmekte, buna karşın gelecek üç aydaki üretim hacmi ve genel gidişat endekslerinde yeniden artış görülmekte.​

1003.png