Türkiye Ekonomisi: Temmuz Ayı
İstihdamı
İş Gücüne Katılım Oranının Artışıyla İşsizlik Oranında Yükseliş
Temmuz ayında iş gücüne (işsiz+istihdam) katılımdaki artış ve işten çıkarma yasağının sona ermesi ve muhtemelen pandemi sürecinde iş aramaktan vazgeçen kişilerin normalleşme sürecinin hız kazanmasıyla birlikte iş gücü piyasasına geri dönüşünün artmasıyla işsizlik oranı yükseldi. İşsiz sayısı 506 bin kişi artarken, istihdamda 125 binlik artış gözlendi. İş gücüne katılım oranı %50,3'ten %51,2'ye yükseldi (Şekil 1), mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı %10,6'dan %12'ye çıktı.
İstihdam artışı yavaşladı. Haziran ayında 583 bin kişi artan istihdam temmuz ayında 125 bin kişi arttı.
•Sektörel açıdan bakıldığında temmuzda turizmin katkısıyla hizmet istihdamındaki güçlü artışa rağmen sanayi ve inşaat istihdamındaki düşüş toplam istihdam artışını sınırladı.
•İstihdam artışına temmuzda en belirgin katkıyı aylık 454 bin kişilik istihdam artışı ile hizmetler sektörü verdi. Özellikle, hizmetler sektöründe toplam istihdam salgın öncesi seviyelerin üzerine çıktı ve ayrıca veri setinin uzandığı 2014 yılından bu yana en yüksek istihdam seviyesine ulaştı. (Şekil 2)
•Temmuzda istihdam artışı sağlanan diğer sektör olan tarım sektöründe ise devam eden hasat mevsimine karşın istihdam artışı 17 bin kişi ile oldukça sınırlı seviyede gerçekleşti.
•Buna karşın, muhtemelen bayram tatili ve tedarik zincirindeki sıkıntılarla sanayi sektörü istihdamında temmuzda 287 bin kişilik düşüş kaydedildi, inşaat sektöründe ise temmuz ayında 60 bin kişilik düşüş gözlendi.
İşsiz sayısı tekrar arttı. Haziran ayındaki 695 bin kişilik azalışın ardından temmuzda 506 bin kişilik güçlü artış kaydetti.
•Kadın işsizlik oranı %14,2'den %14,4'e hafif yükselirken, erkek işsizlik oranı ise %8,9'dan %10,8'e geldi.